Welke factoren zijn essentieel voor een succesvolle embryotransfer?

Transfer Day - de dag waar je naartoe hebt gewerkt

Is er iets dat u kunt doen om er een succes van te maken? We wendden ons tot Dr. Lenka Hromadova, hoofdarts bij de Repromeda kliniek om onze vragen te beantwoorden.

Wat gebeurt er precies op de transferdag?

De transferdag kan worden opgedeeld in twee tijdlijnen.

De ene heeft betrekking op de patiënt zelf en de andere op haar embryo, dat nog in de couveuse ligt.

De patiënt en eventueel haar partner worden eerst geïnstrueerd over de ontwikkeling van het embryo en over het verloop van de transfer zelf. Daarna gaan ze naar de transferkamer en wachten ze samen met de uitvoerend arts op een bericht van de klinisch embryoloog dat het embryo klaar is voor transfer. De patiënt wordt vervolgens in een gynaecologische stoel geplaatst, de arts brengt een speculum in en maakt de echo klaar.

De embryoloog selecteert het embryo voor terugplaatsing op basis van kwaliteit. Een dergelijk embryo wordt beoordeeld door de ontwikkeling ervan te observeren met behulp van de time-lapse en de genetische kwaliteit ervan wordt geëvalueerd door pre-implantatie genetische tests. Als er meer dan één embryo's van goede kwaliteit beschikbaar zijn, worden de ongebruikte embryo's verglaasd en bewaard voor eventuele verdere overdracht.

Zowel het paar als de overdragende arts kunnen het geselecteerde embryo op een scherm zien. Vervolgens laadt de embryoloog het embryo in een embryotransferset en geeft het door het raam door aan de overbrengende arts van het embryolaboratorium naar de transferkamer. De overdragende arts brengt de transferset in de baarmoederholte in en zet het embryo onder gebruikmaking van een echografie neer.

Omdat de patiënt voorafgaand aan de uitvoering kan eten en daarna meteen naar huis kan, wordt de procedure niet als belastend ervaren. Het wordt niet aanbevolen om zware voorwerpen op te tillen of het lichaam anderszins te overbelasten en om lange afstanden af ​​te leggen onmiddellijk na de embryotransfer. De patiënt kan voorafgaand aan de transfer met de arts praten over acupunctuur of andere verlichtingsmethoden.

Welke factoren zijn essentieel voor een succesvolle overdracht?

Kwaliteit van het embryo

De kwaliteit van elk embryo is een cruciale voorwaarde voor een succesvolle overdracht. Natuurlijk kan een embryo van goede kwaliteit alleen worden verkregen uit een eicel van goede kwaliteit en niet minder afhankelijk van de kwaliteit van het sperma, de kwaliteit van de kweekmethode (kweekmedia en oplossingen van topkwaliteit, eersteklas incubator met tijd vervallen systeem).

Een andere factor die de kwaliteit van de embryokweek en -behandeling beïnvloedt, is de kwalificatie van de klinisch embryoloog die de eicel bevrucht en het embryo kweekt. Het optimale embryo voor overdracht is er een die op dag 5 van de kweek het blastocyststadium heeft bereikt. Het is noodzakelijk om een ​​embryo te selecteren dat een complete set chromosomen heeft, dwz. dat het aantal en de structuur van de chromosomen normaal zijn. Een dergelijk embryo kan worden gekozen met behulp van een methode die pre-implantatie genetische testen wordt genoemd.

Het uiteindelijke succes van embryotransfer hangt ook af van het aantal teruggeplaatste embryo's, terwijl paradoxaal genoeg de terugplaatsing van meer embryo's kan leiden tot een lagere kans op de geboorte van een gezond kind. De huidige trend is de transfer van slechts één embryo, en deze trend wordt grondig gevolgd in de Repromeda-kliniek.

Perfecte voering van de baarmoeder

De tweede essentiële voorwaarde voor het slagen van embryotransfer is de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies. De kwalitatief goede borden zijn voldoende dik minimaal 8 mm en een zogenaamd Drievoudig lijnbeeld tijdens het echografisch onderzoek. Verdere precisie kan worden bereikt door op basis van de ERA-methode de dag van de transfer te bepalen, waarop het zogenaamde implantatievenster precies wordt gevonden.

Wat kunt u ter voorbereiding op de transferdag doen om ervoor te zorgen dat u een embryo van topkwaliteit en een perfecte voering krijgt?

Sleutelfactoren zijn de hoge prestatienormen van de hele IVF-kliniek, het gebruik van materialen van topkwaliteit en grensapparatuur en uiteindelijk gekwalificeerd personeel. Zeer belangrijk zijn ook de nauwkeurige voorbereiding voor het verzamelen van eicellen, de embryokweek van goede kwaliteit en de evaluatie van de morfokinetische parameters van het embryo en zijn genetische status. Voorafgaand aan de transfer zelf moet het endometrium goed worden voorbereid, bij voorkeur door het implantatievenster te bepalen met behulp van de ERA-methode.

Kunt u als patiënt de kwaliteit van uw voering verbeteren? Zo ja, hoe?

Allereerst is het belangrijk om de instructies van de arts en ander personeel van de kliniek strikt op te volgen en de medicatie nauwkeurig in te nemen. Het helpt altijd om de principes van een gezonde levensstijl te volgen en mentaal welzijn te behouden.

Op dit punt, evenals tijdens het hele behandelingsproces van onvruchtbaarheid, is het belangrijk om met het personeel te praten voor het geval de patiënt twijfelt aan enig onderdeel van de procedure.

Roken kan een aanzienlijk negatief effect hebben, evenals op andere gebieden van reproductieve gezondheid.

Kunt u uitleggen wat geassisteerd uitkomen is? Kan dit helpen bij de implantatie van een embryo?

Assisted hatching is een zeer eenvoudige procedure waarbij een embryoloog een kleine scheur maakt in de zona pellucida (embryo-vacht). Sommige experts zijn niet overtuigd van de effectiviteit van geassisteerd uitkomen; deze methode kan echter worden gebruikt op vraag van de patiënt.

Wat vind je van embryolijm?

De zogenaamde embryolijm is een transfermedium met een verhoogd gehalte aan hyaluronan, dat in feite een veel voorkomend onderdeel is van alle media. Verhoogde hyaluronanspiegels kunnen gunstig zijn voor het embryo, maar de perceptie dat het embryo aan het baarmoederslijmvlies wordt vastgelijmd, is misleidend. Als de concentratie hoog genoeg was om een ​​plakkerig effect te hebben, zou het embryo zich ook aan de transferset houden en zou de kans op overdracht naar de baarmoeder worden verkleind.

Wat vindt u van het belang van het warm houden van uw lichaam tijdens de transfer?

De bloedstroom naar de baarmoeder wordt niet beheerd door perifere circulatie. Koeling van de perifere delen van het lichaam zorgt niet voor een grotere bloedtoevoer naar de baarmoeder, noch draagt ​​het bij aan een grotere kans op implantatie van het embryo. Oververhitting van het lichaam, zoals koorts of het zich in een warme omgeving bevinden, is nadelig voor de ontwikkeling van het embryo.

Wat vind je van het in balans houden van je hormonen om ervoor te zorgen dat je probeert in balans te blijven?

Hormonaal evenwicht is zeker erg belangrijk voor het succes van de overdracht. In de noodzakelijke situatie (tenzij het een natieve cyclus is) worden oestradiol en progesteron gebruikt als hormonale ondersteuning van de endometriale ontwikkeling. Even belangrijk is een goede werking van het schildklierhormoon en de prolactinespiegels binnen het normale bereik.

Is er na de overdracht iets dat u kunt doen of dingen die u moet vermijden om de kans dat dat embryo blijft steken te vergroten?

Na de transfer moet de patiënt zware activiteiten en stress vermijden, die de implantatie van het embryo negatief kunnen beïnvloeden. Het is raadzaam om aandacht te besteden aan levensstijl, gezond eten, niet te roken en geen onnodige medicijnen of drugs te gebruiken. Aan de andere kant is het belangrijk om de medicatie die uw arts voorschrijft en aanbeveelt met aandacht in te nemen.

Hoe groot is de kans dat de overdracht werkt als dit uw eerste IVF-ronde is?

De kansen zijn afhankelijk van de kwaliteit van de verkregen eicellen en zaadcellen, de gezondheid van de embryo-ontvanger en de normen van de IVF-kliniek. De kwaliteit van eicellen en tot op zekere hoogte ook van sperma wordt beïnvloed door leeftijd en levensstijl. Afhankelijk van de omstandigheden van het paar is het gemiddelde slagingspercentage van zwangerschappen per terugplaatsing van één embryo 45-55%. Als het embryo optimale parameters aangeeft tijdens time-lapse-observatie, wordt de kans op implantatie in onze kliniek verhoogd tot 75%.

Uw kliniek biedt een terugbetalingsregeling aan, kunt u uitleggen hoe dit werkt?

Repromeda werkt samen met Redia IVF, de toonaangevende Europese aanbieder van garantieprogramma's voor IVF-terugbetaling. Via Redia biedt Repromeda terugbetalingsregelingen aan. Het voordeel van de terugbetalingsregeling is dat de patiënt niet langer de stress heeft van het mislukken van de cyclus of financiële onzekerheid van meerdere cycli. Het schema biedt tot 3 IVF-stimulatiecycli met alle transfers inbegrepen, afhankelijk van het aantal embryo's dat in elke stimulatiecyclus is ontwikkeld en alle medicatiekosten. Dus door een vast bedrag voor de regeling te betalen, kan de patiënt zoveel pogingen ondernemen als nodig is om een ​​kind te krijgen (levend geboren worden is gegarandeerd) of in het geval dat dit niet wordt bereikt, krijgt de patiënt haar geld terug. Meer informatie hierover is te vinden op De website van Redia IVF

Enorme dank aan dr. Lenka Hromadova, hoofdarts bij Repromeda kliniek, Tsjechië en Dimitris Kavakas, Chief Executive Officer van Redia IVF Travel

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »