Onderzoek naar de optie van draagmoederschap, door Bethan Carr, een draagmoederschap advocaat

Maak kennis met Bethan Carr, een surrogaat / familie-advocaat bij Penningtons Manches Cooper (of anders te vinden op Instagram op @thesurrogacysolicitor). We vroegen Bethan om een ​​lijst te maken met de vragen die ze regelmatig krijgt van de beoogde ouders die de optie van draagmoederschap onderzoeken om hun gezin te bouwen. 

Wat is draagmoederschap en zijn er verschillende soorten?

Draagmoederschap is wanneer een vrouw een zwangerschap draagt ​​en bevalt voor een andere persoon / stel. Er zijn twee soorten draagmoederschap, traditioneel draagmoederschap en draagmoederschap.

Traditioneel draagmoeder is waar de draagmoeder haar eigen eieren gebruikt en de zwangerschap draagt, terwijl draagmoeder draagmoederschap is waar de draagmoeder geen biologische link met de baby heeft. In deze omstandigheden zullen de beoogde ouder (s) hun eieren en / of sperma gebruiken. Ze kunnen een eiceldonor of een spermadonor gebruiken, maar niet beide als ze een ouderlijk bevel willen aanvragen. 

Is draagmoederschap legaal in het VK?

Het is legaal om een ​​draagmoederschapsovereenkomst aan te gaan in het Verenigd Koninkrijk, maar er zijn enkele beperkingen, u kunt bijvoorbeeld niet adverteren voor een draagmoeder en er zijn ook enkele strafbare feiten die betrekking hebben op de betrokkenheid van een derde partij.

Hoe vind ik een surrogaat?

Er zijn drie belangrijke non-profit draagmoederschaporganisaties in het VK - dit zijn Draagmoederschap VK, COTS en Briljant Begin. Ze werken allemaal op verschillende manieren en ik stel altijd voor dat beoogde ouders in eerste instantie een kijkje nemen op hun respectieve websites om te zien wat ze allemaal kunnen bieden en wat het meest comfortabel aanvoelt.

Het is ook de moeite waard om Two Dads UK te bekijken, die een super lief stel zijn met kinderen door draagmoederschap, en die een geweldige online bron zijn.

Zijn draagmoederschap wettelijk bindend?

Draagmoederschapovereenkomsten zijn niet juridisch bindend in het Verenigd Koninkrijk - dit betekent dat beoogde ouders en draagmoeders vertrouwen moeten hebben bij het aangaan van een overeenkomst.

Dit gezegd hebbende, adviseer ik altijd de beoogde ouders om in een vroeg stadium een ​​overeenkomst met hun surrogaat te sluiten. Hoewel het niet juridisch bindend is, stelt de oefening om er een samen te stellen je in staat om alles door te nemen en de moeilijkere discussies over dingen zoals uitgaven te voeren om ervoor te zorgen dat je allemaal op dezelfde pagina bent.

Het is belangrijk om te weten dat een derde partij (zoals een advocaat) geen draagmoederschapovereenkomst voor u kan opstellen of onderhandelen, dus het is iets dat u zelf moet samenstellen.

Wie gaat op de eerste geboorteakte?

Omdat draagmoederschapovereenkomsten niet juridisch bindend zijn, is de Britse wetgeving inzake ouderschap van toepassing - dit is ongeacht de intentie, biologie en in welk land het kind wordt geboren. Dit betekent dat de draagmoeder, als de vrouw die bevalt, wordt erkend als de wettelijke moeder van het kind in in eerste instantie en zal als zodanig worden vastgelegd op de eerste geboorteakte van het kind. 

Als de surrogaat getrouwd is, wordt haar echtgenoot erkend als de wettelijke vader van het kind en gaat hij ook op de geboorteakte. Als ze ongehuwd is, dan is de standaardpositie dat de biologische vader meestal wordt erkend als de wettelijke vader.

Wat is een ouderlijk bevel?

De manier om dit standpunt op te lossen is door een ouderlijk bevel aan te vragen - dit is de juridische oplossing in het VK in draagmoederschap.

Een ouderlijk bevel is een bevel van het UK Family Court dat de status van de surrogaat en haar echtgenoot, indien gehuwd, dooft en hun ouderschap aan de beoogde ouder (s) toewijst. Er wordt een nieuwe geboorteakte uitgegeven met de juiste positie.

Er zijn een aantal criteria waaraan moet worden voldaan:

Het kind moet verwekt worden door kunstmatige inseminatie en gedragen worden door een surrogaat.

Ten minste een van de beoogde ouders moet een biologische band hebben met het kind (of in het geval van een enkele aanvrager, moeten zij de biologische ouder van het kind zijn).

De beoogde ouders moeten een echtpaar zijn, hetzij getrouwd, in een civiel partnerschap of in een duurzame familierelatie. Er is nu ook de optie om toe te passen als een enkele persoon sinds de wet in januari 2019 is gewijzigd.

Beoogde ouder (s) moeten binnen 6 maanden na de geboorte van toepassing zijn (in de praktijk is er enige flexibiliteit hiermee, maar dit hangt sterk af van de omstandigheden).

Het kind moet hun huis hebben bij de beoogde ouder (s) en de beoogde ouder (of ten minste een van de beoogde ouders indien deze als koppel solliciteert) moet zijn woonplaats hebben in een deel van het VK, Kanaaleilanden of het eiland Man.

De beoogde ouder (s) moeten ouder zijn dan 18 jaar.

De surrogaat (en als ze getrouwd is, haar echtgenoot) moet instemmen met het geven van een ouderlijk bevel volledig, vrij en onvoorwaardelijk, en niet minder dan zes weken na de geboorte.

Er moeten niet meer dan redelijke kosten aan de surrogaat zijn betaald (of de rechtbank moet bereid zijn de betalingen achteraf goed te keuren). 

Over het algemeen duurt het tussen de 6-12 maanden voordat een aanvraag door het Family Court wordt behandeld, en u kunt meestal twee zittingen bijwonen.  

Kan ik een surrogaat betalen?

Het korte antwoord is ja. Met betrekking tot een ouderlijk bevel zegt de wet echter dat u alleen moet betalen voor haar redelijke kosten. Handig is dat redelijke kosten nooit in de wet zijn gedefinieerd en als gevolg hiervan is een grijs gebied ontstaan ​​waar betalingen van £ 12,000 tot £ 18,000 regelmatig door de rechtbank worden aanvaard als zijnde voor surrogaten redelijke kosten. Ontvangsten worden zelden gevraagd, maar u moet precies laten zien wat er is betaald, dus het is een goed idee om duidelijke gegevens bij te houden en volledig eerlijk en eerlijk te zijn over alle betalingen.

Het is belangrijk om te vermelden dat de rechtbank wel bevoegd is om betalingen aan een surrogaat goed te keuren als ze voor meer dan redelijke kosten zijn, en dit is vaak relevant in internationale draagmoederschapzaken.

Wat als een surrogaat het niet eens is?

Dit is een zorg die de beoogde ouders vaak hebben, en ik vertel ze altijd dat dit gelukkig zeer zeldzaam is waar zorg en aandacht is besteed aan het opstellen van de draagmoederschapovereenkomst. Als het ergste echter zou gebeuren, is het belangrijk om te weten dat helaas geen ouderlijk bevel kan worden gegeven als een surrogaat niet akkoord gaat.

Dit gezegd hebbende, mocht dit scenario zich voordoen, zou een andere aanvraag kunnen worden ingediend bij de Family Court, die uiteindelijk zal beslissen wat in het belang van het kind is, en hoewel het geen ouderschap kan overdragen, kan de rechtbank bepalen met wie de kind moet leven en met wie het kind tijd doorbrengt.

Hoe zit het met mijn overzeese opties?

Helaas is er een reëel tekort aan surrogaten in het VK, wat betekent dat de beoogde ouder (s) vaak geruime tijd kunnen wachten om een ​​surrogaat te vinden die hen wil helpen. Het is om deze reden dat mensen vaak hun internationale opties gaan overwegen en ik besteed veel tijd aan het adviseren van mensen over de verschillende beschikbare opties. De meest voorkomende bestemmingen voor draagmoederschap zijn de VS, Canada, Oekraïne en Georgië. Elke bestemming is heel anders en brengt verschillende overwegingen met zich mee voor de beoogde ouder (s). Waar je ook gaat, de sleutel is om je huiswerk te maken, het wettelijk kader in dat land te begrijpen, evenals hoe je naar huis gaat met je baby en ervoor zorgen dat alles veilig en ethisch wordt gedaan. 

Het belangrijkste voor de beoogde ouder (s) om zich bewust te zijn, is dat zelfs als u wordt erkend als wettige ouder in het land waar uw baby is geboren, dit niet wordt erkend volgens de Britse wetgeving en u dus nog steeds een aanvraag moet indienen voor een ouderlijk bevel om ervoor te zorgen dat uw status als gezin veilig is. 

Elke draagmoederschapreis is anders en er zijn vaak verschillende nuances, juridische kwesties en praktische elementen voor de beoogde ouder (s) om te overwegen. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen via e-mail op bethan.carr@penningtonslaw.co.uk of op Instagram, je vindt me op @thesurrogacysolicitor.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »