IVF-succes stimuleren met acupunctuur

door Dr. Maryam Mahanian DTCM, RAc

Onvruchtbaarheid komt vaak voor en treft ongeveer 10% tot 18% van de paren wereldwijd, volgens een studie gepubliceerd in het International Journal of Fertility & Sterility

Koppels wenden zich steeds meer tot vruchtbaarheidsbehandelingen of Assisted Reproductive Technology (ART), meer dan ooit tevoren. Soms kan de beslissing om aan IVF te beginnen moeilijk zijn. Een belangrijke reden hiervoor is dat er geen garantie is dat de procedure een succes zal zijn.

Dus de vraag blijft: is er iets dat u kunt doen om het succes van uw IVF-cyclus te vergroten?
Hier komen complementaire therapieën om de hoek kijken
Het is aangetoond dat de combinatie van oosterse geneeskunde met westerse geneeskunde ongelooflijk effectief is voor een breed scala aan gezondheidsproblemen en dit is zeker waar als het gaat om het gebruik van acupunctuur, een behandelingsmethode die wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, om IVF (in-vitrofertilisatie) te ondersteunen.
Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt al duizenden jaren gebruikt en wordt nog steeds met succes gebruikt op het gebied van verloskunde en gynaecologie, inclusief het verbeteren van de vruchtbaarheid.
Bijna zeven miljoen Amerikaanse vrouwen tijdens hun reproductieve jaren een vruchtbaarheidsbehandeling zullen zoeken, en enquêtes suggereren dat tussen een kwart en de helft acupunctuur moet toevoegen om hun conventionele behandelingen te ondersteunen.
Vruchtbaarheidsklinieken bevelen hun patiënten steeds vaker acupunctuur aan en hebben ook acupuncturisten in dienst om patiënten intern te ondersteunen op het moment van embryotransfer. Hierdoor kunnen ze betere resultaten voor hun patiënten behalen.
Maar een veel voorkomende vraag is: hoe werkt acupunctuur en welke rol speelt het bij het ondersteunen van een IVF-cyclus? Hier is hoe acupunctuur kan werken:
Baarmoederslijmvlies opbouwen - Een mooie dikke goede kwaliteit (sterk gevasculariseerd) baarmoederslijmvlies is de sleutel tot een goede implantatie van het embryo. In de Chinese geneeskunde is een veelvoorkomende oorzaak van een dun baarmoederslijmvlies (minder dan 6 mm is niet ideaal) een tekort aan bloed. Enkele tekenen van bloedtekort zijn zeer lichte menstruatie, vertraagde menstruatie, constipatie, bleke teint, droge huid, droge ogen, haaruitval, bloedarmoede, angst en slapeloosheid. Acupunctuur stimuleert de bloedtoevoer naar de baarmoeder om de dikte en kwaliteit van het baarmoederslijmvlies te verbeteren . Chinese kruidengeneeskunde en dieetaanbevelingen worden vaak ook gegeven om het bloed te voeden.
Eierstokken helpen beter te reageren op de stimulerende medicijnen - Acupunctuur kan hormonen reguleren en de eierstokken helpen beter te reageren op de stimulerende medicijnen. Dit resulteert in een groter aantal follikels geproduceerd in uw IVF-cyclus.
Stress verminderen - Het lijdt geen twijfel dat het doorlopen van de IVF-reis stressvol is en gevoelens van angst veroorzaakt. Acupunctuur kalmeert het zenuwstelsel en helpt enorm bij het verminderen van de angst en stress die gepaard gaan met de IVF-procedure. Acupunctuur kan het lichaam van een sympathische (vecht- of vlucht) toestand naar een parasympathische (ontspannen) toestand brengen. Acupunctuur kan samentrekkingen van de baarmoeder verminderen, wat het implantatieproces helpt.

Verbetering van de eikwaliteit - Een goede eikwaliteit is noodzakelijk voor een succesvolle IVF-cyclus. Het duurt ongeveer drie maanden (nou ja, 100 dagen om precies te zijn) voordat de follikels volwassen zijn en zich ontwikkelen, dus als u ten minste drie maanden voorafgaand aan uw IVF-cyclus acupunctuur heeft, helpt dit om de beste omgeving te creëren voor degenen die volwassen worden en zich ontwikkelen.

Het verminderen van de bijwerkingen van vruchtbaarheidsmedicijnen - Sommige vrouwen kunnen vervelende bijwerkingen krijgen als ze vruchtbaarheidsmedicijnen gebruiken. Gevoelige borsten, opgeblazen gevoel, hoofdpijn, maagklachten, opvliegers en stemmingswisselingen zijn enkele veel voorkomende. Acupunctuur kan deze bijwerkingen aanzienlijk verminderen.
Verbetering van de kwaliteit en kwantiteit van sperma - Laten we de mannen niet vergeten. Mannelijke onvruchtbaarheid is verantwoordelijk voor bijna 40% van de gevallen van onvruchtbaarheid . Het duurt ongeveer 74 dagen voordat het sperma zich heeft ontwikkeld. Mannen die acupunctuur ondergaan in de periode voorafgaand aan een IVF-cyclus, kunnen de gezondheid van het sperma verbeteren. Gezonder sperma betekent een gezonder embryo met minder kans op een miskraam.
Hoeveel acupunctuur moet u krijgen?
Voorafgaand aan IVF: Ik adviseer wekelijks acupunctuur gedurende ten minste drie maanden voorafgaand aan een IVF-cyclus. Als je de tijd hebt voor je IVF-cyclus, raad ik je aan om je tijd verstandig te gebruiken en je reguliere acupunctuursessies te laten beginnen. Als uw IVF-cyclus binnenkort begint en u niet veel tijd heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken! Elke acupunctuur die u kunt krijgen, is de moeite waard en heeft een positief effect op de voorbereiding van uw lichaam - ook al zijn het maar een of twee sessies.
Tijdens uw IVF-cyclus: Ik adviseer patiënten minimaal twee keer acupunctuur te ondergaan tijdens de stimulatie van de eierstokken (die begint een paar dagen nadat de menstruatie is begonnen). Ik raad ook een behandeling aan vóór het ophalen van de eieren, voor en na de embryotransfer en wekelijks in je eerste trimester van de zwangerschap tot je 13 weken zwanger bent.
De juiste Chinese geneeskundige vinden
Het spreekt voor zich dat uw Chinese geneesheer een erkende en gecertificeerde acupuncturist moet zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk om een ​​arts te vinden die uitgebreide kennis en ervaring heeft met de behandeling van onvruchtbaarheid en het gebruik van acupunctuur ter ondersteuning van IVF. Het vinden van de juiste behandelaar bij wie u zich prettig, op uw gemak en veilig voelt, is ook van vitaal belang, omdat u uiteindelijk een hechte relatie met hen opbouwt terwijl zij u ondersteunen op uw reis om moeder te worden.
Als je in het VK bent, bekijk dan de British Acupuncture Council om een ​​vertrouwde en gereguleerde therapeut te vinden. Als je in de VS bent, ga dan naar NCCAOM nationale organisatie die competentie op instapniveau valideert in de praktijk van acupunctuur en oosterse geneeskunde
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »