Wat is een septate baarmoeder? We vroegen een deskundige om uitleg

Onlangs hoorden we van een van onze lezers die haar moeilijke reis met ons wilde delen. Na meervoudige 5 mislukte zwangerschappen, werd onze lezer gediagnosticeerd met een 'septate baarmoeder'

Ze kreeg te horen dat het gemakkelijk geopereerd kon worden en dat de operatie waarschijnlijk een positief effect zou hebben op haar vermogen om een ​​kind te dragen. Dus ze had de operatie, maar tragisch genoeg kon ze niet zwanger worden. Ze kreeg te horen dat IVF haar beste optie was. Ze is nu opgewonden om te zeggen dat ze 7 weken zwanger is. Ze vroeg ons om contact op te nemen met een van onze experts om wat meer licht te werpen op haar toestand, zodat anderen kunnen begrijpen wat het betekent om een ​​septate baarmoeder te hebben.

Dus wendden we ons tot Dr. Bodri, gynaecoloog en vruchtbaarheidsexpert bij IVF Spanje voor zijn deskundigheid en medische mening:

Wat is een septate baarmoeder?

Een septate baarmoeder is een bepaald type aangeboren misvorming van de baarmoeder waarbij de normaal driehoekig gevormde baarmoederholte wordt gedeeld door een min of meer dikke, verticale kolom van fibreus weefsel en wordt gescheiden in twee kleinere helften. Het is een van de meest voorkomende soorten misvormingen van de baarmoeder en wordt in verband gebracht met ongunstige zwangerschapsuitkomsten, zoals zwangerschapsverlies, stuitligging, placenta-abruptie en vroeggeboorte.

Heeft de septate baarmoeder de miskramen veroorzaakt die onze lezer heeft geleden?

Hoogstwaarschijnlijk werden de herhaalde zwangerschapsverliezen van deze patiënte veroorzaakt door haar misvorming van de baarmoeder, hoewel andere onvruchtbaarheidsfactoren (toenemende leeftijd van de moeder, D&C na herhaalde miskramen) ook een bijkomend negatief effect op de vruchtbaarheid kunnen hebben.

Waarom denk je dat onze lezer niet zwanger kon worden na een operatie?

In sommige gevallen kunnen intra-uteriene verklevingen (littekenweefsel in de baarmoederholte) na de hysteroscopische resectie van een uterus septum de ontwikkeling van een adequate endometriale bekleding belemmeren waar een potentieel embryo zich zou kunnen implanteren. Dat is de reden waarom een ​​"second-look" hysteroscopie nodig is na de eerste interventie om de vorming van postoperatieve verklevingen uit te sluiten.

Hoe vaak komt een septate baarmoeder voor?

Er zijn geen exacte statistieken over de prevalentie van baarmoedermisvormingen in de populatie, maar de baarmoeder septum wordt beschouwd als het meest voorkomende type aangeboren misvorming van de baarmoeder. Het is ook bijzonder relevant omdat de chirurgische correctie relatief eenvoudig is en het risico op nadelige verloskundige uitkomsten volledig zou kunnen elimineren.

Hoe krijg je een septate baarmoeder?

De baarmoeder wordt gevormd tijdens het vroege foetale leven door de versmelting van de linker en rechter mülleriaanse kanalen. Het niet fuseren leidt tot een reeks aangeboren misvormingen van de baarmoeder, resulterend in een baarmoeder die slechts een kleine inkeping in de middellijn heeft (boogvormige baarmoeder - beschouwd als een normale variant), een gedeeltelijk of een volledig septum van de baarmoeder. In ernstigere gevallen leidt het niet correct fuseren tot een ander type misvorming waarbij de baarmoeders gedeeltelijk of volledig gescheiden worden in twee divergerende helften (didelphys, bicornuate of "hartvormige" baarmoeder). Omdat exacte classificatie uitermate belangrijk is voordat een chirurgische ingreep wordt gepland, is een grondige diagnostische opwerking inclusief 3D-echografie of echografie met zoutoplossing, magnetische resonantiebeeldvorming of zelfs diagnostische laparoscopie gerechtvaardigd. Tegenwoordig zijn niet-invasieve diagnostische technieken vaak voldoende om het type misvorming van de baarmoeder correct te diagnosticeren.

Kan een septate baarmoeder pijn veroorzaken?

Een baarmoeder septum veroorzaakt niet noodzakelijk pijn in tegenstelling tot andere soorten misvormingen van de baarmoeder waarbij de afvoer van menstruatiebloed gedeeltelijk of volledig geblokkeerd is (bijv. Niet-communicerende hemi-uterus of transversaal vaginaal septum).

Kan een septate baarmoeder worden hersteld?

De resectie van een baarmoederseptum wordt uitgevoerd met een hysteroscopische ingreep. In tegenstelling tot thermocoagulatie-apparaten, heeft een koude schaar de voorkeur om het overtollige weefsel van het septum door te snijden om hitteschade van het omliggende weefsel en het risico op littekenvorming te beperken. Na de ingreep wordt een wachttijd van maximaal 6 maanden aanbevolen om volledige genezing van de geopereerde baarmoeder te bereiken. Gedurende in-vitrofertilisatiebehandeling eenmalige embryotransfer is verplicht als de baarmoeder eerder is geopereerd.

Veroorzaakt een baarmoederseptum onvruchtbaarheid?

Een septate baarmoeder hoeft niet per se een belemmering te zijn om zwanger te worden; in feite is het door herhaalde zwangerschapsverliezen dat de aandoening het vaakst klinisch wordt gediagnosticeerd. Omgekeerd verbetert verwijdering van het uteriene septum de verwachte verloskundige uitkomst aanzienlijk en kan vervolgens leiden tot een volledig ongecompliceerde zwangerschap en bevalling.

Kunt u een normale zwangerschap hebben met een septate baarmoeder?

Het is onwaarschijnlijk dat zich een normale zwangerschap zou kunnen ontwikkelen in de baarmoeder met een volledig septum, en herhaalde late miskramen of vroeggeboorte worden het vaakst geassocieerd met dit type misvorming van de baarmoeder. In het kader van een vruchtbaarheidsbehandeling wordt de chirurgische correctie van een baarmoeder septum altijd aanbevolen vóór de implantatie van het embryo. Vaak, wanneer het meer urgent is om in-vitrofertilisatie te ondergaan, kunnen resulterende embryo's eerst worden gecryopreserveerd en kan de baarmoeder later worden geopereerd.

Heel erg bedankt aan de briljante Dr. Bodri, gynaecoloog en vruchtbaarheidsexpert bij IVF Spanje voor zijn expertise en medische mening.

Als u nog vragen heeft, kunt u ons een bericht sturen naar info@ivfbabble.com.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »