IVF brabbelen

De vragen die ik zou hebben gesteld, door Jennifer

Een van de dingen die ik altijd had willen doen voordat ik aan mijn vruchtbaarheidsbehandeling begon, was om vragen te stellen

Ik werd helemaal blind en was met stomheid geslagen toen mijn eerste ronde van IUI niet werkte. Ik had geen idee dat het een aantal behandelingen kon duren voordat ik zwanger werd. Ik dacht dat IVF het antwoord op alles was. Ik wou dat ik met andere vrouwen had gesproken die een behandeling hadden ondergaan, om erachter te komen hoe ze zich emotioneel en fysiek hadden gevoeld. Ik wou dat ik de artsen had gevraagd naar mijn opties, naar beschikbare testen, naar de realiteit van het feitelijk werken. Ik heb alles in mijn leven voorbereid, behalve het allerbelangrijkste ... moeder worden. 

Mijn reis is nu voorbij, maar als ik terug in de tijd had kunnen gaan, zou ik zowel met een arts als met iemand die IVF had ondergaan gesproken hebben, zodat ik de reis die voor me ligt te pakken kon krijgen, zoals deze twee briljante mensen die echt weten … Prof. Teksen Çamlıbel, MD, verloskundige en gynaecoloog, van IVF Turkije, en Ellie, die 3 IVF-ronden heeft doorlopen

Ellie, waarom zou je je niet op natuurlijke wijze kunnen voorstellen, en hoe voelde je je toen je je dat realiseerde?

Ellie: Ik was 4 jaar bij mijn partner en we hebben nooit anticonceptie gebruikt, dus je kunt je de paniek voorstellen toen ik besefte dat ik misschien nooit moeder zou worden. Ik ging naar mijn huisarts en testen toonden aan dat ik polycysteuze eierstokken (PCOS) heb, wat betekent dat ik niet ovuleer. Tests toonden ook aan dat het sperma van mijn man was, laten we zeggen 'erg lui'. 

Prof Çamlıbel, wat zijn de gemeenschappelijke redenen om niet op natuurlijke wijze zwanger te kunnen worden? 

Het meest voorkomende probleem bij vrouwen is de afwezigheid van ovulatie. Wat er moet gebeuren, is dat er elke maand een enkel ei wordt geproduceerd in de eierstokken. Zodra dit ei klaar is, gaat het de eileiders in - hier wordt het bevrucht door sperma dat de vagina binnendringt. Voor de gelukkigen is dit het moment waarop een zwangerschap ontstaat. De 3 dagen oude bevruchte eicel implanteert in de baarmoeder en ontwikkelt zich tot een embryo. 

Wanneer de ovulatie niet plaatsvindt, gebeurt dit gewoon niet. Het goede nieuws is echter dat vrouwen met ovulatieproblemen reageren goed voor vruchtbaarheidsbehandeling. 

Er zijn nog vele andere redenen waarom u misschien niet op een natuurlijke manier zwanger wordt, maar tests en onderzoeken zullen helpen om uit te zoeken waarom, en dienovereenkomstig zal een actieplan worden opgesteld dat verdergaat met uw behandeling.

Wat zijn de volgende stappen als je je realiseert dat je misschien wat hulp nodig hebt om zwanger te worden? 

Ellie: Mijn arts verwees me naar mijn dichtstbijzijnde IVF-kliniek. Ik heb veel geluk dat ik het voor elkaar heb gekregen om mijn IVF op de NHS te krijgen. Mijn consultant gaf me wat medicatie om een ​​menstruatie op te wekken, omdat ik er zelden een kreeg. Toen heb ik veel testen gehad, zodat ze konden zien wat er met me aan de hand was. 

Prof amlıbel: Na een standaardonderzoek worden uw hormonen getest op de derde dag van uw menstruatie. Deze tests tonen de sterkte van uw eierstokken en geven ons een idee van de resterende tijd tot de menopauze. De belangrijkste verhoudingen hier zijn FSH (follikelstimulerend hormoon) en AMH (anti-mullerisch hormoon). Als uw FSH-niveau hoger is dan 15 mIU / ml, en als uw AMH-niveau lager is dan 1 ng / ml, dan is de kans dat u zwanger wordt erg laag, dus IVF is uw beste optie voorwaarts. 

Zodra deze eerste tests zijn voltooid, worden uw baarmoeder en eileiders geröntgend om ervoor te zorgen dat er geen afwijkingen zijn die ertoe kunnen leiden dat uw IVF-behandeling niet werkt.

Wat gebeurt er nu? 

Prof amlıbel: Tijdens uw IVF-behandeling krijgt u medicatie die uw eierstokken stimuleert, met het doel om meerdere hoeveelheden eieren te produceren, in plaats van het enkele ei dat uw lichaam elke maand vrijgeeft. Wanneer deze eieren klaar zijn, worden ze verzameld terwijl u onder een kleine dosis anesthesie bent. Deze verzamelde eieren worden vervolgens in vitro gemengd met sperma.

Wanneer een ei en een sperma in dezelfde schaal worden gemengd, kan het sperma het ei gemakkelijker vinden en bevruchten. We noemen deze procedure in vitro fertilisatie.

In gevallen waarin sperma schaars is en er minder kans is op het bevruchten van een ei, zelfs als het ernaast staat. Het wordt aanbevolen dat sperma wordt verzameld en in het ei wordt geïnjecteerd door een arts die de bevruchting helpt. We noemen deze procedure micro-injectie of ICSI.

In gevallen waar geen sperma aanwezig is, proberen de artsen sperma op te halen via een kleine incisie in de testikels. Als het succesvol is, kunnen ze doorgaan met micro-injectie. We noemen deze procedure TESE (testiculaire sperma-extractie). Wanneer het wordt uitgevoerd onder een microscoop noemen we het MICROTES.

Ellie, hoe voelde je je tijdens dit proces? 

Ik voelde me vooral heel emotioneel. Ik heb niet echt bijwerkingen ondervonden. Ik was een beetje gezwollen en opgeblazen vlak bij de overdracht, dus gebruikte ik het haar en de truc rond de knoop van mijn spijkerbroek. De injecties begonnen tegen het einde een beetje te steken, maar over het algemeen was het niet zo erg als ik dacht dat het zou zijn. 

Prof Çamlıbel, is het mogelijk om mijn embryo's te testen voordat ze worden teruggezet? 

Een nieuwe methode die we onlangs hebben geïntroduceerd met als doel het aantal zwangerschappen te verhogen via ivf is pre-implantatie genetische diagnose (PGD). Met deze procedure worden chromosomen geëvalueerd voordat embryo's in de baarmoeder worden geïmplanteerd. Als een problematisch gen wordt gedetecteerd, wordt het vernietigd. We moeten opmerken dat bij ivf en natuurlijke zwangerschappen 30 tot 40 procent van de embryo's chromosomale afwijkingen hebben. In dergelijke gevallen ontwikkelt een zwangerschap zich nooit volledig of eindigt deze met een miskraam. 

In gevallen met PGD worden vaste embryo's geïmplanteerd, dus hoewel het risico op een miskraam kan worden verminderd, kan de kans op zwangerschap worden vergroot. Deze procedure is net zo duur als een in-vitrofertilisatie, maar in sommige gevallen is dit de enige kans op zwangerschap. PGD kan ook worden toegepast voor sommige erfelijke chromosomale afwijkingen (bijv. thalassemie) door embryo's te implanteren die vrij zijn van dergelijke afwijkingen om ervoor te zorgen dat ze niet in de volgende generatie worden uitgevoerd. PGD ​​is een nieuwe technologie in vruchtbaarheidsbehandelingen met een stijgende populariteit.

Heb je nog vragen die je wilt stellen voordat je aan je reis begint? Stuur ons een berichtje naar info@ivfbabble.com en we zullen uw vragen beantwoorden.

ivfbabblenet

Voeg commentaar toe

Nieuwsbrief

onderwerpen

TTC-GEMEENSCHAP

WEGGEVERTJES