Nieuw-Zeelandse echtparen kunnen geen draagmoeder mee naar huis nemen

Paren in Nieuw-Zeeland hebben moeite om toegang te krijgen tot hun surrogaatbaby's vanwege internationale COV_19-beperkingen

De situatie is zo hoog dat het Nieuw-Zeelandse Family Court moest ingrijpen om het proces te stroomlijnen om de adoptie van draagmoeders mogelijk te maken overzee en voer het land binnen op een paspoort van Nieuw-Zeeland.

A draagmoederschap expert zei dat het verwoestend is voor ouders, die al jaren proberen om kinderen te krijgen, aldus RNZ.

Universitair hoofddocent rechten aan de universiteit van Canterbury, dr. Debbie Wilson, zei dat ondanks het feit dat ze vaak de biologische ouders van hun surrogaatkind zijn, ouders ze meestal met een overzees paspoort en bezoekersvisum naar huis moeten brengen. Ze kunnen dan formeel hun nationaliteit aannemen en wijzigen zodra ze weer in Nieuw-Zeeland zijn.

Ze zei dat de huidige populaire landen voor Nieuw-Zeelanders die op zoek zijn naar surrogaten, Amerika, Oekraïne en Griekenland zijn.

Voor gezinnen die surrogaten gebruiken in Oekraïne, betekent de blokkering van het coronavirus dat het wachten om hun kinderen te zien al zes maanden heeft geduurd - verwoestend voor alle betrokkenen.

Ze schatte dat tientallen pasgeborenen - en baby's die nog in de baarmoeder zitten - vertraging zouden ondervinden

"Met de reisbeperkingen ontdekken we dat ze niet naar het land kunnen reizen waar hun pasgeboren kind is," zei ze. Ze zei dat zelfs als de ouders er kunnen komen, het hele proces dat ze moeten doorlopen om het kind naar huis te brengen niet werkt. "Ze hebben te maken met veel ministeries en het lijkt erop dat ze andere dingen hebben die, begrijpelijkerwijs, prioriteit krijgen", zei ze. Ze zei dat het belangrijkste probleem was dat de stellen niet de legale ouders zijn, dus ze kunnen het kind niet zomaar gaan ophalen en in het vliegtuig stappen.

"Het moet verwoestend zijn." Ze zei. “Je hebt eindelijk je doel bereikt om een ​​gezin te stichten, de zwangerschap is bijna ten einde en je raakt opgewonden. En dan kun je er gewoon niet zijn. " “De eerste paar maanden daar zijn met een kind is alles. U wilt een band met het kind kunnen opbouwen en ze zo snel mogelijk kunnen zien. En dat kunnen ze gewoon niet, en ze weten niet zeker wanneer alles kan worden opgelost.

“Het plaatst de surrogaat ook in een moeilijke positie, omdat ze nu de verantwoordelijkheid neemt voor het kind terwijl dat niet de bedoeling was. En als ze dat niet doet, wordt het kind in de steek gelaten, wat nog erger is. "

Baby's verblijven soms in draagmoederklinieken, zodat de draagmoeder naar haar eigen gezin kan gaan - en in extreme gevallen zijn baby's in weeshuizen beland, voegde ze eraan toe.

Rechters van het Family Court en een draagmoedersadvocaat hebben een nieuw protocol opgesteld om het proces om Nieuw-Zeelandse ouders te helpen, te versnellen. De rechtbank realiseerde zich het potentiële probleem en nam snel maatregelen om papierwerk te verminderen en het kind naar huis te laten komen. Dr. Wilson zei: “Ze merkten binnen de eerste dag dat deze zaak werd afgedwongen op dat ze daadwerkelijk één aanvraag hadden afgehandeld. En ze zeiden dat ze van minstens 15 anderen wisten, en je kunt verwachten dat er nog meer zullen komen.

"Wat het protocol doet, is het schrappen van de vereiste dat het kind eerst naar Nieuw-Zeeland moet komen, zodat de adoptie in het buitenland kan plaatsvinden", zei ze.

"Dat betekent dat het kind een Nieuw-Zeelands paspoort kan krijgen en het Nieuw-Zeelands staatsburgerschap heeft voordat het naar Nieuw-Zeeland komt, en dat maakt de reis terug een stuk sneller."

gerelateerde inhoud

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »