IVF brabbelen

Een ontmoeting met de IVF-geschiedenis

Tegenwoordig zijn de initialen IVF bekend en behoeven nauwelijks uitleg, ook al is "In Vitro" een Latijnse uitdrukking die "in glas" betekent.

Ik ben er trots op de eerste persoon ter wereld te zijn die via IVF is geboren, maar toen ik werd geboren, werd ik aan de wereld voorgesteld als "de reageerbuisbaby". Mijn vriend Alastair, die de tweede ter wereld was, werd zes maanden later geboren.

Mijn moeder had een hekel aan de term 'reageerbuisbaby'. Veel mensen lazen alleen de krantenkoppen en stelden zich voor dat deze baby op de een of andere manier voldragen was in een glazen pot, in plaats van natuurlijk in de baarmoeder van mijn moeder na de eerste bevruchting!

Mam zei altijd dat het een term was die door de pers was verzonnen, maar het is een uitdrukking waar ik mijn hele leven mee heb geleefd.

Een paar weken geleden bezocht ik Manchester in het Verenigd Koninkrijk, niet ver van het Oldham General Hospital, waar Patrick Steptoe met succes de eerste IVF-procedure uitvoerde, waardoor ik geboren werd. Ik was daar als gast van CARE Fertility, om een ​​lint door te knippen om hun opgeknapte kliniek van £5 miljoen officieel te openen.

Toen ik buiten in de avondzon stond, werd ik plotseling aangesproken door een journalist. Dat is voor mij niet ongebruikelijk, maar deze man, vergezeld van zijn vrouw, zwaaide met een vergeeld krantenknipsel.

Zijn naam was Peter Harris en hij was vroeger de gezondheidscorrespondent van de Manchester Evening News, nu met pensioen.

Het bleek dat hij de man was die de term 'reageerbuisbaby' bedacht. Om het te bewijzen liet hij me een rapport zien dat hij in 1970 schreef – acht jaar voor mijn geboorte – en het is de vroegste verwijzing naar de term die ik ooit heb gezien.

Hij zei dat het tot stand kwam in overleg met Patrick Steptoe toen hij op zoek was naar een gemakkelijke manier om deze wereldveranderende techniek aan het publiek te beschrijven.

De term werd drie dagen later opgepikt door de Press Association – een nationaal persbureau – en daarna werd het een veelgebruikte uitdrukking.

Het was heerlijk om Peter te ontmoeten en ik zei gekscherend tegen hem: “Ik zou je moeten slaan” en we lachten samen. Hoewel mijn familie ongelooflijke druk ondervond van de media, speelden ze ook een cruciale rol bij het verspreiden van de boodschap aan de wereld dat er hoop is voor onvruchtbare paren.

Peter Martin speelde een grote rol bij het verspreiden van die boodschap aan de wereld en het was fantastisch dat onze wegen elkaar na al die jaren eindelijk kruisten.

 

Voeg commentaar toe

Instagram

Instagram heeft lege gegevens geretourneerd. Autoriseer uw Instagram-account in de plugin instellingen .