Meditatie en vruchtbaarheid

door Melanie Hackwell BSc (Hons (, Li AC, Lic Tui na MBAaC AFN

De effecten van stress op de vruchtbaarheid zijn bekend en tal van onderzoeken hebben aangetoond dat stress de kans op bevruchting vermindert

Wanneer een persoon stress ervaart, wordt hoge niveaus van het hormoon cortisol (vaak aangeduid als het stresshormoon) afgescheiden in het lichaam, dat wordt geproduceerd door de hypofyse.

In normale omstandigheden heeft cortisol een positief effect op het lichaam en is het verantwoordelijk voor de regulering van de bloeddruk, de afgifte van insuline, helpt het bij het immuunsysteem en de ontstekingsreactie. Het is echter belangrijk dat na een stressvolle gebeurtenis de ontspanningsreactie van het lichaam wordt geactiveerd, zodat de functie van het lichaam weer normaal kan worden.

Helaas wordt in ons actieve leven de stressreactie van het lichaam zo vaak geactiveerd dat het lichaam niet altijd de kans heeft om terug te keren naar normaal, wat resulteert in een toestand van chronische stress. Aldus worden hoge niveaus van cortisol nog steeds uitgescheiden. Dit kan leiden tot verminderde hersenfunctie, onderdrukte schildklierfunctie, een onbalans in de bloedsuikerspiegel, afname van bot- en spierweefsel, verhoogde bloeddruk en lagere immuniteit.

Impact op uw lichaam en vruchtbaarheid

Dit heeft allemaal invloed op de vruchtbaarheid, omdat het lichaam niet optimaal functioneert. Dit is waar de ontspanningsreactie, die kan worden veroorzaakt door regelmatige meditatie, een zeer positief effect heeft. Deze reactie veroorzaakt veranderingen in metabolisme, hartslag, ademhaling en zelfs bloeddruk. In sommige gevallen worden chemische stoffen in de hersenen en neurotransmitters ook fysiek veranderd vanwege de oefening.

In ons stressvolle leven kan het parasympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor de functie van lichaamsorganen) op een suboptimaal niveau werken. Paradoxaal genoeg kan het sympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor opwinding, voorbereiding op krachtige activiteit) worden overstimuleerd. Studies van hersenactiviteit tonen aan dat meditatie de activiteit van het sympathische zenuwstelsel kan verminderen en tegelijkertijd het parasympathische kan verhogen, wat resulteert in ingrijpende gezondheidseffecten op lange termijn.

Meditatie heeft een bewezen positieve invloed op je lichaam

Een recente studie wees uit dat een gemiddelde van 27 minuten van een dagelijkse meditatiebeoefening een verminderde dichtheid van grijze stof in de amygdala toonde; een gebied van de hersenen dat helpt bij het reguleren van angst, angst en stress.

Meditatie, regelmatig beoefend, vermindert zichtbaar de hoeveelheid cortisol en verhoogt hormonen zoals oxytocine en melatonine, verantwoordelijk voor rust, ontspanning, liefdevolle emoties en gevoelens van vertrouwen. Meditatie kan de impact van stress op je lichaam en je vruchtbaarheid ongedaan maken.

Vaak kunnen mensen worden afgeschrikt (en soms, eerlijk gezegd, doodsbang) door de gedachte om ouders te worden

Die gedachten kunnen, als ze dominant worden, juist het proces belemmeren waarin iemand zich bezighoudt. Meditatie kan zichzelf mentaal en fysiek voorbereiden op zwangerschap en ouderschap.

Het leert geduld, helpt je in contact te komen met jezelf en jezelf te zien als een 'schepper van een leven'. Het leert je ook om afstand te doen van de controle die we graag over ons lichaam en onze geest hebben, door ze vrij te geven aan Moeder Natuur.

Op deze manier kan meditatie mentale en spirituele barrières voor zwangerschap wegnemen en je helpen je angsten over zwangerschap, ouderschap of het geboorteproces te verlichten.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »