Nieuwe stappen om de toekomstige vruchtbaarheid van kinderen met kanker te behouden

Omgaan met kanker bij kinderen is waarschijnlijk een van de meest beproevende, verontrustende en stressvolle tijden waarmee een gezin te maken kan krijgen

Maar met de langdurige overlevingskansen van kinderen in de kindertijd gelukkig, maakt onderzoek en ontwikkeling de hoop net een beetje gemakkelijker.

Bij kanker komt echter de angst voor toekomstige vruchtbaarheidsproblemen en tot nu toe moest dit een achterstand innemen ten gunste van de behandeling van kanker. Nu kunnen de dingen echter anders zijn

De zesjarige Frankie Knowles-moeder, Erica Avello, kent de pijn van kinderkanker maar al te goed, nadat bij Frankie een bloeding in de hersenen werd vastgesteld door een zeldzame vorm van hersenkanker bij kinderen die zich ook had verspreid naar vier verschillende delen van zijn wervelkolom .

Chemotherapie, onder een agressief behandelingsregime, was het enige antwoord voor Frankie, en toen ontmoette dat gezin Danielle Morley, de coördinator van het ziekenhuis voor het behoud van de vruchtbaarheid.

Danielle vertelde Erica dat ze "misschien zou willen overwegen dat Frankie op een dag misschien kinderen wil hebben". Veel kankerbehandelingen hebben de bijwerking van mogelijke toekomstige vruchtbaarheidsproblemen en het behoud van de vruchtbaarheid wordt vaak besproken met volwassen kankerpatiënten. Voordat ze beginnen met hun behandeling van kanker, krijgen vrouwen de kans om hun eieren te bevriezen en kunnen mannen hun sperma bewaren.

Maar bij kinderen die nog niet in de puberteit zijn, is dit geen optie geweest. Tot nu.

Nieuwe technieken in het cryoconserveren (bevriezen) van eierstok- en testiculair weefsel maken het nu mogelijk om kinderen te betrekken bij het gesprek over vruchtbaarheidsbescherming

Het weefsel kan operatief worden verwijderd, ingevroren en opgeslagen, in de hoop dat het op latere leeftijd kan worden geënt in het individu, om levensvatbare eieren en sperma te produceren.

Dit werd op de proef gesteld bij een jonge 13-jarige vrouw die in België woonde en chemotherapie had gekregen nadat ze fragmenten van haar rechter eierstok had ingevroren. Een decennium later, in 2015, werden de fragmenten teruggeënt in haar eierstok en ging ze verder met de geboorte van een gezonde babyjongen. In feite zijn er 130 gedocumenteerde gevallen van levende geboorten bij vrouwen die gecryopreserveerd ovariumweefsel hadden, maar dit was het eerste geval van de procedure die vóór de puberteit werd gestart.

Het behoud van de vruchtbaarheid van jonge kankerpatiënten kan de geestelijke gezondheid van patiënten op latere leeftijd aanzienlijk verbeteren

Het helpt de ouders op dat moment ook om te praten over de opties voor hun kinderen op latere leeftijd, in plaats van alleen de huidige behandeling, bijna als een licht aan het einde van een lange tunnel.

De toekomst van Frankie ziet er veel rooskleuriger uit na een succesvolle behandeling, terwijl zijn potentiële toekomstige vruchtbaarheid op tijd wordt bevroren

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »