Schotse vrouw lanceert juridische uitdaging om het sperma van overleden echtgenoot te gebruiken

Een vrouw in Schotland is een legaal bod gestart om het sperma van haar overleden echtgenoot te gebruiken voor een IVF-behandeling

De man, die stierf na een langdurige ziekte, had zijn sperma in 2011 opgeslagen voordat hij met de behandeling van kanker begon.

Het paar was niet getrouwd toen hij zijn sperma bewaarde, maar trouwde voordat hij weer ziek werd. Hij stierf helaas vorig jaar.

Zeven flesjes sperma werden ingevroren voordat hij ziek werd en de vrouw hoopt met een IVF-behandeling te beginnen, indien toegestaan ​​door de hoven van beroep.

Volgens de Guardian krant, dit is het eerste geval in zijn soort in Schotland en wordt gevormd rond de vraag of de man daadwerkelijk toestemming heeft gegeven voor het gebruik van zijn sperma om embryo's te creëren.

Specifieke toestemming

De rechtbank hoorde dat de man specifieke toestemming had gegeven voor het gebruik van zijn sperma voor intra-uteriene inseminatie (IUI), maar dat zijn toestand verslechterde voordat werd ontdekt dat hij geen toestemming had gegeven voor het gebruik van het sperma voor het maken van IVF-embryo's.

De vrouw vraagt ​​toestemming om het sperma te gebruiken om embryo's te maken, wat een grotere mate van succes heeft dan IUI.

Morag Ross QC vertelde de rechtbank dat de man, die om juridische redenen niet genoemd kan worden, zijn duidelijke en beknopte toestemming had gegeven in zijn testament voor zijn vrouw om zijn sperma 'beschikbaar te stellen voor zo lang mogelijk en zo lang als zij mag. wens'.

Ze zei dat deze toestemming niet werd betwist en zei tegen de rechtbank 'de bewoording zegt ons alles wat we moeten weten'. Ze zei dat de man geen vaste kwalificatie had voor hoe zijn sperma moet worden gebruikt, behalve dat zijn vrouw het laatste woord heeft over hoe lang het moet worden bewaard.

De Human Fertilization and Embryology Authority's advocaat, Christine O'Neill QC, zei dat de toezichthouder niet probeerde de vrouw te hinderen, maar niet kon concluderen dat er toestemming was gegeven.

De HFEA heeft het gebruikelijke verlengd maximaal tien jaar opslagtijd voor sperma met twee jaar vanwege COVID-19 voor iedereen die de opslaglimiet bijna heeft bereikt.

De Schotse rechtbank zal nu al het gepresenteerde bewijs in overweging nemen en de komende weken moet een beslissing worden genomen.

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »