PROBEEREND TE ONTVANGEN maar waarom gebeurt dit niet op natuurlijke wijze

Ongeveer 1 op de 6 koppels over de hele wereld vraagt ​​op enig moment in hun leven advies over problemen bij het zwanger worden.

De tijd die nodig is om op natuurlijke wijze zwanger te worden, varieert en leeftijd kan een belangrijke factor zijn, zowel de vruchtbaarheid van vrouwen als (in mindere mate) mannen neemt geleidelijk af naarmate ze ouder worden.

Een vrouw kan om verschillende redenen vruchtbaarheidsproblemen hebben, dit kan te wijten zijn aan PCOS (polycysteus ovarium syndroom), endometriose, haar eileiders zijn beschadigd of geblokkeerd, dit zijn slechts enkele van de mogelijke oorzaken.

Bij mannen is een vruchtbaarheidsprobleem meestal te wijten aan een lage hoeveelheid, morfologie of sperma van slechte kwaliteit.

Voor maximaal een kwart van de mensen kan geen reden worden gevonden voor hun vruchtbaarheidsproblemen. Dit staat bekend als onverklaarde onvruchtbaarheid.

We hebben hieronder enkele van de meest voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid opgesomd en raden u aan om de te downloaden checklist voor de behandeling, als eerste stap, om naar uw arts of consultant te nemen om onderzoekstests te bespreken voordat u aan IVF begint. Terugkerende miskramen, emotionele overstuur en gewoon zoveel waardevolle tijd en geld kunnen verloren gaan als gevolg van een verkeerde diagnose.

Beschadigde eileiders

Geblokkeerde of beschadigde buizen veroorzaken onvruchtbaarheid omdat ze voorkomen dat bevruchte eieren de baarmoeder bereiken. Chirurgie om verklevingen te verwijderen of de buizen te deblokkeren kan beschikbaar zijn via de NHS of via uw verzekering, dus overleg met uw arts. Als het probleem niet kan worden opgelost met tubale chirurgie, is IVF mogelijk de enige mogelijke behandeling.

Abnormaal of laag aantal zaadcellen

Mannelijke onvruchtbaarheid kan vaak worden behandeld. Het sperma kan nog steeds een ei bevruchten, zelfs als het aantal zaadcellen laag is of de kwaliteit slecht is. Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) omvat het 'wassen' van sperma en het injecteren van sperma van de hoogste kwaliteit die beschikbaar is in het ei. Het bevruchte ei (embryo) wordt vervolgens overgebracht naar de baarmoeder van de vrouw. Sommige mannen hebben zeer lage niveaus van hormonen die de productie van sperma stimuleren en medicijnen kunnen worden gebruikt om de vruchtbaarheid te verbeteren. Als u nul spermacellen hebt, kunt u overwegen donorsperma-inseminatie (DI) te overwegen.

Moeilijk ovulatie

Als de eieren niet worden vrijgegeven zodat ze het sperma kunnen bereiken, kunnen medicijnen worden gebruikt om hormonen te stimuleren en ervoor te zorgen dat het ei op natuurlijke wijze beweegt. Het slagingspercentage is hoog, er is ongeveer 90 procent kans dat uw eierstokken goed werken na het nemen van het juiste hormonale medicijn. De behandeling is mogelijk beschikbaar via de NHS of via een verzekering, dus vraag uw arts

Polycystisch ovarium syndroom (PCOS) is een aandoening waarbij de rand van de eierstok bedekt is met meerdere cysten die de ovulatie verstoren. Als medicatie om de ovulatie te stimuleren niet werkt, kan een operatie nodig zijn. Met de behandeling kunnen de meeste vrouwen met PCOS zwanger worden.

Het hebben van veel eieren helpt om de kans om zwanger te raken met IVF te vergroten. De eierproductie vertraagt ​​met de leeftijd en vrouwen ouder dan midden 30 kunnen een verminderde kans hebben om zwanger te worden van IVF. Als de eieren van slechte kwaliteit zijn of als er niet genoeg eieren worden geproduceerd, is IVF met een donorei van een andere vrouw misschien het beste alternatief.

Baarmoederpoliepen en vleesbomen

Deze kunnen soms helemaal geen symptomen vertonen en kunnen toch de kans op een miskraam vergroten of in sommige gevallen implantatie afhankelijk van hun locatie voorkomen. Zowel poliepen als vleesbomen in de baarmoederholte kunnen af ​​en toe krampen en verschillende soorten abnormale baarmoederbloedingen veroorzaken, waaronder: zware menstruatiebloedingen, vlekken tussen periodes of bloedingen na geslachtsgemeenschap. Ze zijn bijna altijd goedaardig, maar moeten mogelijk worden verwijderd om implantatie mogelijk te maken. Een eenvoudige scan kan poliepen en vleesbomen detecteren.

Pijn en onvruchtbaarheid door endometriose

Endometriose is een ziekte waarbij cellen van de baarmoederslijmvlies naar andere delen van het lichaam bewegen en bloedingen en soms ernstige pijn veroorzaken. Eileiders of eierstokken kunnen beschadigd raken. Er is helaas geen remedie, maar het kan worden behandeld met chirurgie of hormoonbehandelingen. Als er na de behandeling geen zwangerschap optreedt, is IVF mogelijk de beste optie. Meer te weten komen hier over endometriose.

Littekens van de baarmoederhals of de vagina

Als de baarmoederhals of vagina littekens heeft (meestal na een operatie), kan dit het risico op onvruchtbaarheid of een miskraam vergroten. De baarmoederhals is als een tunnel van de vagina naar de baarmoeder. Omdat het zo smal is, kunnen zelfs de minste littekens de tunnel belemmeren. IVF kan nuttig zijn omdat embryo's direct in de baarmoeder worden geplaatst en het gebied van de baarmoederhals vermijden.

Schildklierproblemen

Onvruchtbaarheid kan ook worden veroorzaakt door een te weinig of te actief schildklierprobleem. Als de schildklier onder (of over) actief is, kan deze u stoppen met ovuleren, leiden tot miskramen en voorkomen dat het voortplantingssysteem goed werkt en dus is het zo belangrijk om dit te controleren. Meer informatie hierover hier.

Meerdere factoren die onvruchtbaarheid veroorzaken

Een paar kan soms veel redenen hebben voor hun onvruchtbaarheid en IVF kan vaak de beste behandeling zijn. Er kan bijvoorbeeld een klein spermaprobleem zijn en littekens van de eileider. In dit geval kan IVF de kansen op bevruchting en zwangerschap aanzienlijk vergroten.

Als het risico bestaat dat een ziekte zoals cystische fibrose of spierdystrofie op het kind wordt overgedragen, kunnen embryo's worden gescreend om er een te detecteren die vrij is van defecten en vervolgens worden overgedragen naar de baarmoeder. Dezelfde behandeling kan worden gebruikt voor vrouwen met abnormale chromosomen die een miskraam veroorzaken.

Voor meer gedetailleerde uitleg over oorzaken van onvruchtbaarheid, klik hier.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »