Kijkend naar “Boyz Under the Hood” en mannelijke (on) vruchtbaarheid

Het is vanzelfsprekend dat deskundige begeleiding van medische professionals over uw vruchtbaarheid de enige begeleiding is die u zou moeten volgen, maar soms kan het allemaal een beetje overweldigend aanvoelen. Soms heb je gewoon iemand nodig die 'vertaalt' en dingen voor je uitlegt op een manier die vertrouwd klinkt.

Dit is waarom we zo blij zijn dat Jennifer "Jay" Palumbo in het IVF brabbelteam zit. Jay is een schrijver en een trotse IVF-moeder en slaagt er altijd in onderwerpen met energie en duidelijkheid te behandelen. Hier helpt ze mannelijke onvruchtbaarheid te verklaren.

Kunnen we even over mannen praten? Niet het soort gesprek waarbij Carrie, Samantha, Miranda en Charlotte tijdens een brunch grappige grapjes uitwisselen, maar eerder over de vruchtbaarheid van mannen.!

De trieste realiteit is dat 40% van de mannen te maken heeft met onvruchtbaarheid en dat het niet uitmaakt of je wordt geroepen: 'Mr. Groot ”of niet. Als u probeert zwanger te worden en geen resultaten ziet die eindigen in twee roze lijnen, moeten beide partners overwegen om door een arts te worden gezien.

Eerst de basis

Als u al meer dan een jaar zwanger probeert te worden en de vrouwelijke partner is jonger dan 35 jaar OF u probeert al meer dan 6 maanden zwanger te worden en de vrouwelijke partner is over 35, moet u een vruchtbaarheidsarts raadplegen.

Historisch gezien werd er altijd eerst naar vrouwen gekeken (omdat we ingewikkelder en vervelender sanitair hebben), maar naarmate we steeds meer leren, een derde van de gevallen van onvruchtbaarheid wordt veroorzaakt door mannelijke reproductieve problemen, een derde door vrouwelijke reproductieve problemen en een derde door zowel mannelijke als vrouwelijke reproductieve problemen of door onbekende factoren.

Een vruchtbaarheidsonderzoek krijgen (of durf ik te zeggen "onder de motorkap kijken") kan inzicht, richting en zelfs het vierletterwoord geven: hoop

Een reproductieve endocrinoloog (wat een lange en mooie manier is om 'vruchtbaarheidsarts' te zeggen) zal uw medische geschiedenis beoordelen, een lichamelijk onderzoek uitvoeren en in het geval van de mannen - sperma verzamelen om een ​​sperma-analyse uit te voeren. Sperma-analyse kijkt naar drie hoofdzaken:

  • Aantal zaadcellen: hoeveel jongens zitten er in de kap
  • Morfologie: hoe de jongens worden gevormd
  • Motiliteit: hoe goed de jongens zwemmen

Er zijn verschillende mogelijke redenen voor onvruchtbaarheid bij mannelijke factoren, zoals:

Varicocele-probleem. De varicocele (die klinkt als een lekker Italiaans gerecht) is eigenlijk de zwelling van de aderen die de zaadbal afvoeren (klinkt niet zo lekker meer, toch?). Een varicocele veroorzaakt een verhoging van de temperatuur van de testikels, waardoor het aantal zaadcellen doorgaans daalt. Dit is de belangrijkste oorzaak van mannelijke onvruchtbaarheid en is omkeerbaar.

Dit kan een negatief effect hebben op de spermaproductie, de gezondheid van het sperma of zelfs littekens veroorzaken waardoor het sperma niet meer kan worden vrijgegeven.

Hoewel dit ALTIJD klinkt als een Dr. Seuss-personage, kan het een vrij moeilijke aandoening zijn die de afwezigheid van beweeglijk sperma in het sperma betekent. Sommige opties om zwanger te worden met deze aandoening zijn het operatief laten verwijderen van sperma (iemand anders kruist gewoon zijn benen?) Of als u en uw partner zich op hun gemak voelen, kan sperma worden geleverd door een donor voor kunstmatige inseminatie.

Hoewel dit allemaal vreselijk overweldigend en zelfs eng klinkt, moet je er gerust op zijn dat er veel opties zijn voor gezinsopbouw

Wanneer uw vruchtbaarheidsonderzoek is voltooid, zal uw arts u en uw partner presenteren wat volgens hen de beste manier is om uw gezin uit te breiden. Dit zou kunnen zijn intra-uteriene inseminatie (IUI), in-vitrofertilisatie (IVF), intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI), medicatie of operatie.

Enkele laatste adviezen

Als u of uw man pijn of ongemak heeft in zijn lies of testisgebied, en als hij een bekende vruchtbaarheidsprobleem heeft (hij heeft een infectie in zijn prostaat of testisgebied gehad, heeft hij kanker gehad, heeft hij kanker behandeld of heeft hij een medicijn gebruikt dat mogelijk beïnvloedde zijn sperma), of heeft een bekende erfelijke genetische zorg die in de familie voorkomt, zoals de ziekte van Huntington - misschien wilt u niet de 6 maanden tot een jaar wachten om gezien te worden. Wees proactief en raadpleeg voor de zekerheid een arts.

Hoewel mannen misschien niet altijd zo open of gretig zijn om over 'hun jongens' of de mogelijkheid van een onvruchtbaarheidsprobleem te praten, zal het er NIET over hebben om het probleem niet te laten verdwijnen als er een is

Moedig hem aan om gezien te worden door de vruchtbaarheidsdokter ... zelfs als dat betekent dat hij aanbiedt om een ​​nacht "Samantha" te zijn!

... en, zodat u ook het advies van een arts heeft, lees dit artikel door de ongelooflijke consulent Uroloog Jonathan Ramsey.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »