Elizabeth Carr over 'nummer één'

door Elizabeth Carr, de eerste IVF-baby geboren in de VS.

Ik bezit een hartvormige sterling zilveren ketting met het nummer "1" aan de ene kant en mijn initialen aan de andere

Ik draag het alleen bij speciale gelegenheden - zoals een mini-geluksbrenger - of ik draag het wanneer ik naar Virginia ga om de artsen te bezoeken die me mogelijk hebben gemaakt.

Het is een soort stille herinnering aan mijn wortels

Ik heb me vaak afgevraagd of de andere 9 kinderen uit mijn kliniek die er ook één op dezelfde manier voelen.

Sommige van de kinderen, vanaf het moment dat we de hangers bij een moederdagreünie hadden gekregen, hebben het symbool nog nooit om hun nek verwijderd. Anderen hebben de kleine charmes weggestopt.

Voor de rest, net als ik, verstop ik dit niet, maar zelfs het dragen ervan betekent meer uitleg dan ik zou willen doen als ik voor het eerst iemand ontmoet.

Voor de langste tijd was mijn 'nummerketting' mijn identificatie onder die ene specifieke peergroep: de groep van negen andere eerste 'reageerbuis'-baby's.

Ik ben natuurlijk de oudste in de VS.

Nummer 10 is twee jaar jonger.

Voor de langste tijd, toen deze groep van 10 "baby's" samenkwamen, verwezen we naar elkaar door onze nummers in plaats van onze namen!

"Ik en twee en drie gaan naar het winkelcentrum," ik herinner me dat ik tegen mijn ouders zei toen ik 13 was. "Zes en acht wisten niet zeker of ze zouden komen, maar kun je ze vertellen waar ik zal zijn als ze komen?" op zoek?"

Ik heb me vaak afgevraagd of we in deze daad van onze cijfers terecht zijn gekomen, omdat het ons het gevoel gaf deel uit te maken van een club, of gewoon omdat het veilig, vertrouwd en een manier was om onze rode draad te delen zonder daadwerkelijk over onze opvatting te praten.

De cijfers werden onze korte hand

Hoewel we 10 - en sommigen nog steeds - dichtbij zijn (bijna als broers en zussen) heeft niemand van ons, voor zover ik weet, ooit het feit besproken dat we via IVF met elkaar zijn geboren! Ik kan niet zeggen of dit komt omdat we het gevoel hebben dat we dat niet hoeven te doen, of omdat we het op een bepaald niveau niet willen.

En toch is het onze gemeenschappelijke ervaring die ons samenbrengt

Het enige waarvan je zou denken dat we het als uitgangspunt zouden bespreken of er in ieder geval vanaf zouden springen.

We hebben nog nooit gesproken over het schrijven van een krantenartikel over ons - niet omdat we iets spectaculairs of baanbrekends deden, maar gewoon omdat we op de wereld kwamen zoals andere kinderen dat elke dag doen.

We hebben ook niet onze angsten besproken over de vraag of onvruchtbaarheid ooit iets zou zijn waarmee we onszelf zouden moeten confronteren, zoals onze ouders voor ons stonden. Of hoe we onze kinderen onze plaats in de reproductieve geschiedenis zullen vertellen.

Het is alsof we door een nummer aan onze persoon te koppelen nooit al onze vragen, zorgen en worstelingen kunnen bespreken, maar ook volledig begrijpen.

We hebben allemaal verschillende verhalen, samengebracht door één rode draad

We hebben allemaal nummers.

Sommige zijn gewoon hoger of lager dan anderen.

Toen ik 10 was, ontmoette ik baby's van 1,000 en 1,001. Het waren tweelingen.

Ik herinner me dat hun ouders me vertelden: "Zonder jou en je ouders zouden onze baby's hier niet zijn."

Op 10-jarige leeftijd herinner ik me gewoon giechelen en zeggen hoe schattig de baby's waren. Maar ik herinner me ook dat ik dacht hoe overweldigend het was om een ​​soort rolmodel te zijn voor deze kleine baby's, die nu standaard met mij verbonden waren en geen eigen keuze hadden.

Ze werden eenvoudig geboren in die getallen 1,000 en 1,001.

Zouden ze opgroeien om troost te vinden in hun aantal zoals ik had, vroeg ik me af?

Zouden hun ouders hun op een dag de foto laten zien van baby '1' die hen vasthoudt?

Wie zou de onuitgesproken vragen van deze baby's beantwoorden - de vragen die ik zeker zou hebben als ze oud genoeg waren om na te denken waar de baby's vandaan kwamen.

Dat was toen ik me realiseerde dat deze baby's misschien niet dezelfde zorgen of worstelingen hadden als we eerst deden - omdat met 10 IVF-geboorten uit één kliniek alleen (vergeet de honderden meer die in het hele land opkwamen) ik besefte dat IVF normaal werd.

En toch, al die jaren later, kan ik me de namen van die tweelingbaby's niet herinneren.

Zelfs nu herinner ik me alleen hun nummers.

Tegenwoordig is het wereldwijde aantal baby's geboren via IVF meer dan 8 miljoen.

Voor degenen die via IVF zijn geboren, is het een mooie gedachte dat onze ouders nog een stap verder zijn gegaan om een ​​gezin te stichten. Het besef hoeveel gezinnen er nu via IVF zijn gecreëerd, is ongelooflijk.

We kunnen de ongelooflijke wetenschappers die IVF hebben gerealiseerd en zoveel hoop hebben gebracht niet bedanken voor degenen die anders nooit dit potentieel van ouderschap zouden hebben gehad.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »