De reis van een stel door onvruchtbaarheid vanuit het perspectief van een man ', door Charlie Druce

Ripping Up the Script 'is het verhaal van een man over de reis van een koppel door onvruchtbaarheid

Hoe ze het babyscript moesten verscheuren, vanaf de eerste maanden van hun ontsporende ontdekking, via de achtbaanritten van IVF (inclusief een laatste worp met de dobbelstenen in Las Vegas), tot de adembenemende dag, enkele jaren later, toen ze ontmoet de baby die ze gaan adopteren.

Tegenwoordig zijn mijn zorgen over het krijgen van kinderen meer over het morsen en de spanning van het ouderschap dan over de achtbaanritten van vruchtbaarheidsbehandeling

Onze jongen - door ons geadopteerd toen hij nog een baby was - heeft zich net teruggetrokken in zijn kamer, na alweer een stukje over zijn groeiende gewoonte van Veertien dagen. Als het gaat om het dagelijks ouderschap (afgezien van adoptiekwesties), is het hebben van een adoptiekind echt niet anders dan het hebben van een biologisch kind. Al die liefdes, vreugden en uitdagingen zijn precies hetzelfde.

En toch - dat woord adoptie is zo vaak (maar niet altijd) een signaal dat 'kinderloosheid' hoogstwaarschijnlijk heeft plaatsgevonden; een koppel is niet op natuurlijke wijze zwanger geworden, heeft een vruchtbaarheidsbehandeling gehad, is ook niet geslaagd ...

Dat zou zeker de grote reikwijdte bepalen van onze lange reis naar het vinden van ons gezin, voor mijn vrouw en ik: de onthutsende schok van het ontdekken van onze onvruchtbaarheid, net toen ons huwelijk op gang kwam, het is een visioen van kinderen die beginnen te gloeien op de radar; verscheidene jaren van 'natuurlijk' en vervolgens vol met IVF, inclusief een laatste rol van de dobbelstenen in een kliniek in Las Vegas (het volledige scala van wat we zo hartverscheurend 'mislukte cycli' noemen); en toen, toen we eenmaal onze wonden hadden gelikt, een grote stap in de wereld van adoptie (eindelijk licht aan het einde van de tunnel).

En het is nog steeds bij ons, ondanks de rijkdom die onze zoon ons heeft gebracht - die tsunami van onvruchtbaarheid die toen door ons leven raasde

Dat biologische ding dat is nooit gebeurd, jaar na jaar, is niet verdwenen. Het verlaat je niet, niet helemaal. Hoe een persoon / stel ook doorgaat met zijn leven (samen of apart), na een 'mislukte' vruchtbaarheidsbehandeling - draagmoederschap misschien, adoptie of besluit om zonder te doen - het gaat door, kabbelend door je leven, hoewel de golven van verdriet kleiner worden en stiller, naarmate de tijd verstrijkt.

Secundaire onvruchtbaarheid

Tegenwoordig is er veel te lezen dat nuttig is rond wat we noemen Secundaire onvruchtbaarheid, een toestand die veel omvat van waar ik het over heb. Maar SI heeft een bepaald referentieanker - een onvermogen om zwanger te worden of om een ​​baby te bevallen na een eerdere bevalling - en behandelt niet, althans direct, deze levenslange, uitgebreide problemen van onvruchtbaarheid (noch omvat het adoptiescenario's).

'Het script scheuren'

Als een man die nu ver in de vijftig is, en nog steeds met dezelfde partner die me door dit alles heeft geleid, was deze voortdurende aanwezigheid van onvruchtbaarheid in ons leven een van de vele redenen om 'Ripping Up the Script' te schrijven (nog een zijnde het gebrek aan onvruchtbaarheidsboeken geschreven door mannen). Zeker een factor achter het wachten op een tijd in mijn leven (voordat ik het schreef) die minder rauw aanvoelde; voor een decennium van afstand en begrip - in het voordeel van de lezers die er allemaal doorheen gaan (hoop ik!) - om me te helpen schrijven met een dieper perspectief, niet alleen op de lekkages en sensaties van de monsterkamer en de achtbanen van hoop en verlies (al zo goed gedekt), maar de voortdurende contexten en gevolgen op langere termijn van onvruchtbaarheid (sommige verrassend hoopvol, op een zwaarbevochten manier. Empowerment zelfs).

De Wereldgezondheidsorganisatie definieert onvruchtbaarheid (eindelijk geclassificeerd als een ziekte, in plaats van een 'aandoening'), als 'Niet zwanger worden na een jaar onbeschermde gemeenschap'. Een nuttige diagnose misschien als u toegang wilt krijgen tot een gratis of gesubsidieerde vruchtbaarheidsbehandeling. Maar voor zowat elk ander aspect van wat onvruchtbaarheid betekent - de langere termijn psychosociale, seksuele en welzijnseffecten - vrij nutteloos.

Kinderloosheid is zo oud als de heuvels. Maar naarmate onze manieren om ermee om te gaan zijn geëvolueerd - vruchtbaarheidswetenschap, counseling en erover praten (er zijn hier veel positieve punten!) - dus ons begrip van die effecten moet ook evolueren. Een vooruitgang die alles onderzoekt, ondersteunt en stem geeft aan alles wat het betekent, levenslang, voor vrouwen en mannen die er doorheen gaan.

'Ripping Up the Script' is een Amazon-publicatie.

“Het is enorm belangrijk dat mannen het vertrouwen kunnen vinden om volledig betrokken te raken bij de vruchtbaarheidsproblemen van hun partner en misschien wel hun eigen vruchtbaarheidsproblemen. Vruchtbaarheid werd te lang gezien als voornamelijk een vrouwenkwestie. " (Zita West, vruchtbaarheidsexpert.)

"Het script scheuren is een vermakelijke lezing over vruchtbaarheid - grappig, ontroerend, nuttig. Hoe meer mannenstemmen er zijn, hoe gemakkelijker het voor ons wordt om erover te praten. " (Gareth Down, oprichter van Men's Fertility Support.)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »