De Britse CMA zou strengere consumentenrichtlijnen voor vruchtbaarheidsklinieken kunnen opleggen

Vruchtbaarheidsklinieken kunnen te maken krijgen met strengere richtlijnen nadat de Competition and Markets Authority (CMA) een conceptconsultatie over consumentenpraktijken is begonnen, zo is aangekondigd

De stap komt nadat de Competition and Markets Authority (CMA) zich heeft uitgesproken zorgen in februari over de praktijken van vruchtbaarheidsklinieken, zoals een gebrek aan prijstransparantie en misleidende beweringen over slagingspercentages, waardoor patiënten mogelijk niet in staat zijn klinieken te vergelijken.

De wedstrijdwaakhond zei dat hij daar bezorgd over was klinieken zijn mogelijk niet op de hoogte van hun verplichtingen onder het consumentenrecht. Dit heeft geleid tot de opstelling van de ontwerprichtlijnen om de bekendheid van klinieken met de wet te vergroten.

In het ontwerp wordt uiteengezet welke voorlichtingsklinieken patiënten moeten bieden - en wanneer dat moet gebeuren. Het legt ook uit wat klinieken moeten doen om ervoor te zorgen dat hun voorwaarden en praktijken eerlijk zijn volgens de consumentenwetgeving.

Om dit stadium te bereiken, heeft de CMA nauw samengewerkt met de sectorregulator, de Human Fertilization and Embryology Authority (HFEA), om de ervaringen van patiënten te begrijpen en meer te weten te komen over hoe klinieken werken.

In de ontwerprichtlijn staat dat klinieken het bewijs achter specifiek moeten aantonen add-on behandelingen aangeboden en geven vrouwen realistische succespercentages

De CMA heeft ook gesproken met andere organisaties met kennis van de sector en verder onderzoek gedaan om de ervaringen van patiënten met zelf gefinancierde IVF te begrijpen.

Het concept-adviesoverleg van negen weken is nu geopend en zal op dinsdag 5 januari 2021 worden afgerond en de CMA zei dat het zal blijven samenwerken met klinieken en de bredere sector om zijn werk te bevorderen.

Een definitieve versie en een samenvatting van de ontvangen reacties zullen volgend jaar worden gepubliceerd. Daarnaast zal de CMA ook een korte handleiding voor uitgeven IVF-patiënten om het bewustzijn van hun consumentenrechten te helpen vergroten.

Een woordvoerder van de CMA zei: “Naast het opstellen van richtlijnen, zal de CMA zijn werk in de sector voortzetten, inclusief het uitvoeren van een nalevingscontrole zodra de definitieve richtlijnen zijn uitgegeven. Mocht het bewijs vinden dat de praktijken of voorwaarden van klinieken oneerlijk zijn, dan zal de CMA handhavingsmaatregelen overwegen. In dit stadium heeft de CMA echter nog geen standpunt bereikt over het al dan niet overtreden van de wet. "

Peter Thompson, Chief Executive van de Menselijke bemesting en embryologie (HFEA), zei de HFEA nauw samenwerkte met de CMA aan de begeleiding

Hij zei: “We zijn verheugd om nauw samen te werken met de CMA aan deze richtlijn, die is ontwikkeld met input van de vruchtbaarheidssector, inclusief patiëntengroepen, clinici en beroepsorganisaties.

“De conceptrichtlijn wordt vandaag gelanceerd op ons jaarlijkse evenement voor kliniekleiders en tijdens de nationale week voor vruchtbaarheidsbewustzijn. De meerderheid van de patiënten financiert hun vruchtbaarheidsbehandeling in het VK zelf, en het is van vitaal belang dat ze de juiste informatie op het juiste moment ontvangen en dat de praktijken in de kliniek eerlijk zijn volgens de consumentenwetgeving. Dit is goed nieuws voor patiënten en zal hen helpen in een tijd waarin ze moeilijke beslissingen nemen.

“We hebben geen bevoegdheid om prijzen te reguleren, maar in samenwerking met de CMA kunnen we ervoor zorgen dat patiënten weloverwogen keuzes kunnen maken. Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor de vruchtbaarheidssector en patiënten. We moedigen mensen aan om op de raadpleging te reageren voordat de definitieve publicatie van de leidraad volgend jaar plaatsvindt. "

Voor meer informatie over het consult, Klik hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »