Reproductie tijdens COVID-19. Uw vragen beantwoord

Is het veilig om te proberen een baby te krijgen terwijl de wereld strijdt om de controle over de Covid-19-epidemie te krijgen? Is het mogelijk dat als ik besmet raak met het coronavirus, dit mijn vruchtbaarheid in de toekomst kan beïnvloeden? Kan coronavirus de zwangerschap beïnvloeden? Dit zijn slechts enkele van uw vele zorgen. We wendden ons tot Marina Dimitraki, Assisted Reproduction Gynaecologist bij Embryolab vruchtbaarheidskliniek om uw vragen te beantwoorden.

Wekenlang moesten we ons aanpassen aan een nieuwe manier van leven, aangezien we getuige zijn van de wereldwijde epidemie die Covid-19 is. In het licht van deze nieuwe realiteit en geconfronteerd met de bedreiging van de volksgezondheid, de wetenschappelijke organisaties voor menselijke reproductie ESHRE (European Society of Human Re-production and Embryology), ASRM (American Society of Re-productive Medicine), ISUOG (International Society of Echografie in Obstetrie-Gynaecologie), EMGE (Hellenic Obstetrics and Gynecology Society) heeft officiële instructies en counselingbenaderingen gepubliceerd. De richtlijnen zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke en klinische gegevens en stellen ons in staat om de vragen te beantwoorden die u onvermijdelijk bezighouden. 

Moet ik stoppen met proberen op een natuurlijke manier zwanger te worden vanwege de COVID-19?

Dit is een persoonlijke beslissing. Als u niet bent geïnfecteerd door het coronavirus, is er geen medische reden om te stoppen met proberen. Houd er echter rekening mee dat er geen gegevens zijn over de infectie met COVID-19 in het eerste trimester van de zwangerschap. Daarnaast is er vanwege de isolatiemaatregelen een beperking op de toegang voor medische zorg.

We zijn klaar om de behandeling voor IVF te starten. Moeten we doorgaan tijdens deze periode van de pandemie?

Beide ESHRE en ASRM hebben duidelijke instructies gegeven sinds de pandemie begon. Ze bevelen aan:
1. Het uitstellen van elke adjuvante therapie (inductie van ovulatie, intra-uteriene inseminatie, in-vitrofertilisatie).
2. De annulering van alle embryotransfers.
3. Het voltooien van behandelingen voor het behoud van vruchtbaarheid alleen bij mensen met maligniteiten.
4. Het uitstel van alle niet-nood- en diagnostische procedures.
5. Alle communicatie tussen de arts en de koppels / vrouwen dient te gebeuren via internet en telefoongesprekken, en om alle ontmoetingen in geassisteerde voortplantingsklinieken te vermijden.

Is het mogelijk dat als ik geïnfecteerd word met coronavirus, dit in de toekomst mijn vruchtbaarheid kan beïnvloeden?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het virus de vruchtbaarheid negatief beïnvloedt.

Kunnen sperma, eieren of embryo's worden geïnfecteerd door het coronavirus?

Sperma, eieren en embryo's kunnen niet worden geïnfecteerd door het coronavirus omdat ze geen receptoren hebben waar het virus zich zou kunnen hechten. Bovendien beschikken laboratoriumprocedures en laboratoriummanipulaties, evenals de structurele elementen van de eicel en, bijgevolg, van de foetus over een hoog niveau van beschermende barrière en maken het onmogelijk ze te infecteren.

Horen zwangere vrouwen tot de risicogroep voor coronavirus?

Aangezien zwangere vrouwen een hogere morbiditeit en mortaliteit beoordelen, moeten ze, als ze zijn geïnfecteerd met andere virussen van dezelfde familie, zoals SARS-CoV en influenza, ook worden beschouwd als een risicogroep voor coronavirus. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat als zwangere vrouwen geïnfecteerd raken, ze mogelijk geen effectieve behandeling kunnen krijgen, aangezien veel antivirale middelen niet mogen worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijken zwangere vrouwen echter geen groter risico te lopen op COVID-19, terwijl de overgrote meerderheid van zwangere vrouwen die coronavirus ontwikkelen, slechts milde symptomen van infectie van de luchtwegen / influenza zullen hebben.

Als ik tijdens de zwangerschap coronavirus krijg, kan mijn baby het dan ook krijgen?

COVID-19 lijkt, net als bij SARS- en MERS-virussen, niet via het endometrium en de placenta te worden overgedragen van de geïnfecteerde moeder naar de foetus. Coronavirus werd ook niet gedetecteerd in de placenta, vruchtwater, navelstrengbloed, moedermelk en het orale uitstrijkje van pasgeborenen van geïnfecteerde moeders. De bovenstaande observaties zijn echter afkomstig van studies bij een klein aantal geïnfecteerde zwangere vrouwen en drie gevallen van verticale overdracht van de moeder op de pasgeborene. De laatste hadden betrekking op de infectie van de pasgeborene in de periode vlak voor en na de bevalling. Daarom zijn er meer gegevens nodig voor veilige conclusies.

Wat kan er gebeuren als een zwangere vrouw in de vroege stadia van de zwangerschap besmet raakt met COVID-19?

Er zijn geen klinische gegevens over het effect op het 1e en het begin van het 2e trimester van de zwangerschap. Ervaring met de SARS- en MERS-virussen leert dat het risico op een miskraam in het eerste of tweede trimester en op aangeboren afwijkingen bij de foetus niet toeneemt. Daarom is nauwlettend toezicht na behandeling en herstel van COVID-19 vereist, voor het geval een vrouw tijdens het eerste of tweede trimester van de zwangerschap wordt geïnfecteerd.

Kan coronavirusziekte de zwangerschap beïnvloeden?

Infectie door dit virus in het derde trimester van de zwangerschap is in verband gebracht met een verhoogd risico op voortijdige breuk van de foetale vliezen en vroeggeboorte, in de meeste gevallen iatrogeen, vanwege het klinische beeld van de moeder of vanwege mogelijk storende indicaties door de interpretatie van cardiotocografie . Direct na de bevalling wordt echter aanbevolen om de navelstreng direct af te binden en de pasgeborene grondig en grondig af te vegen en schoon te maken.

Mag ik borstvoeding geven als ik besmet ben met coronavirus?

Borstvoeding is niet gecontra-indiceerd, omdat het virus niet is aangetroffen in moedermelk (aanvullende gegevens zijn nodig). Nauw contact met de getroffen moeder is echter de grotere risicofactor voor de blootstelling van de pasgeborene aan het virus.

Laten we voor al het bovenstaande benadrukken dat onze ervaring nog klein is om veilige conclusies te trekken en dat aanvullende klinische gegevens nodig zijn voor de repercussie van COVID-19, in alle stadia van de zwangerschap.

Onder de maatregelen om de overdracht van de ziekte te voorkomen, wordt in het tijdperk van thuisisolatie aanbevolen om geplande bezoeken aan geassisteerde voortplantingsklinieken en verloskundige zorg te beperken.

Laten we niet vergeten dat, hoewel we thuis op slot zijn, wWe kunnen goed verbonden blijven met behulp van technologie. We zijn hier voor jou - tot uw beschikking, via telefoontjes, e-mails en online.

Enorm bedankt Marina Dimitraki, MSc, MHA, PhD, EFOG EBCOG, EFRM ESHRE / EBCOG, Assisted Reproduction Gynaecologist bij Embryolab vruchtbaarheidskliniek voor het beantwoorden van deze zeer belangrijke vragen.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »