IVF brabbelen

Het belang van een geïnformeerde keuze

Onlangs door artikelen bladeren I (Tracey) kwam er een tegen van Zita West over een van de meest voorkomende vragen die ze krijgt.

'Hoe lang ik nog heb voordat het te laat is om ooit een eigen kind te krijgen.'

Zoals Zita West zegt, "Verschillende koppels hebben verschillende uitdagingen als het gaat om het overwegen om een ​​baby te krijgen, en vragen zoals deze zijn moeilijk te beantwoorden, omdat vruchtbaarheid niet zwart en wit is: er zijn zoveel grijstinten"

Dit raakte een snoer met me omdat mijn vruchtbaarheidsreis absoluut niet zwart en wit was. . . en was niet de 'norm'

Ik had een 'langdurige' relatie in mijn late tienerjaren en 20s en op een dag stierf mijn partner zo massaal helaas in een auto-ongeluk. Mijn wereld stond op zijn kop. De gedachte om een ​​gezin te stichten ging vele jaren weg en hief niet echt het hoofd totdat ik mijn nu prachtige echtgenoot op 39-jarige leeftijd ontmoette!

Voor sommigen is dat misschien al te laat, voor anderen is er nog meer tijd. . .

Ik herinner me een vriendin van mij, die toen 38 jaar oud was, die me vertelde dat ze dacht dat ze zwanger was omdat ze al twee maanden geen menstruatie had gehad! Ze had een jaar of zo een prachtige kerel ontmoet en ze stond op het punt om bij hem in te trekken. Ze bezocht haar arts met zoveel opwinding en een beetje angst. . .

Vreemd genoeg was het na één zwangerschapstest negatief. Ze was er zeker van dat het positief zou zijn omdat ze nog nooit een periode had gemist! Haar huisarts stuurde haar vervolgens voor meer bloedonderzoek en een scan. De uitkomst? Ze was perimenopauzaal. . . en blijkbaar heel dicht bij de menopauze.

Dit was niet wat ze verwachtte te horen. . . ze was zeker nog jong genoeg, ze kon het niet begrijpen, ze was nog zo lang in een verschrikkelijke toestand na deze diagnose. Toen ze uiteindelijk de kracht vond om er met haar moeder over te praten, ontdekte ze dat haar moeder ook in de late jaren dertig de overgang had doorgemaakt.

Dit was niet het eerste verhaal dat ik toen tegenkwam en sindsdien ook niet!

Dat was voor mij aanleiding om met mijn moeder te praten

Ik had er nooit aan gedacht om het onderwerp zelfs maar eerder ter sprake te brengen! Waarom zou ik? Ik had gedacht dat we allemaal gewoon zwanger zouden worden als we dat willen. . . Ik had nooit gedacht dat we problemen zouden hebben en dat er een dreigende tijdslimiet was !!!

In mijn geval was het verhaal van mijn moeder heel anders. Haar moeder was haar op 42-jarige leeftijd bevallen (en haar eerste kind op 32-jarige leeftijd!). . . Mama was ook niet de laatste! Ze vertelde me ook dat ze eind jaren 50 de overgang doormaakte! Ze had me in haar 40s bevallen.

Nogmaals, noem me naïef, maar ik realiseerde me niet de grote variantie van wanneer mensen door de menopauze zouden gaan en dat er tientallen jaren uit elkaar kunnen liggen!

Deze ervaring heeft me geleid - vooral omdat ik zo gezegend ben heb een tweeling als een oudere moeder - en ook daar veel geluk mee! Ik wil er zo voor zorgen dat iedereen - vanaf tieners - begrijpt dat ze hun 'vruchtbaarheid' niet vergeten moeten worden.

Het betekent trouwens niet dat als je moeder voortijdig eierstokfalen heeft gehad, dat ook zal gebeuren. . . maar er is een kans en het mooie van de huidige tijd is dat je het kunt controleren!

Dus hoe kun je dit controleren?

U kunt bloedonderzoeken laten doen zoals FSH en AMH om uw eierreserve en kwaliteit te controleren, zodat artsen een idee krijgen van een tijdlijn voor u. Kijk naar Raef Faris, toonaangevende vruchtbaarheidsconsulent van de gerenommeerde Lister Fertility Clinic, die meer uitlegt over testen vóór de behandeling in de onderstaande video.

Je kunt ook je eieren invriezen!

Hoe eerder u uw eieren invriest, hoe beter natuurlijk! Sommigen houden van Diane Hayden (ex Miss World) die onlangs zwanger is geworden van haar eigen eieren, en publiekelijk deelden dat ze deze op 41-jarige leeftijd bevroren had. Dit is samen met vele anderen zoals ik die de beslissing nemen om hun eieren later in hun leven in te vriezen. . . maar het lijkt een beetje op Russische roulette of ze gaan spelen. . . maar er is tenminste een kans, zij het een kleine.

Maar om jezelf meer een kans te geven - en keuzevrijheid bij het nemen van een beslissing over het moederschap - is het echt aan te raden om je eicellen eerder in te vriezen - jaren 20/30 geeft je meer kans.

Dus terugkomend op het artikel van Zita West

'Om vrouwen te helpen met hun vruchtbaarheid, besteed ik veel tijd aan het proberen hen bewust te maken van de mogelijke vertragingen in het proces en de gevolgen van vertraging, en hoe ze strategisch moeten zijn in hun beslissingen.' . . .

Ik kan hier niet genoeg voor instaan, om alle redenen die ik hierboven heb genoemd.

Zita West zegt verder

Ik plan zoveel van je vruchtbaarheidsreis als je kunt. En aan het einde van het jaar wil ik het hebben over het belang van geen spijt hebben.

Een van de meest pijnlijke omstandigheden die ik in de kliniek zie, is wanneer vrouwen voor me zitten en denken aan wat ze anders hadden moeten doen.

Normaal gesproken - en ik zeg dit omdat ik duizenden stellen heb geholpen - zouden ze willen dat ze het eerder waren gaan proberen of eerder hulp hadden gezocht. Ik ben de tel kwijtgeraakt van het aantal keren dat ik het heb gehoord paren zeggen dat tegen mij.

Om vrouwen te helpen met hun vruchtbaarheid, besteed ik veel tijd aan het proberen hen bewust te maken van de mogelijke vertragingen in het proces en de gevolgen van vertraging, en hoe ze strategisch moeten zijn in hun beslissingen.

De reden? Om ervoor te zorgen dat ze deze spijt niet voelen.

Ik ben het er niet meer mee eens!

Er is altijd een mogelijke andere optie voor u om kinderen te krijgen, zoals donor, draagmoederschap, adoptie en koestering. . . maar waarom zou u uzelf niet een weloverwogen keuze geven? . . heb geen spijt. . . het is zo belangrijk om de leiding te nemen over uw toekomstige en toekomstige gezinsbeslissingen.

Lees meer over peri-menopauze en menopauze op Emme Magazine

Lees verder: Inzicht in de vertragingen van de vruchtbaarheid en terugkijken zonder spijt

Meer lezen Tracey's reis naar ouderschap

IVFbabble praat met dr. Raef Faris over testen voorafgaand aan de behandeling

 

Voeg commentaar toe

TTC-GEMEENSCHAP

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief!Koop hier je ananaspin

CONTROLEER UW VRUCHTBAARHEID