Alleenstaande vrouwen in Polen kunnen hun embryo's aan paren geven zonder hun toestemming

Barbara Szczerba is een Poolse logopedist die al meer dan 8 jaar samen met haar voormalige echtgenoot een baby heeft geprobeerd

Na veel stress en frustratie ondergingen zij en haar ex 3 ronden IVF en hadden nu een dochter Nadia, nu 16. Drie jaar later werd hun tweede dochter Wierka op natuurlijke wijze verwekt en nu is Barbara bezig met 2 tieners.

Net als de meeste vrouwen die IVF ondergaan, koos Barbara ervoor om sommige van haar ingevroren embryo's achter te laten in de Poolse vruchtbaarheidskliniek. In de afgelopen 16 jaar zijn de wetten echter veranderd. Nu wordt Barbara geconfronteerd met een pijnlijke - en angstaanjagende - hachelijke situatie.

Strenge nieuwe Poolse IVF-wetten aangenomen in 2015

Op grond van wetten die in 2015 zijn aangenomen, kan de Poolse regering nu bevel voeren over bevroren embryo's of eieren die zijn geschonken door 'alleenstaande' vrouwen. Omdat Barbara nu gescheiden is van haar man, wordt ze geclassificeerd als een alleenstaande vrouw. Haar embryo's zijn nu geclassificeerd als zijnde van een anonieme donor. In 4 jaar - op de 20-jarige leeftijd - konden ze aan een echtpaar worden gegeven zonder haar toestemming, of zelfs haar medeweten.

Dat betekent dat haar dochters volle broers en zussen kunnen hebben die ze niet mag ontmoeten. Ze is begrijpelijkerwijs radeloos.

"Als de embryo's fysiek van mij worden afgenomen, weet ik dat ze na 20 jaar niet meer van mij zullen zijn [ze zullen] worden weggehaald tegen mijn wil."

“Het lot van deze embryo's wordt niet door mij bepaald, maar door iemand anders. Vrouwen in Polen worden niet serieus genomen ... niemand neemt hun rechten serieus. Het wordt behandeld als iets verzonnen, iets dat vrouwen willen, maar niet verdienen. "

Toen deze wetten in 2015 van kracht werden, hadden duizenden alleenstaande Poolse vrouwen hun embryo's en eieren al in klinieken in het hele land opgeslagen. Het kan niet genoeg worden benadrukt dat deze vrouwen niet met deze voorwaarden instemden. Toen deze vrouwen besloten hun eieren in te vriezen en op te slaan, hadden ze geen idee dat de overheid op een dag hun eigendom over hun genetisch materiaal zou verwijderen.

Alleenstaande vrouwen in Polen hebben niet eens de optie om hun eigen embryo's te implanteren voordat de periode van 20 jaar voorbij is en ze verliezen voor altijd de controle. Het is hun verboden hun eigen embryo's te gebruiken tenzij ze een mannelijke partner hebben.

Dr. Magdalena Radkowska-Walkowicz, een cultureel antropoloog aan de Universiteit van Warschau, is van mening dat deze nieuwe wetten gelden voor sluwe politieke doeleinden. Ze zegt dat het erom gaat te bepalen hoe een "echt Pools gezin eruit moet zien."

Ze vervolgt: "Na 20 jaar worden niet-gebruikte embryo's weggenomen van de mensen die ervoor kozen om ze te maken."

Polen verschuift steeds meer naar rechts

Naarmate Polen meer naar rechts blijft bewegen en de katholieke kerk steeds krachtiger wordt, is IVF een hot button-kwestie geworden. Zoals Dr. Radkowska-Walkowicz stelt: "Enerzijds blijkt uit enquêtes en vragenlijsten van de publieke opinie dat Polen voorstander zijn van in-vitrofertilisatie."

"Aan de andere kant is er de afgelopen jaren een politiek debat geweest waarin veel pijnlijke dingen worden gezegd tegen paren die zwanger proberen te worden door in-vitrofertilisatie en kinderen die uit deze behandeling zijn geboren."

Ondanks deze nieuwe wetten blijft IVF een populaire keuze voor stellen in het land. Marta van der Toolen exploiteert een boetiekkliniek genaamd FertiMedica in de hoofdstad van Warschau. De kliniek heeft een hoog slagingspercentage, maar tegenwoordig moeten alle artsen alle paren duidelijk adviseren over de nieuwe wetten.

Paren zijn vaak erg bezorgd over de nieuwe wetten. “Sommige patiënten zijn verrast, dus sommigen stellen vragen: waarom moeten ze over 20 jaar hun embryo's ter adoptie geven? Waarom is de wet zo gebouwd? '

Terwijl veel paren, wanhopig om een ​​baby te krijgen, toch de behandelingen ondergaan - welke keuze hebben ze echt?

Van der Toolen gaat verder. “Sommige patiënten berekenen echt hoeveel [eieren] ze zouden willen hebben bevrucht. Om invloed te hebben op het te produceren aantal, omdat ze niet willen dat hun embryo's na 20 jaar worden verdeeld. ”

'Donkere tijden' in Polen

Nadat de uiterst rechtse partij voor recht en rechtvaardigheid in 2015 was gekozen, werd duidelijk dat de rechten van vrouwen zouden worden afgebroken. De partij was uitgesproken over hun wens om het land terug te brengen naar zijn katholieke wortels en 'familiewaarden' te beschermen.

Vrouwenrechtenactivist Barbara Baran vertelde ABC News dat Polen handhaaft 'donkere tijden voor feministen en LGBTIQ-mensen. De afgelopen vier jaar zien we een krimpende ruimte voor burgerrechten ... we zijn echt bang [over] wat er gaat gebeuren. "

Geloof het of niet, sommige Poolse politici en activisten willen dat de Law and Justice Party nog verder naar rechts gaat en IVF volledig verbiedt.

Nikodem Bernaciak, een analist voor het extreemrechtse Ordo Iuris Instituut voor juridische cultuur, is van mening dat IVF ongelijk heeft. "In IVF-procedures moet je zes menselijke wezens creëren en je kiest er maar één, en andere embryo's worden ingevroren - en waarschijnlijk 20 of 30 jaar - uiteindelijk zullen ze worden vernietigd."

Vrouwen vechten terug

Vrouwen protesteren tegen deze wetten, gaan boos de straat op en protesteren. In de tussentijd kiezen sommige Poolse vrouwen ervoor IVF buiten het land te zoeken om hun embryo's buiten het bereik van de overheid te bevriezen.

Wat vindt u van deze nieuwe Poolse wetten? Bent u het ermee eens dat de overheid in staat moet zijn om 'verlaten' embryo's opnieuw toe te wijzen, of moet ze altijd expliciete toestemming vragen aan de donoren? Deel dit artikel op je sociale media - het is zeker om een ​​verhit debat op gang te brengen!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »