Hoe kan het volgen van een mediterraan dieet de vruchtbaarheid bevorderen?

Wat wordt er precies bedoeld met een mediterraan dieet?

Een mediterraan dieet is gebaseerd op de traditionele eet- en leefgewoonten van mensen uit landen die aan de Middellandse Zee grenzen. Een typisch mediterraan dieet omvat veel groenten, fruit, bonen, noten en zaden, kruiden, granen en graanproducten. Het bevat ook matige hoeveelheden zuivelproducten, eieren, vis en wat vlees. Het omvat ook het consumeren van een goede hoeveelheid gezonde vetten. Olijfolie, een enkelvoudig onverzadigd vet, is het gezonde vet dat het meest wordt geassocieerd met het mediterrane dieet, maar meervoudig onverzadigde vetten zijn ook aanwezig in noten, zaden en vette vis.

De gezondheidsvoordelen die worden behaald door het volgen van het mediterrane dieetplan, lijken te worden verkregen door de combinatie van al deze verschillende elementen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een mediterraan dieet?

Onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van een dieetplan van het mediterrane type de kans op het ontwikkelen van aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes type 2, hoge bloeddruk, obesitas en ook de ziekte van Alzheimer kan verkleinen.

Hoe kan het volgen van een mediterraan dieet de vruchtbaarheid bevorderen?

Het preconceptionele belang van gezonde voeding en een gezonde levensstijl wordt steeds meer erkend en onderzocht. Maar kan het volgen van een mediterraan dieet de vruchtbaarheid bevorderen? Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit kan, hoewel op bepaalde gebieden nog verder onderzoek nodig is.

Hoewel er niet één 'wonderbaarlijk' vruchtbaarheidsvoedsel is, zijn er voedingsstoffen waarvan in onderzoeken is aangetoond dat ze de reproductieve gezondheid ondersteunen, zoals foliumzuur, B6, B12, omega-3-vetzuren, zink en sommige antioxidanten zoals vitamine C, D en E, waarvan er vele worden geleverd door de voedingsmiddelen die deel uitmaken van het mediterrane dieet.

Wat zijn enkele van de belangrijkste voedingsstoffen die worden geboden door het volgen van een mediterraan dieet en waarom zijn ze belangrijk als het gaat om vruchtbaarheid?

Optimale niveaus van B-vitamines (inclusief foliumzuur) zijn niet alleen belangrijk voor het voorkomen van neurale buisdefecten, maar deze vitamines helpen er ook voor te zorgen dat de cellen van uw lichaam sterk zijn en gezond DNA hebben, wat op zijn beurt de kans op zwanger worden kan beïnvloeden. Een waarschijnlijk voordeel van het mediterrane dieet voor de vruchtbaarheid is het hoge vitamine B-gehalte. Vitamine B6 en B12, evenals foliumzuur, zijn nodig om homocysteïne af te breken, een van nature voorkomend aminozuur dat in bloedplasma wordt aangetroffen. Verhoogde homocysteïnespiegels worden in verband gebracht met nadelige gevolgen voor de voortplanting en zwangerschap.

Vitamine D (vaak bekend als de 'zonnevitamine') kan ook worden verkregen door het eten van vette vis en eieren. Het lijkt de IVF-resultaten te beïnvloeden door de oestrogeen- en progesteronspiegels te ondersteunen, die belangrijk zijn bij de regulering van de menstruatiecyclus, waardoor de kans op conceptie wordt vergroot. Deze belangrijke vitamine is ook in verband gebracht met het verhogen van de testosteronniveaus bij mannen en speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit en het aantal zaadcellen.

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk als het gaat om het verminderen van ontstekingen. Deze kunnen worden verkregen uit vette visbronnen zoals zalm, makreel en sardines, noten en zaden. Het is in verband gebracht met het optreden als een voorloper bij de productie van prostaglandinen die betrokken zijn bij de menstruatiecyclus, bij de groei en ontwikkeling van eicellen en ook bij het begin van de eisprong.

Slechts een deel van het recente onderzoek …….

Een Nederlandse studie uit 2010 toonde aan dat het volgen van een vooropgesteld mediterraan dieet bij paren die een ART-behandeling ondergaan, de kans op een zwangerschap met 40% vergroot.

In een recente studie onder leiding van professor Nikos Yiannakouris aan de Universiteit van Athene, en gepubliceerd in het tijdschrift Human Reproduction in 2018, werd vastgesteld dat vrouwen die in de zes maanden voorafgaand aan de Assisted Reproductive Treatment (ART) een 'mediterraan' dieet volgen een significant grotere kans om zwanger te worden en een levende baby te baren dan vrouwen die dat niet deden. Onderzoekers vroegen vrouwen naar hun dieet voordat ze een IVF-behandeling ondergingen en ontdekten dat degenen die meer verse groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, vis en olijfolie en minder rood vlees aten, een 65-68% grotere kans hadden om een ​​succesvolle zwangerschap en geboorte in vergelijking met vrouwen die het minst het mediterrane dieet volgen.

In een andere studie waarbij meer dan 200 mannen een Griekse vruchtbaarheidskliniek bezochten (en mannen van alle verschillende lichaamsgroottes omvatten), werd ontdekt dat degenen die hogere scores hadden (MedDietScore) die beter weerspiegelden na het mediterrane dieet, een betere spermakwaliteit hadden, inclusief vorm, concentratie en beweging.

Probeer deze elke dag te eten:

Groenten (veel)

Extra vergine olijfolie

Volkorenbrood, ontbijtgranen, pasta, rijst en granen

Fruit

Noten en zaden

Peulvruchten, bonen en linzen

Geniet er een paar keer per week van:

Vis en zeevruchten

Yoghurt. eieren en kaas

Gevogelte zoals kip en kalkoen.

Eet deze af en toe:

rood vlees

Desserts

En wat te drinken bij een mediterraan dieet?

Genoeg water

Een kopje koffie per dag (optioneel).

Af en toe een klein glas rode wijn bij uw hoofdmaaltijd - optioneel (ga indien mogelijk voor biologisch - vermijd het gebruik van medicatie / vruchtbaarheidsmedicijnen - neem contact op met uw zorgverlener, zij zullen uw individuele omstandigheden kennen).

We zullen de komende weken een aantal heerlijke mediterrane recepten presenteren

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »