'The Bloat' begrijpen

Je lichaam begrijpen en de veranderingen die ermee kunnen gebeuren tijdens IVF, is een manier om echt controle te krijgen. In dit artikel willen we kijken naar de gevreesde bloat die kan optreden tijdens een IVF-cyclus.

We wendden ons tot Dra. Rut Gómez de Segura, gynaecoloog vruchtbaarheidsexpert bij ProcreaTec - door IVF Spanje, en vroeg haar uit te leggen waarom het lichaam opzwelt en wat u kunt doen om deze ongemakkelijke bijwerking te verzachten.

Wanneer treedt tijdens een IVF-cyclus het opgeblazen gevoel op?

Het eerste dat we allemaal moeten weten en onthouden, is dat niet iedereen de opgeblazen gevoel voelt. Het is echter waar dat het gebruikelijk is een licht opgeblazen gevoel te hebben, meestal voordat het ei wordt opgehaald. Matig of ernstig opgeblazen gevoel zijn zeer zeldzaam. De pijn is vergelijkbaar, maar een beetje sterker dan de ovulatiepijn of de premenstruele pijn die velen van ons elke maand voelen, maar het verschilt echt enorm van vrouw tot vrouw.

Wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel? Wat gebeurt er met je lichaam?

De zwelling is te wijten aan de groei van de eierstokken vanwege de ontwikkeling van de follikels. Normaal gesproken hebben we maar één dominante follikel, die ons al een soort pijn kan geven, maar met een IVF-behandeling, ontwikkelen zich verschillende follikels. Hoe meer follikels een vrouw heeft, hoe meer zwelling ze kan ervaren.

Kunt u iets doen om een ​​opgeblazen gevoel te voorkomen? Zijn er voedingsmiddelen die ik kan eten, pijnverlichting die ik kan nemen?

In kleine gevallen is het het beste om door te gaan met het normale leven - actief zijn, wandelen of sporten, veel water drinken en een gevarieerd en gezond dieet volgen.

Als u veel ongemak ervaart, kunt u paracetamol gebruiken, maar geen ontstekingsremmende medicijnen die de medicatie kunnen verstoren.

Hoe weet de dokter wanneer het tijd is om mijn eieren te verzamelen?

De beslissing over het ideale moment voor het ophalen van de eicellen hangt af van de grootte van de follikels (die zal worden beoordeeld door middel van echografie) en van de niveaus van E2 (oestrogeen) en P4 (progesteron) in het bloed. Daarom worden patiënten om de paar dagen gecontroleerd, vooral aan het einde van de stimulatie.

Wat gebeurt er als ik niet echt op stimulatie reageer?

Laat het alstublieft niet afhangen van hoe u zich voelt. Je kunt heel goed reageren op de stimulatie, zonder een opgeblazen gevoel te ervaren. Uw reactie op de stimulatie zal worden gezien tijdens de controles en uw arts zal indien nodig het medische plan of de medicatiedoses kunnen aanpassen.

Wat gebeurt er als ik overstimuleerd word en echt een opgeblazen gevoel krijgt voordat mijn eieren klaar zijn om te worden verzameld? Wat zijn de tekenen van OHSS?

Het risico op ernstige hyperstimulatie is momenteel erg laag. De tekenen zouden zijn: aanzienlijk opgeblazen gevoel in de buik, aanzienlijke buikpijn en gewichtstoename van meer dan 1 kg per dag gedurende meer dan 2 dagen achter elkaar en ook minder verlangen om te plassen in vergelijking met wat wordt gedronken.

In het geval van OHSS is het eerste dat u moet doen een medisch consult met uw arts met een echo en een bloedanalyse. Vervolgens moet een aanpassing of wijziging van de medicatie worden aangebracht. Het ophalen van eieren zal plaatsvinden, maar op een zeer gecontroleerde manier. Maar patiënten moeten weten dat de overdracht niet in dezelfde cyclus plaatsvindt, maar wanneer de eierstokken weer hun normale grootte hebben.

Er is mij verteld dat ik een 'trigger-injectie' moet nemen voordat ik de eieren kan verzamelen. Waarom? Wat doet de trigger-injectie?

Ja, de trigger helpt de eicel te scheiden van het follikelmembraan. In een natuurlijke cyclus is het de piek van de LH die deze triggerfunctie uitvoert. Maar omdat we een antagonist gebruiken, die een mogelijke ovulatie blokkeert voordat de eicel wordt opgehaald, moeten we het lichaam helpen; de natuurlijke piek LH is niet genoeg. De trigger helpt de eicellen zich te scheiden van het membraan van hun follikel, het laat ze naar binnen drijven zodat ze kunnen worden verzameld tijdens het ophalen van de eieren. Het helpt ook bij de rijping van de eicellen.

Hoe voelt het verzamelen van eieren aan? Is het pijnlijk?

Voor de punctie kunnen, afhankelijk van de kliniek, 2 soorten sedatie worden aangeboden en elk heeft zijn voordelen.

Diepe sedatie: de patiënt voelt niets en daarom zorgen we ervoor dat ze ook tijdens de punctie niet beweegt. Ze moet vasten omdat het belangrijk is dat haar maag leeg is, zodat er geen voedsel van het spijsverteringskanaal naar de luchtwegen kan gaan.

Oppervlakkige sedatie: je voelt iets, zoals een paar steken, maar wordt over het algemeen goed verdragen. Ik vergelijk het altijd met naar de tandarts gaan: het is niet prettig, maar wel draaglijk. Het voordeel hierbij is dat de patiënt weet wat er aan de hand is en daadwerkelijk getuige is van de punctie.

Tijdens de consulten praat ik er altijd met mijn patiënten over en dan is het hun beslissing. Maar meestal kennen ze zichzelf, hun lichaam en geest heel goed en kiezen ze heel gemakkelijk.

Wanneer verdwijnt het opgeblazen gevoel?

Meestal verdwijnt het beetje bij beetje en verdwijnt het ongeveer 5 dagen na de punctie. Dus op de dag van de overdracht is de patiënt in orde.

Als je nog vragen hebt over het IVF-proces, stuur ons dan een bericht op info@ivfbabble.com of neem contact op met Dra. Rut Gómez de Segura direct bij ProcreaTec.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »