Omgaan met familieleden tijdens Kerstmis, door Vanessa Haye

De kerstperiode is een tijd waarin u de meest voorkomende zinnen hoort, zoals; "Fijne feestdagen" of lees groeten zoals 'Vrede, liefde en vreugde' in nieuwigheidskaarten.

Het is vermoedelijk het moment waarop de meeste vol goede moed zijn en uitkijken naar het inhalen van hun geliefden. Onderzoek van YouGov toonde aan dat 91% van de Britse bevolking, christen en niet-christenen, Kerstmis in een of andere vorm vieren, en de belangrijkste redenen hiervoor waren quality time doorbrengen met vrienden en familie, kersteten eten en geschenken uitwisselen of geven aan anderen.

Hoewel dit de reden is waarom de meesten echt uitkijken naar deze tijd van het jaar, zijn er anderen die het einde van het jaar om vele redenen met wanhoop en verdriet naderen. Voor degenen die hebben gelopen of de weg van onvruchtbaarheid navigeren, bereiden ze zich voor om elk jaar dezelfde vragen van een vriend of familielid te beantwoorden of zelfs te vermijden.

"Wanneer ga je een baby krijgen?"

"Ben je in verwachting?"

"Wanneer ga je nog een baby krijgen?"

In bredere zin, met december als de laatste maand van het jaar, is het zo gemakkelijk voor iedereen om na te denken over hun prestaties, maar ook over teleurstellingen.

In mijn geval behaalde het drie jaar achter elkaar niet het BFP (groot vet-positief) zwangerschapstestresultaat waar ik zo naar verlangde. Elk jaar toen ik het laatste kwartaal naderde, was de druk enorm, en ik wilde beginnen dat ik degene was die op tijd voor Kerstmis gezegend was met een wonderzwangerschap.

Aan het einde van elk jaar werden we echter geconfronteerd met het tegenovergestelde van die gewenste wens. De laatste paar maanden van het eerste jaar eindigden met BFN's na opeenvolgende vruchtbaarheidsbehandelingen, en het jaar daarna eindigde in een miskraam na een succesvolle IVF-cyclus (we waren zo dichtbij). Ik had het gevoel dat ik een beetje pauze had toen we weer een succesvolle cyclus hadden en die kerst zwaar zwanger vierden met onze zoon. Het jaar daarop vierden we zijn eerste kerst in het buitenland. Dit jaar bracht echter het verdriet terug dat we in voorgaande jaren hadden - we begraven onze baby begin deze maand na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Ze zeggen 'het leven gaat door', maar het is zo moeilijk om die moeilijke vragen het hoofd te bieden en te beheren tijdens speciale gelegenheden en kerstfamilies.

Hier zijn enkele tips en adviezen die u misschien nuttig vindt die ons door die moeilijke en lastige interacties hebben geholpen:

Beslis van tevoren hoe je met moeilijke en ongevoelige vragen omgaat, want wat je ook doet, ze zullen komen.

Nu ben ik voorzichtig met hoe ik op dit gebied adviseer, omdat de relatiedynamiek in elk gezin anders is. Ik kom uit een relatief traditionele familie van West-Afrikaanse afkomst en naarmate ik ouder word verandert niets aan het feit dat ik nog steeds met respect voor mijn ouderen moet spreken. Met dat in gedachten heb ik geleerd assertief te zijn en ongevoelige opmerkingen en vragen aan te pakken zonder verdere kwaadaardigheid te veroorzaken. Door jarenlange behandeling ben ik bijvoorbeeld zwaarder geworden en heb ik ongevoelige opmerkingen over mijn gewicht gemaakt. Ik zou eenvoudig antwoorden door te zeggen:

"Ik gebruik momenteel medicijnen voor een gezondheidsprobleem".

Dat rechtvaardigde niet alleen een verontschuldiging van de dader, maar het leerde hen ook over het niet te snel aannemen van veronderstellingen.

Kort samengevat gaat het om het afleveren van hoe u reageert op de opmerking / vraag in plaats van defensief te zijn.

  1. Voel niet dat u informatie moet vrijgeven die u niet op uw gemak deelt. Of het nu gaat om het feit dat je geen alcohol kunt drinken omdat je midden in een vruchtbaarheidsbehandeling zit of zwanger bent, je hebt geen uitleg nodig aan de persoon die het vraagt. Zeg gewoon dat je niet wilt drinken en laat ze raden!
  2. Voel je niet slecht als je geen familie-evenementen bezoekt. Je maakt een pijnlijke tijd door en je moet je concentreren op het doorkomen van deze feestelijke periode. In mijn situatie begon ik heel eerlijk te worden en vertelde vrienden en familie dat ik op dat moment niet het beste bedrijf was. Soms hielp het hen zelfs om me te verbergen als iemand vroeg naar mijn niet-aanwezigheid.
  3. DOET NIET dat er niets mis is en ga gewoon door. Deel je gevoelens met degenen met wie je je op je gemak voelt en die misschien je situatie begrijpen. Het zal je verbazen welk advies en welke ondersteuning je krijgt als je eerlijk bent met degenen die je vertrouwt.
  4. DOE een traan als dat nodig is. Het is beter om met je emoties om te gaan, in plaats van alles op te stapelen. Als dit iets is wat je moeilijk vindt, onthoud dan altijd dat er veel kerstfilms zijn om naar te kijken, waar je dit als excuus kunt gebruiken om te huilen. Of breek zachtjes weg van de groep en zoek een rustige kamer om een ​​moment te hebben voordat je weer bij het feest komt.

ONTHOUD Als we een nieuw decennium en een nieuw jaar naderen, is het gemakkelijk te zeggen, maar probeer het te benaderen met nieuwe hoop en een hart van dankbaarheid. Tijdens mijn jaren van wachten had ik momenten om terug te denken aan hoe ver ik was gekomen. Waar je ook bent op je reis, ik hoop dat er momenten in het verleden zijn waarop je kunt nadenken om je te herinneren dat je een lange weg hebt afgelegd en dat er gelukkige tijden zullen zijn.

Ik hoop dat je een vreugdevolle en vredige kerst hebt met je geliefden. X

Heel erg bedankt Vanessa voor je briljante woorden. Je kunt contact houden met Vanessa via haar Instagram-account @vanessahaye en haar blog, wwwvanessahaye.com/post/count-your-blessings.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »