Een recent onderzoek meldt dat een vertraging van 6 maanden voor IVF de slagingspercentages niet beïnvloedt

Een recente studie gepubliceerd in de peer-reviewed Human Reproductie Journal laat zien dat vrouwen die tot zes maanden wachten voordat ze een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan, vergelijkbare percentages levendgeborenen hebben als vrouwen die binnen drie maanden worden behandeld.

De studie, geleid door Dr. Glenn Schattman van het Weill Cornell Medical College in New York, keek naar gegevens van 1790 vrouwen die hun eerste IVF-cyclus tussen 2012 en 2018 voltooiden. De vrouwen in de studie hadden allemaal lage AMH-waarden, een hormoon dat de resterende eieren van een vrouw, ook bekend als een lage ovariële reserve.

Dit onderzoek is op dit moment bijzonder nuttig, aangezien de Covid-19-pandemie heeft geleid tot de sluiting van vruchtbaarheidsklinieken en andere zogenaamde 'niet-essentiële' behandelingen

Veel koppels zijn terecht bezorgd dat deze vertragingen, die tot dusver buiten hun macht liggen, hun kansen op succes zullen verkleinen. Naast angst en zorgen over de pandemie, hebben paren die te maken hebben met onvruchtbaarheid nu extra stress op hun bord. Het nieuws lijkt echter veelbelovend.

Het onderzoek toont aan dat het percentage levendgeborenen vergelijkbaar was bij vrouwen die hun IVF-cyclus begonnen tussen één en 90 dagen nadat ze waren beoordeeld, en degenen die wachtten tot 91-180 dagen na hun beoordeling. Hoewel het verre van overtuigend is, suggereert het wel dat korte vertragingen bij het verkrijgen van toegang tot vruchtbaarheidsbehandelingen de live geboortecijfers niet lijken te beïnvloeden.

De paper keek ook naar de invloed van uitgestelde behandelingen op vrouwen ouder dan 40 jaar

Samen met degenen die een extreem lage ovariële reserve hebben en minder geneigd zijn om gunstig te reageren op hormonen, ontdekten ze ook hier dat er geen verschil was in de geboortecijfers.

Dr. Schattman legt uit: "zorgverleners en patiënten moeten er zeker van zijn dat wanneer de behandeling om medische, logistieke of financiële redenen op korte termijn wordt uitgesteld, de behandelresultaten niet worden beïnvloed."

Het is belangrijk op te merken dat de studie alleen oudere vrouwen beoordeelde; de gemiddelde leeftijd van de proefpersonen was 39

Misschien omdat de resultaten alleen van toepassing zijn op oudere vrouwen - er zijn meer onderzoeken nodig.

Als je een vrouw bent die ouder is dan 35, maak je je waarschijnlijk zorgen over je 'snel afnemende' ovariële reserves

Veel onderzoeken tonen immers aan dat het succespercentage van vruchtbaarheidsbehandelingen elke maand dramatisch afneemt naarmate een vrouw ouder wordt. Deze studie toont aan dat u zich misschien niet zo veel zorgen hoeft te maken over een paar extra maanden op een wachtlijst, of terwijl u geld inzamelt voor uw behandelingen.

Zoals het rapport concludeert

"Deze resultaten zijn geruststellend voor patiënten die misschien angstig zijn om met hun behandeling te beginnen en gefrustreerd raken als er onverwachte vertragingen optreden." In het licht van de pandemie is het natuurlijk onmogelijk in te schatten of wachtlijsten en vertragingen in de behandeling langer dan zes maanden zullen zijn.

Wat vind je van de resultaten van dit onderzoek? Stelt het je gerust? Of heb je nog steeds het gevoel dat je naar de klok staart? Laat ons weten wat je ervan vindt op mystory@ivfbabble.com of op social media @ivfbabble

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »