Elizabeth Carr over 'nummer één' zijn

door Elizabeth Carr, de eerste IVF-baby geboren in de VS.

Ik heb een hartvormige ketting van sterling zilver met het cijfer “1” aan de ene kant en mijn initialen aan de andere kant

Ik draag het alleen bij speciale gelegenheden - zoals een mini-geluksbrenger - of ik draag het als ik naar Virginia ga om de doktoren te bezoeken die mij mogelijk hebben gemaakt.

Het is een soort stille herinnering aan mijn wortels

Ik heb me vaak afgevraagd of de andere 9 kinderen uit mijn kliniek die er ook een hebben hetzelfde gevoel hebben.

Sommige kinderen hebben, vanaf het moment dat we de hangers kregen tijdens een moederdagreünie, het symbool nooit van hun nek verwijderd. Anderen hebben de kleine charmes weggestopt.

Voor de rest is het, net als ik, niet iets dat ik verberg, maar zelfs het dragen ervan betekent meer uitleggen dan ik zou willen doen als ik voor het eerst iemand ontmoet.

Mijn 'cijferhalsband' was het langst mijn identificatie bij die ene specifieke groep leeftijdsgenoten: de groep van negen andere eerste 'reageerbuis'-baby's.

Ik ben natuurlijk de oudste in de VS.

Nummer 10 is twee jaar jonger.

Het langst, toen deze groep van 10 "baby's" bij elkaar kwam, noemden we elkaar met onze nummers in plaats van met onze namen!

"Ik en twee en drie gaan naar het winkelcentrum," herinner ik me dat ik tegen mijn ouders zei toen ik 13 was. "Zes en acht wisten niet zeker of ze zouden komen, maar kun je ze vertellen waar ik zal zijn als ze komen? op zoek?"

Ik heb me vaak afgevraagd of we in deze daad van onze cijfers terecht zijn gekomen, omdat het ons het gevoel gaf deel uit te maken van een club, of gewoon omdat het veilig, vertrouwd en een manier was om onze rode draad te delen zonder daadwerkelijk over onze opvatting te praten.

De cijfers werden onze korte hand

Hoewel we 10 waren - en sommigen zijn nog steeds - dichtbij (bijna als broers en zussen), heeft niemand van ons, voor zover ik weet, ooit met elkaar gesproken over het feit dat we via IVF zijn geboren! Ik kan niet zeggen of het komt omdat we het gevoel hebben dat we het niet nodig hebben, of omdat we dat op een bepaald niveau niet willen.

En toch is het onze gemeenschappelijke ervaring die ons samenbrengt

Het enige waarvan je zou denken dat we het als uitgangspunt zouden bespreken of er in ieder geval vanaf zouden springen.

We hebben het er nooit over gehad dat er een krantenartikel over ons werd geschreven - niet omdat we iets spectaculairs of baanbrekends deden, maar in plaats daarvan gewoon omdat we ter wereld kwamen zoals andere kinderen dat elke dag doen.

Evenmin hebben we onze angsten besproken over de vraag of onvruchtbaarheid ooit iets zou zijn dat we zelf onder ogen zouden moeten zien, zoals onze ouders vóór ons onder ogen moesten zien. Of hoe we onze kinderen onze plaats in de reproductieve geschiedenis zullen vertellen.

Het is alsof we door een nummer aan onze persoon te koppelen nooit al onze vragen, zorgen en worstelingen kunnen bespreken, maar ook volledig begrijpen.

We hebben allemaal verschillende verhalen, samengebracht door één rode draad

We hebben allemaal nummers.

Sommige zijn gewoon hoger of lager dan anderen.

Toen ik 10 was, ontmoette ik baby's van 1,000 en 1,001. Het waren tweelingen.

Ik herinner me dat hun ouders me vertelden "zonder jou en je ouders zouden onze baby's hier niet zijn."

Op 10-jarige leeftijd herinner ik me gewoon giechelen en zeggen hoe schattig de baby's waren. Maar ik herinner me ook dat ik dacht hoe overweldigend het was om een ​​soort rolmodel te zijn voor deze kleine baby's, die nu standaard met mij verbonden waren en geen eigen keuze hadden.

Ze werden eenvoudig geboren in die getallen 1,000 en 1,001.

Zouden ze opgroeien om troost te vinden in hun aantal zoals ik had, vroeg ik me af?

Zouden hun ouders hun op een dag de foto laten zien van baby '1' die hen vasthoudt?

Wie zou de onuitgesproken vragen van deze baby's beantwoorden - degene waarvan ik zeker wist dat ze die zouden hebben toen ze oud genoeg waren om na te denken waar baby's vandaan kwamen.

Dat was toen ik me realiseerde dat deze baby's misschien niet dezelfde zorgen of problemen hebben als de eerste 10 - want met 1,001 IVF-geboorten in één kliniek alleen (vergeet de honderden meer die in het hele land opdoken), realiseerde ik me dat IVF normaal werd.

En toch, al die jaren later, kan ik me de namen van die tweelingbaby's niet herinneren.

Zelfs nu herinner ik me alleen hun nummers.

Tegenwoordig is het wereldwijde aantal baby's geboren via IVF meer dan 8 miljoen.

Voor degenen die via IVF zijn geboren, is het een mooie gedachte dat onze ouders een stap verder zijn gegaan om een ​​gezin te stichten. Het besef hoeveel gezinnen er nu via IVF zijn ontstaan, is ongelooflijk.

 

We kunnen de ongelooflijke wetenschappers niet bedanken die IVF hebben laten gebeuren en zoveel hoop hebben gebracht aan degenen die anders nooit dit potentieel van ouderschap zouden hebben gehad.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »