IVF brabbelen

Wat doe je als het einde in zicht is?

Door TTC-krijger Amber Boniface

Wat doe je als het einde in zicht is? Ik weet al dat het antwoord hierop is: “Ik weet het niet”.

In de tien jaar dat ik heb geprobeerd baby's te maken, is dit niet het soort artikel waarvan ik ooit echt het gevoel had dat ik het wilde lezen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik nooit op het punt zou komen om op te geven en dat ik deze vraag nooit zou hoeven beantwoorden. Ik dacht altijd dat de fondsen, de energie en de hoop niet uitputtend waren… ze zouden nooit opraken. En dus komt het schrijven hierover eigenlijk als een schok voor mij.

Misschien, omdat ik het einde in zicht zie, zal dit schrijven mij helpen een plan uit te werken over hoe om te gaan met wat er daarna komt.

We bereiden ons momenteel voor op mijn 23e cyclus

Na tien jaar, 23 embryo's en 7 miskramen zijn we aangekomen bij wat de laatste 2 embryo's lijken te zijn. We zijn natuurlijk ongelooflijk gezegend met onze kleine jongen (geboren na 11 pogingen en 4 miskramen), maar gezien alles wat er eerder is gebeurd, wie weet of de kansen echt in ons voordeel zijn.

Voor iedereen die dat heeft secundaire onvruchtbaarheid of zelfs zoals ik, wat ik graag noem, voortdurende onvruchtbaarheid, is de beslissing om te stoppen met proberen heel anders dan wanneer je dit overweegt zonder een kind. In veel opzichten heb ik het gevoel dat het nu nog moeilijker is om die keuze te maken. Ik wil het blijven proberen, want ik wil het voor mijn zoon. Ik ben opgegroeid met twee zussen en het hebben van broers en zussen om mijn leven mee te delen is het grootste geschenk. Ik wil dat hij die familie om zich heen heeft naarmate hij ouder wordt en uiteindelijk als we er als ouders niet meer zijn. Ook – deze keer weet ik wat ik mis. De ervaring als ouder van de afgelopen 5 jaar was echt geweldig en egoïstisch wil ik dat nog een keer doen. De andere factor voor iedereen in dit scenario is het feit dat je weet dat je lichaam het kan. Ik heb het een keer gedaan (en in tegenstelling tot iemand die nog nooit eerder problemen heeft gehad), weet ik dat het zou moeten werken, omdat we letterlijk elke basis hebben behandeld... meerdere keren. Zo koppig, ik wil niet opgeven, want op papier is er geen reden waarom het niet nog een keer zou gebeuren.

Het was belangrijk voor mij om dit te schrijven voordat we op een punt stonden dat we daadwerkelijk moesten besluiten om te stoppen. Dit komt omdat ik rationeler enkele van de redenen kan noemen die volgens mij belangrijk zijn om af te wegen bij het nemen van deze beslissing. Ik beweer niet dat ik hierin de goeroe ben en iedereen moet zijn eigen beslissing nemen in zijn omstandigheden. Maar voor mij zijn dit enkele van de punten die we zullen overwegen en dit kan nuttig zijn voor iemand anders die zich in deze impasse bevindt.

De fysieke tol is nu veel merkbaarder 

Ik doe dit al heel lang. En ik zou zeggen dat de daadwerkelijke fysieke logistiek van ALLE dingen die cyclus na cyclus ingaan, voor 99% van de tijd altijd het minste van mijn zorgen was. En als ik ALLES zeg, bedoel ik niet alleen het injecteren en de bijwerkingen (en ik heb geluk dat deze altijd mild tot niet-bestaand zijn geweest), maar ik bedoel de administratie; de logistiek voor het voorschrijven, de tijd voor afspraken, het voortdurend terugkerende papierwerk en de routinematige bloedtesten die altijd bijgewerkt lijken te moeten worden. De wereld van vruchtbaarheidsbehandelingen is een grote administratieve kopzorg en een fulltimebaan op zich. Nu, meer dan ooit tevoren, merk ik dat ik elk stukje ervan beu ben.

De statistieken zijn gewoon niet meer in mijn voordeel

Ik ben altijd gefrustreerd geraakt door het beeld in de media dat vrouwen gewoon op latere leeftijd IVF kunnen krijgen en dat de zaken er allemaal rooskleurig uit kunnen zien. Dat proberen voor een baby ouder dan 40 niets is om je echt zorgen over te maken. Maar feit is dat de succespercentages WEL afnemen. Dit is gewoon de natuur en wij kunnen er niets aan doen. Als je je eigen eieren wilt gebruiken, is dit een punt om te overwegen. Dat naast jouw AMH. Ik heb het geluk dat ik een hoge AMH heb, maar dit garandeert geen succes via 40. En nu ik op dit punt ben, moet ik overwegen of alle moeite en geld echt verstandig is. Wanneer je het zo vaak hebt geprobeerd en het niet is gelukt en je dit naast het pure wetenschappelijke feit plaatst dat de succespercentages lager zijn, blijf ik op een punt zitten waarop ik me afvraag of het echt de moeite waard is om nog meer tijd, emoties en geld te verspillen aan iets dat wel kan. 't zijn

Het geld….

Er is echt geen oneindige pot. Ongeacht of het nog steeds zou kunnen werken, er komt een punt waarop je moet afwegen of je kunt financieel veroorloven om er maar geld tegen te blijven gooien. Zelfs als u het zich kunt veroorloven, zijn er ongetwijfeld nog veel meer dingen in het leven waaraan u geld zou kunnen besteden. Afgezien van de kosten van levensonderhoud en de hypotheekrente, hebben we een kleine jongen die we, als we niets anders hadden, dat geld zouden kunnen sparen voor zijn toekomst.

Mijn laatste punt is van ondergeschikt belang – het is nog niet iets waar ik me echt zorgen over maak, maar voor sommigen kan het belangrijk zijn – het leeftijdsverschil tussen nummer 1 en potentieel nummer 2 wordt steeds groter

Als volwassene zal dit er niet toe doen en ik weet het. Dit is de andere kant van de medaille: hoe ouder mijn zoon wordt, hoe gemakkelijker en vrijer het leven wordt. Ik heb de kleine babyfase nooit overdreven beperkend gevonden. Ik was altijd zo blij dat ik er “in” zat – moeder zijn en dat leven leiden, dat er weinig minpunten waren. Naarmate de tijd verstrijkt, kan ik echter duidelijker zien dat het opnieuw krijgen van een kleine baby weer nieuwe hindernissen met zich meebrengt. En als nummer 2 niet de bedoeling is, waarom omarmt u dan niet gewoon de volgende fase van het ouderschap?

En dat brengt me bij mijn laatste punt: waarom omarmen we niet gewoon de volgende fase van het ouderschap?

Ik concentreer me al meer dan tien jaar op het stichten van een gezin. Tien jaar lang heb ik me elke dag afgevraagd wanneer er iets zal gebeuren – zal ik zwanger zijn – wanneer is de volgende cyclus enz. enz. Het vereist een enorme hoeveelheid bandbreedte en neemt veel ruimte in mijn hoofd in beslag. Misschien moet ik nu gewoon nog dankbaarder zijn voor wat ik heb en daar al mijn energie in steken.

Nog een laatste ding dat ik wil zeggen voor iedereen die de strijd om nummer 2 doormaakt...

Het feit dat je je hier zo veel op concentreert, betekent niet dat je niet meer houdt van wat je al hebt dan van wat dan ook ter wereld. En als iemand zegt: “Je hebt tenminste je zoon/dochter”…. Geef ze gewoon een klein knikje. Hier bestaat geen echt antwoord op. (Behalve dat je ze misschien vraagt ​​of ze zich een leven kunnen voorstellen zonder hun nummer 2, 3 of zelfs 4). Omdat iedereen in dit scenario WEET hoe ongelooflijk gelukkig ze zijn en dat ze van hun kinderen houden op een manier die veel mensen gewoon niet konden begrijpen.

Als je Amber Boniface wilt volgen, kun je haar vinden op instagram, op @amberboniface

Wat doe je als het einde in zicht is? IVF gebabbel

 

 

Voeg commentaar toe

Instagram

Instagram heeft lege gegevens geretourneerd. Autoriseer uw Instagram-account in de plugin instellingen .