Kan de limiet van tien jaar voor de opslag van ingevroren eieren worden verlengd?

De Britse regering heeft gevraagd om een ​​evaluatie van de tijdsduur dat ingevroren eieren, sperma en embryo's kunnen worden bewaard, met de mogelijkheid dat de huidige periode van tien jaar kan worden verlengd

De reden achter deze beoordeling is dat de keuze van een vrouw wanneer ze kinderen heeft momenteel nog steeds wordt beperkt, "ondanks de vooruitgang in de vriestechnologie". Als een vrouw ervoor kiest om haar eieren in de vriezer te bewaren, gewoon om haar vruchtbaarheid te beschermen zonder bekende gezondheidsproblemen die haar vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, kunnen ze slechts tien jaar worden ingevroren. Vrouwen van wie de vruchtbaarheid nadelig kan worden beïnvloed door een medische aandoening, kunnen ze tot 55 jaar in de diepvries worden bewaard.

De laatste jaren is het aantal vrouwen dat ervoor kiest om hun eieren te bevriezen meer dan verdrievoudigd. In 2012 waren er in totaal 410 vriescycli, maar in 2017 was dit cijfer gestegen tot bijna 1,500. Artsen dag de beste tijd voor een vrouw om haar eieren te bevriezen is vóór de leeftijd van 35, maar de meest voorkomende leeftijd om dit te doen is nu 38.

De meerderheid van deze bevriezingscycli, vier van de vijf, zijn van vrouwen die ervoor kiezen om hun toekomstige vruchtbaarheid te beschermen voor wanneer ze klaar zijn. Slechts een klein deel van de gevallen was om hun vruchtbaarheid te beschermen vanwege medische aandoeningen en behandelingen zoals voor kanker.

De #ExtendTheLimit-campagne van The Progress Educational Trust (PET) speelde een belangrijke rol bij het realiseren hiervan

PET-directeur Sarah Norcross zegt: 'Vrouwen verdienen reproductieve keuze. De opslaglimiet van 10 jaar voor het sociaal invriezen van eieren is een zeer duidelijke schending van de mensenrechten: het beperkt de reproductieve keuzes van vrouwen, schaadt de kansen van vrouwen om biologische moeders te worden, heeft geen wetenschappelijke basis (eieren blijven levensvatbaar als ze langer dan 10 jaar worden ingevroren ) en is discriminerend voor vrouwen vanwege de afname van de vrouwelijke vruchtbaarheid met de leeftijd. Het is een verouderd stuk wetgeving dat geen weerspiegeling is van verbeteringen in technieken voor het invriezen van eieren en veranderingen in de samenleving die vrouwen ertoe aanzetten kinderen op latere leeftijd te krijgen; daarom is het nu tijd voor verandering. '

Nu zegt de gezondheidsregulator "de tijd is rijp om een ​​meer geschikte opslaglimiet te overwegen" voor alle vrouwen

Als onderdeel hiervan openbare raadpleging, experts zullen kijken naar de veiligheid en kwaliteit van eieren, sperma en embryo's die langer dan tien jaar worden bewaard, en welke extra vraag aan opslagfaciliteiten dit kan inhouden.

Minister van Volksgezondheid, Caroline Dinenage, heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over hoe de huidige wetten de vruchtbaarheid van vrouwen beïnvloeden

Ze zegt: "Hoewel dit iemand van ons zou kunnen beïnvloeden, maak ik me vooral zorgen over de impact van de huidige wet op de reproductieve keuzes van vrouwen".

"Een tijdslimiet kan vaak betekenen dat vrouwen worden geconfronteerd met de hartverscheurende beslissing om hun bevroren eieren te vernietigen of zich onder druk gezet voelen om een ​​kind te krijgen voordat ze klaar zijn."

Voorzitter van de Human Fertilization and Embryology Authority, Sally Cheshire, viert het feit dat de toezichthouder heeft geluisterd naar de stemmen van zowel patiënten als artsen.

Ze vertelde de BBC: “Hoewel elke wijziging in de opslaglimiet van 10 jaar een zaak van het Parlement zou zijn, omdat het een wetswijziging vereist, zijn wij van mening dat de tijd rijp is om te overwegen wat een geschiktere opslaglimiet zou kunnen zijn die beide veranderingen erkent in de wetenschap en in de manier waarop vrouwen hun vruchtbaarheid overwegen ”.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »