Het draagmoederschap in New York blijft ingewikkeld

We hebben onlangs gemeld dat een wetsvoorstel om het betaalde draagmoederschap in de staat New York volledig te legaliseren, is gedaan en afgestoft, maar het lijkt erop dat het niet zo eenvoudig is. Hier is het overzicht waarom dit probleem zo gecompliceerd en verdeeld blijft.

Het recente wetsvoorstel was bedoeld om draagmoederschap te destigmatiseren en meer opties te bieden aan onvruchtbare stellen en mensen in de LGBTQ-gemeenschap, en om de staat New York meer in lijn te brengen met de 47 andere Amerikaanse staten die betaald draagmoederschap toestaan. Een aantal academici en artsen verklaarde echter dat het wetsvoorstel niet ver genoeg ging om surrogaten te beschermen. Terwijl de oorspronkelijke wetgeving afgelopen juni de Senaat passeerde, is deze in de staatsvergadering van New York vastgelopen.

Momenteel kunnen degenen die in de staat New York wonen boetes krijgen voor het deelnemen aan of zoeken naar een surrogaat. Zelfs onbetaald draagmoederschap zit vol problemen, omdat hun overeenkomsten niet afdwingbaar of wettelijk bindend zijn. Terwijl degenen die hopen te werken met een surrogaat om hun gezin te laten groeien, graag zien dat deze wetgeving door de Vergadering gaat, als gevolg van de huidige COVID-19-crisis is deze opnieuw naar beneden verplaatst.

Vorige week publiceerde Assembly-spreker Carl E. Heastie een verklaring waarin hij bevestigde dat over het wetsvoorstel niet zal worden gestemd tijdens deze sessie. Hij schreef: "We moeten ervoor zorgen dat de gezondheid en het welzijn van vrouwen die deze regelingen treffen, worden beschermd en dat reproductief draagmoederschap niet op de markt wordt gebracht."

"Ik kijk er naar uit om dit gesprek de komende maanden met onze leden en geïnteresseerde partijen voort te zetten om een ​​oplossing te ontwikkelen die voor iedereen werkt."

Maar aangezien het grootste deel van de VS het toelaat, waarom is draagmoederschap in New York in de eerste plaats zo complex?

Wat is Draagmoederschatting?

Verreweg de meest voorkomende vorm van draagmoederschap in de VS is draagmoederschap, waarbij een vrouw IVF ondergaat om het bevruchte embryo te dragen dat bestaat uit het genetische materiaal van 2 andere mensen. Zogenaamd 'traditioneel draagmoederschap' waarbij een draagmoeder haar eigen ei gebruikt, komt veel minder vaak voor en is vaak ronduit verboden.

Draagmoederschap is extreem duur voor de ouders en kan meer dan $ 100,000 kosten. Vanwege deze hoge kosten vragen veel paren hun surrogaat om haar toestemming om meer dan één embryo tegelijk over te dragen, wat ertoe kan leiden dat ze veelvouden draagt.

Wat zijn de bestaande Amerikaanse wetten rond draagmoederschap?

Het korte antwoord? Niemand weet het helemaal! Er zijn geen federale wetten rond draagmoederschap in de Verenigde Staten en daarom heeft elke staat zijn eigen wetten. Het resultaat is een complexe kluwen van verschillende voorschriften en beperkingen die erg moeilijk te ontleden zijn.

De staat New York heeft de stap gezet om draagmoederschap volledig te verbieden, volledig gebaseerd op het verzet van de beruchte 1985 'Baby M'-koffer. Een traditionele surrogaat uit New Jersey koos ervoor om de baby te houden nadat deze was geboren, en de complexe rechtszaak die daarop volgde, resulteerde in het door het Hooggerechtshof van New Jersey toegewezen voogdij over Baby M aan het paar.

Sinds 1985 is er vooruitgang geboekt in de vruchtbaarheidswetenschap, waardoor veel staten betaald draagmoederschap hebben gelegaliseerd. Er zijn momenteel 47 staten waarin draagmoederschap legaal is, maar het is belangrijk op te merken dat draagmoederschap in sommige gevallen alleen is toegestaan ​​omdat er geen wetten zijn die dit uitdrukkelijk verbieden. Slechts drie staten - Virginia, Washington State en Florida - staan ​​momenteel traditioneel draagmoederschap toe.

Betaald draagmoederschap raakt echter op veel plaatsen in de wereld uit de gratie - China, Cambodja en Thailand verbieden de praktijk, net als de meeste landen in West-Europa.

Waarom is draagmoederschap zo controversieel?

Simpel gezegd, tegenstanders van draagmoederschap maken zich zorgen over het feit dat vrouwen worden uitgebuit door ouders en commerciële matchmaking-diensten. Dit was het geval in India, maar experts waarschuwen nu dat de uitbuiting nu is toegenomen, met arme vrouwen die worden aangespoord en gedwongen om als 'altruïstische' surrogaten op te treden zonder salaris en zonder wettelijke bescherming.

Zelfs in Amerika worden draagmoeder-draagmoeders geconfronteerd met talloze gezondheidsproblemen, zowel fysiek als psychologisch. Lage geboortegewichten, placenta previa, zwangerschapsdiabetes en hypertensie komen allemaal vaker voor bij draagmoeders wanneer ze een baby voor een ander stel dragen dan wanneer ze hun eigen kind dragen.

Het toegenomen aantal gezondheidsproblemen heeft ertoe geleid dat veel mensen de veiligheid en ethiek in twijfel trekken om draagmoederschap toe te staan, en dit is echt de kern van het probleem in New York.

Dr. Wendy Chavkin, hoogleraar verloskunde-gynaecologie aan de Columbia University, wees op deze statistieken in een brief, ondertekend door 10 andere experts, waarin de wetgevers van New York werden aangespoord om het verbod op draagmoederschap in de staat te handhaven. De geciteerde brief, gezondheidsrisico's die "boven en buiten de risico's van normale zwangerschap en bevalling."

Dr. Chavkin vindt dat zelfs als een vrouw geïnformeerde toestemming geeft voor meerdere embryotransfers of medisch onnodige C-secties, artsen deze opties helemaal niet zouden moeten aanbieden. 'Wat mij betreft is dat slechte geneeskunde, dat is wanpraktijken', zei Dr. Chavkin in een interview. Gestationele surrogaten, die vaak de wensen van de mensen die ze betalen willen vervullen, bevinden zich in een moeilijke positie, wat hun besluitvormingsproces kan beïnvloeden. ”

Hoeveel krijgen draagmoeder-surrogaten betaald voor hun diensten?

Zwangerschapssurrogaten in de Verenigde Staten worden vaak tussen de $ 20,000 en $ 55,000 betaald voor een volledige zwangerschap, wat hen kan helpen hun financiële stress te verminderen en schulden af ​​te betalen. Naast deze vergoeding worden ze ook vergoed voor hun medische zorg, advocaatkosten, reiskosten en verzekering. Als ook donoreieren of sperma nodig zijn, kunnen de kosten nog hoger zijn.

Dat gezegd hebbende, vrouwen die als draagmoeders hebben gehandeld, waarschuwen anderen snel om dit proces niet alleen voor het geld te doorlopen. 'Draagmoederschap is niet voor iedereen', zegt Jessica Shultz, die naast haar medische en juridische kosten tussen de 27,000 en 30,000 dollar per zwangerschapszwangerschap heeft ontvangen. 'Doe het niet omdat je denkt dat je financieel iets gaat verdienen. Als je het neerzet op een vergoeding per uur verdien je ongeveer $ 4.50 per uur. Je verdient toch meer bij McDonald's?

Zal New York hun verbod op draagmoederschap opheffen?

Zoals je kunt zien aan de hand van de hierboven beschreven complexiteit, zijn er aan beide kanten van het debat goede argumenten. Sommige onvruchtbare stellen vertrouwen op surrogaten om te groeien of hun gezin te stichten, en sommige vrouwen genieten van de mogelijkheid om hen te helpen. Aan de andere kant is draagmoederschap vol met mogelijkheden voor uitbuiting.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »