10 Coronavirus-mythen ... kapot!

Er is momenteel eigenlijk maar één nieuwsbericht dat de krantenkoppen domineert: de pandemie van Covid-19 die momenteel over de hele wereld wordt verspreid

Terwijl het nieuwe coronavirus onze feeds op sociale media, televisie en kranten blijft domineren, is een hele reeks mythen en halve waarheden begonnen de ronde te doen.

Hoewel mythen en 'nepnieuws'-berichten in de beste tijden op Facebook en Twitter gebruikelijk zijn, kunnen ze in tijden van crisis en pandemie ronduit dodelijk zijn.

Vals medisch advies kan mensen in gevaar brengen en nepverhalen over de oorsprong en verspreiding van het virus kunnen lelijk racisme tegen Chinese mensen veroorzaken.

We willen enkele van de meest voorkomende mythen over coronavirus delen om ervoor te zorgen dat je niet wordt misleid door valse informatie.

Hier zijn 20 van de meest voorkomende coronavirus-mythen - opgepakt.

Alleen oudere volwassenen lopen het risico op een ernstige ziekte of overlijden

Juist - zoals elk coronavirus kan COVID-19 mensen van alle leeftijden infecteren. Tot dusver hebben oudere volwassenen en mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen (waaronder astma en kanker) meer kans om ernstig ziek te worden, maar dat betekent niet dat jongere volwassenen vrij zijn. Elke dag verstrijkt, steeds meer jongeren komen in het ziekenhuis terecht en gaan zelfs dood.

Kinderen kunnen dat niet krijg COVID-19

Juist Kinderen kunnen inderdaad COVID-19 vangen, maar ze lijken mildere symptomen te vertonen. Dat gezegd hebbende, ze kunnen en zullen het virus overdragen aan de mensen om hen heen, waardoor oudere volwassenen mogelijk ziek worden.

COVID-19 is 'voor slechts' een griep

JuistCOVID-19 is geen vorm van griep, hoewel het enkele van dezelfde symptomen heeft als het griepvirus, waaronder pijn, koorts en hoesten. Griep en COVID-19 kunnen ook beide leiden tot longontsteking.

Dat gezegd hebbende, COVID-19 is veel ernstiger, omdat het een sterftecijfer lijkt te hebben tussen 1% en 3%, vergeleken met 01% voor de seizoensgriep. U doet de wiskunde - dit komt neer op veel meer sterfgevallen onder de bevolking. Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat er niet zoiets bestaat als 'alleen' een griep - een ernstige ziekte die elk jaar in het VK alleen al tienduizenden mensen doodt.

Katten en honden kan coronavirus naar mensen verspreiden

JuistOndanks het feit dat vroege nieuwsberichten leken te tonen dat een Pommerse in Hong Kong 'zwak positief' had getest op COVID-19, is er weinig tot geen bewijs dat het honden en katten daadwerkelijk kan infecteren.

Prof. Jonathan Ball, hoogleraar moleculaire virologie aan de Universiteit van Nottingham in het Verenigd Koninkrijk, heeft het volgende te zeggen:

'We moeten onderscheid maken tussen echte infectie en alleen de aanwezigheid van het virus detecteren. Ik denk nog steeds dat het twijfelachtig is hoe relevant het is voor de uitbraak van mensen, aangezien het grootste deel van de wereldwijde uitbraak is veroorzaakt door overdracht van mens op mens. Ik betwijfel of het zich kan verspreiden naar een andere hond of een mens vanwege de lage niveaus van het virus. De echte aanjager van de uitbraak zijn mensen. '

gezichtsmaskers zijn de beste beschermenion tegen coronavirus

JuistTerwijl gezondheidswerkers professionele gezichtsmaskers gebruiken die strak om hun neus en mond passen, bieden wegwerpmaskers niet hetzelfde beschermingsniveau. Omdat ze niet strak om het gezicht passen, kunnen er nog steeds druppeltjes in uw neus en mond komen.

Dat gezegd hebbende, als u symptomen van COVID-19 heeft, moet u een masker dragen om te voorkomen dat anderen geïnfecteerd raken. Dr. Ben Killingley, adviseur acute geneeskunde en infectieziekten aan het University College London Hospital, legt uit.

'Er is weinig bewijs dat het dragen van dergelijke maskers de drager beschermt tegen infectie. Bovendien kan het dragen van maskers een vals gevoel van geruststelling geven en ertoe leiden dat andere praktijken voor infectiebeheersing worden genegeerd, bijvoorbeeld handhygiëne. ”

In plaats van te vertrouwen op een masker om u te beschermen, moet u zich concentreren op handhygiëne en bij u thuis blijven, tenzij u zich moet wagen aan essentiële werkzaamheden of benodigdheden.

Hair en haen drogers wil dood coronavirus

JuistVideo's hebben de ronde gemaakt dat a blaas je neus op met een föhn of handdroger kan het opwarmen en doden coronavirus. Dit is niet waar - de beste manier om het virus te doden en de verspreiding ervan te voorkomen, is door uw handen te wassen met water en zeep of door een op alcohol gebaseerd ontsmettingsmiddel te gebruiken.

Je moet je spoelen neus met zoutoplossing beschermen tegen coronavirus

JuistMogelijk ziet u berichten die adviseren dat u uw neus moet spoelen met zoutoplossing om uzelf tegen coronavirus te beschermen. Val er niet voor - een zoute neusspoeling zal u er niet van weerhouden om COVID-19 te vangen. Het kan misschien de symptomen van acute infecties van de bovenste luchtwegen verlichten, maar het doodt het virus niet.

U kunt het account van uw klant dood het virus in je keel door te gorgelen zoutoplossing, alcohol of zelfs bleekmiddel

JuistEen ander veel gedeeld bericht adviseerde mensen om te gorgelen met zout water, alcohol of zelfs bleekmiddel! Hoewel de eerste twee je niet zullen schaden, zullen ze ook niet helpen. Bleekmiddel is bijtend en kan ernstig letsel veroorzaken, wat betekent dat u naar het ziekenhuis moet gaan en het risico loopt middelen op te nemen die nodig zijn om het virus te bestrijden.

Pakketten en goeds verzonden vanaf China kan het coronavirus verspreiden

JuistMensen hebben hun bezorgdheid geuit over het bestellen van artikelen uit China, maar met het wereldwijde epicentrum van de ziekte nu in Europa en de VS lijkt deze bezorgdheid ongegrond.

Wetenschappers zijn van mening dat het virus niet gedurende langere tijd op pakketten, brieven of objecten kan overleven. De CDC adviseert: "vanwege de slechte overlevingskansen van deze coronavirussen op oppervlakken, is er waarschijnlijk een zeer laag risico op verspreiding door producten of verpakkingen die over een periode van dagen of weken bij omgevingstemperaturen worden verzonden."

Om zorgen weg te nemen, is het een goed idee om pakketten af ​​te vegen met een oplossing van 20 ml bleekmiddel tot 1 liter water.

Het virus werd gemaakt een laboratorium in China of de VS.

JuistEr gaan veel geruchten op internet dat het virus is gemaakt door een snode overheidslaboratorium ergens in China, of zelfs in de VS. Er is geen bewijs voor deze wilde bewering, en een recente studie toont aan dat het virus waarschijnlijk een natuurlijk product van evolutie is.

COVID-19 heeft mogelijk de sprong gemaakt van schubdieren naar mensen of van vleermuizen naar mensen. Er is geen bewijs dat het afkomstig is van 'vleermuissoep', ondanks nepfoto's die je zou kunnen zien.

Controleer vooral alles wat u ziet en vergelijk het met gerenommeerde bronnen. Blijf Veilig!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »