Waarom is roken slecht voor de vruchtbaarheid?

Doordat uw bureau Werelddag zonder tabak vandaag wilden we begrijpen hoe slecht de wiet kan zijn en wat doet het eigenlijk?

Niemand zal op zijn sigaret sputteren als hem wordt verteld dat dit zijn vruchtbaarheid schaadt. Overal waar je kijkt, schreeuwen krantenkoppen 'geef het op' of ondervinden ze de gevolgen voor de gezondheid. Scare-tactieken komen vaak voor, maar feit is dat rokers eraan wennen. Ze weten dat het slecht is, maar stoppen is iets anders, vooral tijdens die eerste paar weken. Onderzoek toont aan dat het gemiddeld zeven keer duurt om te stoppen.

Wat doet het eigenlijk?

Ten eerste het slechte nieuws. De effecten van roken op de eierstokken zijn bekend. Chemicaliën in sigarettenrook kunnen onrijpe eicellen in de eierstokken binnendringen en de afgifte van een 'zelfmoord'-gen veroorzaken dat de eieren instrueert te sterven. Hoewel dit gebeurt als vrouwen de menopauze naderen, kan roken het proces al in onze 20s / 30s starten. Hoe sneller de eicellen afsterven, hoe eerder de eierstokken besluiten te stoppen en dan begint de menopauze.

Roker op 25-jarige leeftijd heeft de vruchtbaarheid van een 35-jarige

Als dat niet erg genoeg was, heeft een gewone 25-jarige roker de vruchtbaarheid van een 35-jarige, dat is wanneer de vruchtbaarheid begint te dalen en hoe dan ook te versnellen.

Zelfs een uitstekend embryo kan niet tegen de flikkers vechten. In 2011 ontdekten Israëlische onderzoekers dat wanneer artsen embryo's van topkwaliteit terug in de baarmoeder plaatsen, het zwangerschapspercentage lager was voor rokers dan niet-rokers.

Wat nog meer? Rokers bereiken eerder de menopauze, zijn tot 60 procent minder vruchtbaar dan niet-rokers en de kans dat IVF een levende geboorte met 34% produceert. Rokers hebben hogere doseringen van vruchtbaarheidsmedicijnen nodig om hun eierstokken te stimuleren. Miskramen en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen komen ook vaker voor.

Niet overtuigd?

Roken brengt vrouwen nog een klap toe. Het kan de kans op succes verkleinen dat een foetus zichzelf in de baarmoeder zal implanteren, vooral voor zware rokers. Hier is het bewijs. Ten slotte kan roken het vermogen van het lichaam om oestrogeen te maken blokkeren en dit maakt eieren kwetsbaarder voor genetische afwijkingen.

Patches of e-sigaretten zijn ook niet het antwoord. Het effect op de vruchtbaarheid is te wijten aan nicotine, dus ze veroorzaken dezelfde problemen.

Dus wat is het goede nieuws?

Is er goed nieuws Ja! Schade veroorzaakt door roken aan vruchtbaarheid kan omkeerbaar zijn. Het is nooit te laat om te stoppen, maar het is veel beter om nicotinevrij te zijn voordat u met de IVF-behandeling begint, minstens een paar maanden eerder om het lichaam te helpen herstellen. Als je partner ook een roker is, is het het beste om samen te stoppen en de effecten van passief roken te vermijden.

Nog een ding. Wacht niet tot je zwanger bent. Gifstoffen uit sigarettenrook komen in de bloedbaan van uw baby en verminderen hun zuurstoftoevoer, wat hun ontwikkeling kan beïnvloeden. Elke keer dat u rookt, wordt de bloedstroom van uw baby enkele seconden beïnvloed. Baby's kunnen ook lager in gewicht zijn.

Roken en stress

'Ik heb een sigaret nodig. Ik ben gestrest. ”Het is een zin die rokers vaak gebruiken. Ze zijn ervan overtuigd dat het helpt. Maar het is door artsen ontkracht als een mythe. De enige stress die het snijdt, is de terugtrekking tussen elke sigaret.

Een studie van de London School of Medicine keek naar honderden rokers die probeerden te stoppen nadat ze in het ziekenhuis voor hartziekten waren. Een jaar later vertoonden de rokers die erin slaagden te stoppen 20% minder stress tegen degenen die dat niet deden. Rokers hebben meerdere keren per dag ongemakkelijke trek in sigaretten en dit verhoogt het stressniveau.

De claim: roken verlicht stress.

Een goede blog ongeveer een vrouw die gestopt is om zwanger te worden.

Hoe zit het met mannen?

Onvruchtbaarheid bij mannen is een onderwerp vol mythen en halve waarheden, zoals geen eieren eten voor het ontbijt in een pan met antiaanbaklaag, geen zonnebrandcrème gebruiken of in een auto zitten met nieuwe bekleding. Van geen van deze dingen is bewezen dat ze de kroonjuwelen beschadigen.

Maar één feit is onvermijdelijk - onvruchtbaarheid is niet alleen het probleem van een vrouw. Roken heeft een impact op de spermafabriek en ongeveer een derde van de onvruchtbaarheidsproblemen komt van mannen. Er zijn weinig zichtbare tekenen van het aantal zaadcellen en hun vermogen om te zwemmen, maar roken tast hun genetische kwaliteit aan. Hier wordt het serieus. Kinderen ontwikkelen vaker kankers zoals leukemie en hersentumoren. Miskramen komen ook vaker voor. Roken lijkt de kop van het sperma (receptoren) te veranderen en ze vinden het moeilijker om zich aan het ei te binden.

Sperma heeft acht keer meer vitamine C nodig dan bloed om gezond te blijven en rokers gebruiken het sneller op dan niet-rokers.

Het zijn niet alleen de cigs die duur zijn

Roken is duur genoeg, maar houd rekening met de kosten van mislukte IVT-behandelingen. IVF slagingspercentage is ongeveer 18% voor vrouwen met rokende partners en 32% met niet-rokende partners - hier is het onderzoek.

In het VK worden artsen zwaar en koppels die roken verbieden van een IVF-behandeling op de NHS.

Geld besparen

Hier is een rekenmachine dat helpt u uit te zoeken hoeveel u uitgeeft aan sigaretten (nogal een eye-opener) en wat u kunt bereiken door te stoppen.

Wanneer stoppen?

Het beste advies voor mannen is om ten minste drie maanden, bij voorkeur zes, te stoppen voordat de IVF-behandeling begint. Dit komt omdat het ongeveer 90 dagen duurt voordat het sperma volgroeid en klaar voor actie is. Het is ook gunstig om minder te drinken, een uitgebalanceerd dieet te eten en multivitaminesupplementen met folaat te nemen.

Doe een test op sperma-DNA-schade. Dit zal artsen helpen uw kansen op succes met IVF te bepalen en of ICSI voordelig zou zijn tijdens uw IVF-behandeling.

Als je hebt geprobeerd te stoppen en gefaald hebt, wanhoop dan niet

Als je moeite hebt om te stoppen, blijf dan nadenken over wat belangrijker is - een gezonde baby of twee minuten voldoening met een sigaret.

U hoeft niet alleen op wilskracht te vertrouwen. Aansluiten bij een stopgroep, praten met uw arts over nicotinevervangende therapie (NRT) en voorgeschreven medicijnen. Ze kunnen uw kansen op succes echt vergroten.

Probeer een app te gebruiken

Download een van de vele apps om te stoppen met roken, de meeste zijn gratis. Wanneer u stopt, kunt u zien hoeveel geld u hebt bespaard, hoe uw gezondheid verbetert en uw succes delen met vrienden. Je kunt zelfs je verlangens opnemen in een dagboek. Als u terugvalt, wordt u aangemoedigd het opnieuw te proberen.

Weinigen zouden het oneens zijn dat roken en IVF niet samengaan. Stoppen is een van de meest krachtige manieren om je vruchtbaarheid te vergroten. Ja, het is moeilijk te verslaan, vooral als je jong bent begonnen, maar focus op je verlangen om een ​​gezond gezin te stichten als motivatie en hulp om te stoppen. Stel een datum in om te stoppen en aan de slag te gaan!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »