Labour MP vertelt over haar persoonlijke worstelingen met vruchtbaarheid

door Alex Davies-Jones Labour MP voor Pontypridd

Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat Coronavirus het leven onmiskenbaar heeft veranderd zoals we het ooit kenden. De druk die de bestrijding van een wereldwijde gezondheidspandemie op zoveel van onze industrieën heeft uitgeoefend, haalt bijna dagelijks de krantenkoppen

We hebben retailers als Debenhams, John Lewis en Laura Ashley zien worstelen als nooit tevoren.

Het levensonderhoud van mensen is vernietigd door het gebrek aan handel, en het is hartverscheurend om je voor te stellen hoeveel lokale bedrijven in mijn kiesdistrict in Zuid-Wales nooit zullen worden heropend of zelfs maar financieel zullen herstellen.

We leven in een tijdperk van beperking - op het moment van schrijven zijn onze bewegingen beperkt, alles in een poging om een ​​wereldwijde pandemie in bedwang te houden die veel eerder op onze radar had moeten staan.

Een enorm scala aan emoties

Persoonlijk sociaal isolement heeft ervoor gezorgd dat ik de afgelopen weken zowat elke emotie in het spectrum heb gevoeld.

Ik voelde me boos en gefrustreerd omdat ik mijn leven niet kon leiden of de dingen van mijn werk kon doen waar ik het meest van hou - mensen ontmoeten in en rond het kiesdistrict. Ik voelde me eenzaam, en hoewel ik van mijn man en zoontje Sullivan hou, mis ik mijn stiefzonen, vrienden en familie als een gek. Soms voelde ik me echt ongemotiveerd, wat voor iedereen die mij kent, verrast kan zijn omdat ik meestal door en door een klassiek type 'A'-persoonlijkheid ben.

Maar bovenal heeft het me doen nadenken over de prachtige dingen die me elke dag omringen, die ik normaal gesproken te druk heb om te missen.

We hebben allemaal de krantenkoppen gezien (sommige nauwkeuriger dan andere) over de positieve effecten die sociaal isolement heeft op klimaatverandering, en we mogen niet vergeten dat zodra dingen 'weer normaal' worden, het mogelijk is om een ​​milieuvriendelijker leven te leiden vriendelijke levensstijl.

Ik heb moeite om positieven te vinden

Ik weet zeker dat anderen op dit punt een aantal andere 'positieve punten' uit deze vreemde-dan-vreemde periode kunnen benadrukken, maar ik heb het persoonlijk moeilijk.

Met een eenjarige die op mijn schoot zat terwijl ik schrijf, kan ik niet anders dan mijn gedachten aanscherpen over hoeveel impact Coronavirus heeft op kinderen overal.

Met scholen in het hele land gesloten en honderdduizenden die de beste jaren van mijn leven hebben gemist, kan ik niet anders dan mijn gelukkige sterren bedanken dat mijn Sulley nog te jong is om op te merken. Zolang 'Hey Duggee' ononderbroken op mijn televisie blijft spelen, is hij een gelukkige jongen.

Terwijl onze economie, en de vaak sombere toekomstvoorspellingen van hoe veel van onze industrieën er na het Coronavirus uit zullen zien, terecht de meeste media-aandacht krijgen, zijn het de verhalen die draaien om mensen die het meest bij mij resoneren.

Mijn eigen persoonlijke worsteling met vruchtbaarheid

Sinds de verkiezingen in december ben ik vastbesloten om politiek anders te doen, en een belangrijk onderdeel daarvan was dat ik eerlijk en open moest zijn over mijn eigen persoonlijke worstelingen met vruchtbaarheid.

Het is eng om jezelf open te stellen voor oordeel van de toetsenbordstrijders die bijna niets zullen stoppen in hun beledigingen (Twitter, ik kijk naar je - maar Facebook, je bent een goede tweede!).

Mijn ervaring met IVF

Het is nog enger om te spreken over een proces dat in slechts drie simpele letters een enorm gesprek en een spervuur ​​van moeilijke en emotionele vragen opent: IVF. Ik ben redelijk open geweest over mijn ervaringen met IVF en weet dat ik in het grote geheel zeker een van de 'gelukkigen' was.

Ik heb altijd geweten dat ik zonder medische hulp met het zwanger worden zou worstelen, maar niets kan je ooit voorbereiden op de moeilijke gesprekken die alle dingen 'vruchtbaarheid' omringen.

De postcode loterij

Helaas is IVF-behandeling via onze geliefde NHS nog steeds over het algemeen een postcode-loterij met een aantal beperkingen, en zoveel mensen worden vaak gedwongen om geld te lenen om de behandeling privé te financieren.

Ik denk dat de meeste mensen geschokt zullen zijn door de verborgen kosten die gepaard gaan met IVF-behandeling - het is echt een 'lange termijn'-investering, vooral als je ook vooruit plant voor de toekomst.

Recent onderzoek van The Fertility Network en Middlesex University suggereert inderdaad dat de gemiddelde kosten van een particuliere IVF-behandeling tussen de £ 5,000 en 8000 per cyclus bedragen.

Sparen voor IVF

Het kostte me jaren om te sparen voordat ik aan mijn IVF-reis begon, en ik weet dat hetzelfde kan worden gezegd voor vele anderen die dezelfde route kiezen. Toch heeft Coronavirus duidelijk alle niet-urgente procedures stopgezet en de IVF-dromen en ambities van zoveel mensen onderweg verpest.

Het is moeilijk om mensen echt over te brengen hoeveel een emotionele investering IVF is. Het neemt al je wakende momenten en gedachten over, en als je net als ik bent, zal het je ook vele slapeloze nachten bezorgen.

Er is de druk, het constante spervuur ​​van vragen van familie / vrienden / de melkboer. Het voelde alsof iedereen op de hoogte was van mijn moeilijkheden bij het bedenken, en bovendien wilde iedereen een update en als eerste op de hoogte zijn zodra er nieuws was!

De schaamte geassocieerd met IVF

Er is ook echte schaamte. Ik heb zeker fasen doorgemaakt alsof ik mezelf en mijn gezin in de steek had gelaten.

Ik schaamde me dat mijn lichaam niet in staat was om het kind te produceren dat ik zo graag wilde zonder medische hulp, en het klinkt vreselijk om toe te geven, maar er waren tijden dat ik mijn eigen vrouwelijkheid echt in twijfel trok.

De COVID 19-pandemie heeft ook een nieuwe golf van schaamte veroorzaakt in het debat, en op mondiaal niveau wordt artsen gevraagd om prioriteit te geven aan alle inspanningen om het virus aan te pakken.

Dit is duidelijk een uiterst geldige manier van handelen, maar het doet niets af aan de vernietigende impact die annuleringen hebben gehad op duizenden mensen die hun leven (en vaak hun financiën) op het spel hebben gezet om een ​​IVF-behandeling te beginnen.

Mijn reis begon in 2018

Ik begon IVF voor het eerst in 2018 en kan niet uitleggen hoe vaak ik de afgelopen maanden mezelf eraan heb herinnerd hoeveel geluk ik heb gehad met mijn 'happy end' voordat Coronavirus ooit op de kaart stond.

Na slechts één ronde IVF, en tegen alle verwachtingen in, arriveerde mijn enige overgebleven embryo, mijn één op een miljoen ... en werd snel meegenomen naar de Neonatale Intensive Care Unit, waar hij twee weken lang vocht voor zijn leven.

Als ik me het verhaal herinner, zeggen mensen vaak snel "hoe vreselijk" of "dat moet zo moeilijk voor je zijn geweest". Zonder volledig ondankbaar te klinken, snijden die gevoelens gewoon niet helemaal de mosterd van het totale liefdesverdriet en pure ups en downs die IVF vaak met zich meebrengt. Het eindigt ook niet bij de geboorte.

Beperkingen

Coronavirus heeft zoveel problemen benadrukt met het huidige beleid rond IVF en het invriezen van eieren, waarvan ik er elk jaar aan wordt herinnerd wanneer ik de rekening van £ 1500 ontvang die ervoor zorgt dat mijn eieren nog een jaar houdbaar en bevroren blijven.

Maar wat mensen misschien niet weten, is dat alles in IVF zijn limieten heeft. Er zijn leeftijdsbeperkingen voor degenen die behandeling zoeken bij de NHS en er zijn de financiële beperkingen als u geen privébehandeling kunt financieren. Zelfs als je door alle hoepels kunt springen, worden eieren in het VK slechts 10 jaar ingevroren bewaard. Ik weet dat ieders ervaringen uniek zijn en er zijn tal van niet-IVF-gerelateerde redenen die verklaren waarom mensen ervoor kiezen hun eieren te laten invriezen.

Van de persoon die op 21-jarige leeftijd haar eieren bevroor vanwege een schrik voor kanker, tot een vrouw van eind twintig zoals ik die haar eieren wil invriezen voor het geval er een broer of zus op de kaart staat, 20 jaar lijkt zo willekeurig te zijn, en beperkt tijdsbestek.

We zien veel ouders veel later in hun leven kinderen krijgen, en ik heb zoveel hartverscheurende verhalen gelezen van mensen in het hele land die zien dat hun eieren 'verlopen' zonder dat ze er toegang toe hebben om met een vruchtbaarheidsbehandeling te beginnen.

Terug naar normaal

Het is duidelijk dat wanneer het leven weer 'normaal' wordt, onze geestelijke gezondheidsdiensten ook zullen lijden als gevolg van het Coronavirus - ik weet dat zoveel van mijn eigen vrienden en familie echt worstelen met de beperkingen van sociaal isolement.

Voeg de emotionele stress en spanning over IVF toe aan de 'we leven in een ongekende wereldwijde gezondheidspandemie' aan de mix, en we hebben een recept voor een ramp.

Ik weet dat IVF- en vruchtbaarheidsproblemen misschien niet voor iedereen relevant lijken, maar uit ervaring kan ik echt zeggen dat het een van de meest emotioneel turbulente tijden van mijn leven was en mijn relaties met vrijwel iedereen in mijn leven enorm onder druk zette .

Hoewel het geweldig is om te zien dat IVF-klinieken binnenkort een aanvraag kunnen indienen voor heropening, zal dit voor veel mensen te weinig, te laat zijn. Dus voor iedereen die hun IVF-reis heeft zien beïnvloeden door Coronavirus, weet alsjeblieft dat ik aan je denk en ik heb grote hoop dat het beter zal worden.

Ik hoop oprecht dat het leven na Coronavirus er een is waar we kunnen nadenken over zaken als IVF en hoe we de behandeling flexibeler en duurzamer kunnen maken.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »