IVF brabbelen

Donatie van eieren, sperma of embryo's. Strategieën om u te helpen omgaan met uw besluitvorming

door Andreia Trigo

Nog niet zo lang geleden hielden we een 'TTC-lunch' voor mannen en vrouwen die te horen hadden gekregen dat het gebruik van een donorei hun enige optie was als ze ouders wilden worden. Het was erg emotioneel om mee te beginnen. Je kon de zenuwen en de angst in de kamer voelen, maar zodra mensen met elkaar begonnen te praten, die allemaal met vergelijkbare opties werden geconfronteerd, begon de spanning te verminderen.

… En toen begonnen onze luidsprekers en verdween de spanning volledig. Ik (Sara) zal nooit de toespraak vergeten die Andreia Trigo hield over vruchtbaarheid. Het deed mijn ruggengraat tintelen. Haar woorden zorgden ervoor dat ik met een volledig nieuwe blik naar de donorroute keek. Hier vertelt Andreia ons iets over haar eigen vruchtbaarheidsreis en bekijkt ze enkele van de strategieën die ze patiënten aanbiedt wanneer ze worden geconfronteerd met een aanbeveling voor het doneren van eicellen, sperma of embryo's.

Ik wist op 17-jarige leeftijd niet hoeveel een verwoestende diagnose van onvruchtbaarheid mijn leven zou beïnvloeden

Toen de dokter me vertelde dat ik zonder baarmoeder was geboren, was ik in shock. De diagnose daagde mijn gevoel van normaliteit, voorspelbaarheid, zekerheid, mijn zelfbeeld en identiteit uit, wie ik was en wat mijn rol in het gezin, in een relatie en in de samenleving zou moeten zijn.

Terwijl ik door de achtbaan van emoties ging, maakte ik de belofte gelukkig te zijn en onvruchtbaarheid te overwinnen. Destijds wist ik niet hoe ik het zou overwinnen of hoe ik betekenis zou geven aan mijn leven, maar ik was vastbesloten.

Nu het 18 jaar na die datum is, kan ik vol vertrouwen zeggen dat het overwinnen van onvruchtbaarheid niet iets is dat we kunnen bereiken, omdat onvruchtbaarheid als een wond is die beter kan worden maar nooit geneest. Vanaf het moment van diagnose zijn we voor altijd veranderd, en zelfs als we verbonden relaties blijven hebben of kinderen krijgen, zal onvruchtbaarheid er altijd zijn. Dus we moeten een beslissing nemen, of we leven ons leven boos op onszelf, ons lichaam en onze toestand, of omarmen het en concentreren ons op wat we in feite kunnen doen.

Mijn persoonlijke ervaring met onvruchtbaarheid is mijn drijfveer en de bron van mijn passie voor wat ik doe als vruchtbaarheidsverpleegkundige en coach

Ik ben me ervan bewust dat onvruchtbaarheid mijn identiteit heeft aangevochten, maar het heeft me ook toegestaan ​​om te kiezen wie ik wil zijn. En net als iedereen wil ik vanaf de eerste dag gelukkig zijn.

Door de jaren heen heb ik geleerd dat geluk niet gaat over wat jij bent hebben. Geluk gaat over wat jij bent niet hebben en hoe u erop reageert. Ik geloof dat er twee constructieve manieren zijn om te reageren op wat je niet hebt:

  1. "Als ik het niet heb, wat kan ik doen om het te krijgen?"
  2. "Als ik het niet kan krijgen, hoe kan ik dan oké zijn zonder verder te gaan?"

Het beantwoorden van uitdagingen met deze twee vragen is de meest krachtige manier om een ​​zinvol en gelukkig leven te leiden. Deze vragen brachten mij ertoe na te denken over verschillende dingen

"Wat betekent geluk voor mij?"

"Wat betekent familie voor mij?"

"Wat betekent moederschap voor mij?"

Ik geloof dat het bij familie en moederschap draait om verbinding, zelfgroei, samen groeien, elkaar ondersteunen. Het gaat om onvoorwaardelijke liefde, je waarden koesteren en doorgeven. Het gaat niet om een ​​man, een vrouw die hun genen bindt en een baby maakt. Het is zoveel meer dan dat. Gezinnen zijn er in vele vormen en vormen.

Wanneer we worden geconfronteerd met een aanbeveling voor eiceldonatie, sperma of embryodonatie, zijn we in het begin mogelijk niet zo ontvankelijk. We zijn misschien bang dat we niet op dezelfde manier zullen houden, of we zullen niet op dezelfde manier verbinden. Het hebben van deze twijfels is slechts een onderdeel van het rouwproces. We betreuren dat we geen kinderen krijgen zoals we in eerste instantie dachten dat we zouden doen. Sommige fasen van dit rouwproces die je misschien herkent, zijn: shock, gevoelloosheid, ontkenning, woede, frustratie, verdriet. Deze maken allemaal deel uit van het proces en het kost tijd om deze fasen te doorlopen en te beslissen of donatie de juiste weg voor u is.

Wanneer mijn klanten met zo'n beslissing worden geconfronteerd, leg ik meestal uit dat het rouwproces natuurlijk en normaal is en dat iets dat vandaag geen optie is, in de toekomst misschien niet zo'n slechte optie klinkt. Het is belangrijk om door het rouwproces te navigeren, zodat je hoe dan ook een eerlijke en vreedzame beslissing kunt nemen.

Enkele strategieën die tijdens dit proces nuttig kunnen zijn, zijn ...

Overweeg dat, hoewel je je genen niet doorgeeft, je lichaam nog steeds een zeer belangrijke rol speelt: je baarmoeder, je gezondheid, je bloed, je voedingsstoffen, je zuurstof hebben allemaal bijgedragen aan het creëren van een leven, en zonder deze zou het embryo zich niet ontwikkelen, en een baby zou niet worden geboren.

Onderzoek toont aan dat zelfs als u donoreieren gebruikt, uw lichaam invloed heeft op welke genen zich wel en niet in de baby uitdrukken. Dit komt door microRNA's die door uw baarmoeder worden uitgescheiden.

Denk na over welk deel van jezelf je kunt doorgeven via je biologische ervaring en opvoeding als moeder. Dit kunnen uw waarden, uw overtuigingen, uw gedrag en attitudes zijn.

De impact op een relatie kan frustrerend en verwarrend zijn. Paren kunnen op verschillende momenten rouwen, anders omgaan en beslissingen nemen. Dit is een gezamenlijk besluit, dus onthoud waarom je überhaupt samen bent gekomen en van je vakbond een prioriteit maakt.

Praat met andere mensen die een vergelijkbare reis maken. Er zijn veel groepen online en van aangezicht tot aangezicht. U kunt hier meer over vinden via Donor Conception Network en Fertility Network UK.

Praat met een vruchtbaarheidsconsulent of coach om u door het rouwproces te leiden en u te helpen bij het opstellen van uw vruchtbaarheidsplan.

Neem de tijd om familie- en moederbeelden in uw geest opnieuw te definiëren, zodat u uw emoties kunt verlichten en u vredig kunt voelen met een eerlijke en oprechte beslissing over donatie.

Rouwen om het verlies van de genetische connectie en het beeld van de familie die je had, is onderdeel van het proces om een ​​hoofdstuk te sluiten en een nieuw hoofdstuk te openen, dat nog moet worden geschreven, maar dat zal je misschien het geluk, de verbinding en de vervulling brengen waar je naar verlangde voor. Mensen zijn zoveel meer dan hun genen

Andreia Trigo RN BSc MSc 

 Bekijk mijn TEDx Talk! Bekroond NLP Coach | Auteur

E andreia@infertile-life.com 

W www.infertile-life.com

 

ivfbabblenet

Voeg commentaar toe