Terugkerende implantatiestoring. Wat kan je doen?

We wendden ons tot Dr. Peter Kerecsenyi van Manchester vruchtbaarheid om uit te leggen wat falen van implantatie is en wat er kan worden gedaan om de risico's te verkleinen

Q: “Hallo, wat kan ik doen om te helpen met implantatie? Na 3 mislukte IVF's is mij verteld dat ik een implantatiefout heb. Ik zou graag willen weten wat ik kan doen om hiermee te helpen voor de volgende ronde. Ik heb alle tests laten doen, bloedstolling enz. En alles is weer normaal geworden. Mijn voering is altijd dik en mijn baarmoeder is gezond. "

A: “Implantatiefalen is een term die over het algemeen wordt gebruikt in gevallen waarin meestal embryo's van goede kwaliteit 3 ​​keer in een goed voorbereide baarmoeder worden geplaatst, maar er geen zwangerschap wordt bereikt. Dit is echter geen absolute term en de kans op een succesvolle embryotransfer in uw volgende ronde kan nog behoorlijk groot zijn.

De meest voorkomende reden voor het falen van de implantatie is chromosomale afwijking

Op jonge leeftijd is de kans op falen van de implantatie ongeveer 30-40%, maar als je eenmaal 40 jaar bent, neemt de kans toe tot ongeveer 50-70%. Op de leeftijd van 43 jaar ontwikkelt ongeveer 80% van de embryo's zich mogelijk niet tot een zwangerschap vanwege een abnormale set chromosomen. 

Deze embryo's kunnen er op het moment van de embryotransfer uitzien als perfecte blastocysten, maar slechts enkele zullen zich implanteren.

Sommige klinieken bieden genetische tests, wat geweldig is voor een vrouw van een hogere leeftijd die een groot aantal goede embryo's heeft gecreëerd. 

Als de embryokwaliteit volgens de laboratoriumscore laag is, vermindert dit de kans op implantatie aanzienlijk.

Vaak is slechte spermakwaliteit de sleutelfactor die leidt tot slechte embryokwaliteit.

Meer recent is gebleken dat zeer gefragmenteerd sperma-DNA een mogelijke reden is voor falen van de implantatie

 DNA-fragmentatie kan worden getest op basis van sperma-tests en behandeling om de resultaten te verbeteren is meestal eenvoudig en duidelijk.

Een goede voorbereiding van de baarmoeder staat voorop

Een echografie wordt gebruikt om de structuur en dikte van de voering (endometrium) te meten. De optimale dikte is minimaal 7 mm. De structuur moet regelmatig en drielaags zijn. 

Voorwaarden zoals endometriose, adenomyose, littekens na een operatie of infectie, vleesbomen of poliepen die de holte vervormen, met vloeistof gevulde of geblokkeerde eileiders zullen allemaal de kans op implantatie verkleinen. In sommige gevallen wordt een hysteroscopie aanbevolen.

Een dun baarmoederslijmvlies verkleint ook de kans op implantatie. Een verhoogde dosis en langdurig oestrogeen behandeling samen met behandeling om de bloedstroom te verhogen kan succesvol zijn. Als er een normale structuur is, kan een endometrium zelfs bij 4 mm ontvankelijk zijn.

De hoeveelheid en timing van de ondersteunende hormonen zijn cruciaal. In een nieuwe IVF-cyclus kan een hoog oestrogeenniveau of een vroege stijging van progesteron het endometrium negatief beïnvloeden en in deze gevallen geeft bevriezing en vervanging van embryo's in een niet-gestimuleerde cyclus een betere kans. 

In hormonaal gereguleerde cycli wordt injecteerbare progesteron aangeboden omdat vaginale hormoonabsorptie onvoldoende kan zijn.

De endometriumreceptiviteitsanalyse (ERA-test)

Endometriale ontvankelijkheidsanalyse (ERA-test) is onlangs geïntroduceerd om de juiste timing van een embryotransfer te controleren. Er wordt gesuggereerd dat het veranderen van de timing van een embryotransfer, in 20-25% van de terugkerende gevallen van implantatiefalen, nodig is om een ​​zwangerschap te bereiken.

Andere aanbevolen tests

Naast tests voor bloedstolling en schildklierfunctie wordt een vitamine D-test aanbevolen. Coeliakie (glutenongevoeligheid) kan de kansen op zwangerschap aanzienlijk verminderen. Prikkelbare darm syndroom kan een teken zijn dat er problemen zijn met de voering. In het geval van een positief testresultaat voor IBS is een glutenvrij dieet gunstig. Absorptieproblemen kunnen leiden tot een tekort aan foliumzuur en ijzer en correctie is noodzakelijk.

Verschillende studies suggereerden dat de endometriumkras vóór embryotransfer kan de kans op zwangerschap verbeteren in gevallen van herhaald implantaatfalen. Het wetenschappelijk bewijs hierover is echter gemengd en er is niet afdoende aangetoond dat het de kans op een baby vergroot en u zou deze optie met uw consultant moeten bespreken. 

Grote dank aan dr. Peter Kerecsenyi. Als je nog vragen hebt, bel dan het fantastische team op Manchester vruchtbaarheid op 0845 268 2244

E-mail* vragen @manchesterfertility.com of ga naar de website om die volgende stap te zetten. 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »