Laat ons u voorstellen aan Amber, een van onze fantastische IVF-babble-ambassadeurs

Hoe verwoord je ons onvruchtbaarheidsverhaal; meer dan vijf jaar van ups en downs, tranen, kleine overwinningen, tranen, grote verliezen, momenten van ondraaglijke pijn - emotioneel en fysiek - had ik de tranen genoemd?

Hoewel we elk chronologisch detail willen benadrukken, want laten we eerlijk zijn, maakt elke naald het verhaal; en we hebben (niet overdreven) bijna 1,000 naalden doorgemaakt. De eenvoudigste manier die ik kan beschrijven is 11 ronden IVF met 4 miskramen onderweg. Oh ... en wat tranen.

Ik ben Amber, mijn man Simon en ik begonnen te proberen een baby te krijgen toen ik 30 was en hij net 29 was. Ik moet eerst zeggen dat dit een verhaal is over twee mensen. Zonder hem had ik geen enkele dag kunnen doorstaan. Het was een teamprestatie. Jarenlang heb ik gezegd dat Simon de ware held van het verhaal is. Hij zorgde voor mij en ons en dat was een zwaardere taak dan de mijne.

Ik heb altijd geweten dat het niet eenvoudig zou zijn omdat ik PCOS en endometriose heb

Wat ik toen niet wist, was wat de uitdrukking "het moeilijk vinden om een ​​baby te krijgen" echt zou betekenen. Wie had gedacht dat zwanger worden niet voldoende zou zijn, dat mijn immuunsysteem niet wil dat ik een baby krijg, dat onvruchtbaarheid je dwingt om je eigen doelpalen te verplaatsen; misschien is een surrogaat oké, misschien hebben we een donor nodig of kunnen onze levens echt geweldig zijn met ons tweeën. We werkten ons langzaam een ​​weg door de inventaris van wat IVF te bieden heeft; verse transfers, bevroren transfers, steroïden, intralipiden, humira, de kras - ELKE KEER, gallons progesteron, maar met het verstrijken van de jaren zou niets werken. Soms zouden we zwanger worden en na 6, 7, 8 weken een hartslag zien en dan niets. Elke keer was anders, bloeden, geen bloeden, miskraam gemist, maar de uitkomst was hetzelfde. Ik heb het geluk dat ik maar één keer moest ingrijpen om iets te verwijderen. Ik zou niet zeggen dat ik iedereen aanbevelen om een ​​MVA te hebben, maar zoals ik over de meeste dingen zeg: "Het was niet zo erg als ik dacht dat het zou zijn."

Deze ervaringen zijn als geen ander, maar liever dan wentelen in het verdriet of vast komen te zitten met details, mijn overweldigende verlangen is om anderen te helpen en proberen mijn kennis over te dragen. Ik heb zoveel geleerd, maar er zijn zoveel lessen die ik wou dat ik had geweten. En ik bedoel niet de basis; "Ik wou dat iemand me had verteld dat het misschien niet de eerste keer zou werken" of "Ik wou dat iemand me had verteld dat ik mijn kleren altijd uit moest doen". Deze zijn zeker geldig en ZEER waar, maar er is zoveel meer.

Neem geen nee als antwoord

Toen ik 31 was en een jaar lang geen periode had gehad, zei mijn huisarts dat er niets was dat ze kon doe “Ik kan je geen pil geven om je te laten ovuleren. Maak je geen zorgen, je bent jong en het komt wel goed. ” Ik verspilde zoveel tijd met denken dat het goed zou komen. Ze gaf me het gevoel dat het zo onwaarschijnlijk was dat ik een probleem zou hebben. Ik wist dat er iets niet klopte, maar ik wachtte zodat ik door de hoepels kon springen die ze zeggen dat je moet doen. Je kent je lichaam en als je niet tevreden bent met het advies, vraag het dan. Of vraag een second opinion.

De tijd gaat langzaam

Wanneer je IVF hebt, voelt een maand als een gevangenisstraf. Wanneer je in een cyclus zit, kun je hoop en opwinding voelen, maar als je gewoon wacht is het ellendig. Ik herinner me dat onze eerste cyclus werd afgeblazen omdat ik een cyste had die interfereerde met de hormoonwaarden. Dit duurde twee maanden terwijl ze probeerden er vanaf te komen. Uiteindelijk moest het worden leeggemaakt. Erg pijnlijk. En toen we eindelijk bij onze eerste overdracht kwamen, had ik OHSS (wat echt kan gebeuren en het is niet zo zeldzaam). Ik heb me nog nooit zo vreselijk gevoeld in mijn hele leven. Vervolgens moesten we drie maanden wachten voordat ze me het opnieuw konden laten proberen. En BFN (groot vet negatief). Dus aan het einde van die vijf maanden voelde het alsof we terug aan het begin waren. De tijd in die dagen verliep langzaam. Dit was toen ik begon mijn te perfectioneren nep het gezicht. Je staat op, trekt je kostuum en oorlogsverf voor de dag aan en doet alsof alles goed is. Ik had geluk omdat mijn carrière veel voor me betekende, het werd in deze jaren nog belangrijker en ik stopte er alles in. Ik werkte lange uren; het was mijn coping-mechanisme. Wat me ook hielp was dat ik mensen vroeg liet weten wat er aan de hand was. Het is al moeilijk genoeg om met deze dingen om te gaan; er niet over kunnen praten of een excuus vinden als je huilt op het toilet is gewoon niet de moeite waard. Ik heb het natuurlijk niet aan mijn hele kantoor verteld, maar naarmate de jaren verstreken, kwamen mensen erachter en vond ik het niet erg. Het hielp de vragen te stellen over wanneer zou ik een baby krijgen ... elke keer dat een ander op mat verlof ging. Dat zal gebeuren en je moet op ze letten. Het is niet eenvoudig, dus het is beter als mensen het weten, zodat ze gevoeliger kunnen zijn.

Let niet op statistieken

Het is heel gemakkelijk met IVF om vast te lopen in wat de statistieken zeggen. Maar zoals iemand ooit tegen mij zei "Je bent geen stat". Ik heb altijd het gevoel gehad dat we in het verkeerde percentage zaten. Wanneer er een klein percentage was, zou ik erin vallen. In de 1% zitten werd een voortdurende grap. De kans op meer dan één miskraam is ongeveer 4% en de kans op meer dan drie is 1%. Maar als je na acht weken een hartslag ziet, is de kans dat je de baby krijgt 98%. Ik kon alleen maar aan statistieken denken. Hoe kunnen ze altijd tegen ons zijn. Het beste is om er gewoon niet aan te denken. Je kunt je alleen op je richten en er het beste van hopen.

Een jojo eetlust

Niemand vertelt je over de jojo eetlust. Een heel positief punt van al mijn behandelingen was dat ik me nog nooit zo goed voelde. Ik ben afgevallen, ik deed het geweldig op mijn werk, ik kocht mooie schoenen en we gingen op fantastische vakanties. Ik heb geluk gehad dat de drugs nooit een probleem hebben veroorzaakt. Het enige dat deed was de metformine. En ik moest er zes per dag nemen. Dus de rest van de tijd had ik geen zin om iets te eten. Ik word een mezze grazer. Mijn collega's hebben me hier echt door geholpen! Ik werd een grote fan van wortels, chips van humus. Ik ging ook zoveel voedsel helemaal weg. Dingen waar ik van hield kon ik gewoon niet onder ogen zien. Vaak dacht ik dat ochtendmisselijkheid zou aanvoelen. Die constante onderliggende misselijkheid. Ik kon alleen maar lachen om de ironie.

Aan het einde van dit alles is de laatste les hoop. We hebben al vroeg geleerd om altijd hoop te hebben omdat niets anders je erdoorheen helpt. Als je geen hoop hebt, heb je niet het uithoudingsvermogen om door te gaan. Je moet geloven dat de kansen in jouw voordeel zijn. Dat is wat me zo vaak aan de gang heeft gehouden; het kan onmogelijk weer misgaan. Ik maakte een grapje dat ik een masochist werd. Mijn mantra werd heel snel "Ik kan niet opgeven, want anders krijg ik nooit wat ik wil."

De laatste vraag: is het het waard? Mensen zeggen je dat het zo is, en het irriteerde me echt omdat ik zou denken "Denk je dat ik helemaal gek ben om dit allemaal te doen voor iets dat middelmatig zal zijn?" Toen alle jaren, naalden, valse starts en miljoenen tranen van verwoesting eindelijk plaatsmaakten voor tranen van vreugde, is het natuurlijk de moeite waard geweest. Onze kleine embryo's 13 of 14 vochten tegen alle verwachtingen in en zijn nu onze 1-jarige babyjongen. Zeggen dat hij een wonder is, is een understatement en ik heb nog steeds het gevoel dat ik droom. En nu zou ik het niet anders hebben gehad. Alle andere die we verloren waren hem niet - hij wachtte gewoon. Ik krijg veel mensen die zeggen dat ik wed dat je niet wist dat het krijgen van een baby zo moeilijk zou zijn en ik lach gewoon. Hard is niet omgaan met slapeloze nachten, nooit eindigende luier verschonen of hopen dat ze niet huilen in de supermarkt. Hard probeerde al die momenten te bereiken en niemand die het nog niet had gedaan, kon het verschil misschien begrijpen.

Ik hoop dat ons verhaal hoop zal brengen, maar ik weet dat het voor velen niet zal helpen

Ik was die persoon en wilde de succesverhalen niet horen, want net als die statistieken is iedereen anders. Als iemand verder wil chatten, ook al is het gewoon om je eigen verhaal te vertellen en iemand te laten luisteren, ben ik altijd beschikbaar. U kunt contact opnemen ambermortelman@yahoo.co.uk

Bedankt aan de prachtige Amber voor het delen van haar verhaal en voor het zijn van zo'n ongelooflijk persoon. We kunnen Amber niet bedanken, en alle andere geweldige mensen die ons zijn toegetreden en zich bij ons aansluiten om IVFbabble-ambassadeurs te zijn.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »