Waarom ben ik niet zwanger geraakt van genetisch normale embryo's?

By Monica Moore, oprichter van Fertile Health

Als verpleegster van onvruchtbaarheid wordt mij deze vraag vaak gesteld en het is een geldige vraag

Allereerst wil ik zeggen dat het me zo spijt. Ik begrijp hoe verwoestend dit nieuws is. Door de mogelijke redenen uit te leggen waarom deze behandelingscyclus niet tot een zwangerschap heeft geleid, wil ik op geen enkele manier het verdriet en de frustratie verminderen die u zou kunnen hebben, alleen om u informatie te geven die, naar mijn ervaring, veel mensen verlangen in jouw situatie.

Laten we bespreken wat pre-implantatie genetische testen (PGT) is en doet

Een embryoloog verwijdert voorzichtig een paar cellen uit het vroege placentale deel van een blastocyst (een dag vijf tot zes embryo dat op dit moment honderden cellen heeft), extraheert het DNA en stuurt ze naar een speciaal laboratorium om te worden geanalyseerd op het aantal chromosomen . Mensen hebben 23 chromosomen maar krijgen van beide ouders een kopie. Normale embryo's worden euploïde genoemd en bevatten 46XX als ze vrouwelijk zijn of 46XY als ze mannelijk zijn. Abnormale embryo's, aneuploïde genaamd, zouden dit normale complement van chromosomen niet hebben.

Elk van de 23 menselijke chromosomen kan op verschillende manieren abnormaal zijn en er een te veel (een trisomie genoemd) of een te weinig (een monosomie genoemd) hebben. Sommige chromosomen zijn vaker abnormaal dan andere, maar ze kunnen allemaal vaak en willekeurig abnormaal zijn in embryo's. Aneuploïdie is veruit de meest voorkomende reden voor miskramen bij mensen. Met PGT kunnen we deze aneuploïde of abnormale embryo's identificeren voordat ze terug in uw baarmoeder worden gebracht. Aangezien aneuploïdie de meest voorkomende reden is voor recidief implanteren en een miskraam bij vrouwen ouder dan 38 jaar, heeft het vermogen om PGS te gebruiken voorafgaand aan embryotransfer de klinische zwangerschapspercentages in deze leeftijdsgroep enorm verbeterd.

Het is volkomen normaal dat een percentage van de eieren van elke vrouw, en dus van embryo's, chromosomale afwijkingen heeft, maar het aandeel van normale embryo's neemt af met de leeftijd en dat van abnormale embryo's neemt toe met de leeftijd. Vrouwen met verminderde eierstokreserve / eikwaliteit kan een hoger percentage hebben dat abnormaal is, vergeleken met vrouwen met een normale eierstokreserve van vergelijkbare leeftijd.

Laten we aannemen dat van alle blastocysten die in uw cyclus zijn geanalyseerd, er enkele euploïde waren (of het normale aantal chromosomen hadden)

Je reproductieve endocrinoloog bracht een van deze over in je optimaal geprimede baarmoeder, ondersteund door perfecte hormoonspiegels. Je gedroeg jezelf, rustte een beetje na de overdracht, niesde niet te hard, stopte met lessen gaan draaien en dronk je avondglas wijn niet. Nu wacht het gewoon op implantatie.

Waarom zou een zwangerschapstest in dit scenario niet positief zijn?

Omdat implantatie een relatie is. Zoals elke relatie is er een aantrekkingskracht, een onderzoeksperiode, en als alles goed is, is er veel energie en inspanning nodig om door te gaan. We hebben dus een embryo dat zou moeten werken en een voering die ontvankelijk zou moeten zijn. Maar zoals elke relatie, zelfs met twee sterke voorwaarden, is er misschien geen blijvende connectie of is de timing enigszins afwijkend.

Kun je voorspellen of iemand zwanger wordt?

Hoewel onze technologie de afgelopen vijf tot tien jaar sterk is verbeterd en onze diagnostische tests nog steeds verfijnd zijn, zelfs met 'normale' resultaten, kunnen we niet voorspellen dat die persoon een klinische zwangerschap zal hebben. Bijvoorbeeld, een normaal resultaat van de spermaanalyse vertelt ons dat er voldoende beweeglijk sperma is om een ​​ei te bevruchten, maar de echte test is of bevruchting plaatsvindt. Het zoute sonogram of hysterosalpingogram vertelt ons dat de baarmoeder een zwangerschap moet kunnen dragen. PGT-tests vertellen ons dat we een normaal embryo hebben dat een baby zou moeten maken. Op papier hebben we alle bouwstenen die nodig zijn voor een succesvolle zwangerschap.

Maar mensen zijn gewoon geen stukjes papier, we zijn oneindig veel complexer en genuanceerder

Er zijn belangrijke dynamieken nodig voor implantatie die we net leren identificeren en nog niet kunnen behandelen als ze ontbreken of abnormaal zijn.

Implantatie is slechts de eerste stap in een cascade van onderling samenhangende gebeurtenissen die nodig zijn voor een klinische zwangerschap

Eerder hebben we chromosomen en genen besproken. Hoewel belangrijke concepten, wanneer we ze bespreken, beschrijven we alleen wat er gebeurt in de kern van de cel. Het andere deel van de cel (het lichaam van de cel, als de kern de hersenen zijn, op zichzelf) wordt het cytoplasma genoemd, en het is ook belangrijk voor celdeling en reproductie. In het cytoplasma zitten veel organellen, structuren die belangrijk zijn voor het functioneren van die cel. De mitochondriën bevinden zich bijvoorbeeld hier en ze zijn verantwoordelijk voor het leveren van de energie die nodig is voor alle processen voor die cel. Wanneer de cel ouder wordt, verouderen ook het cytoplasma en de mitochondriën. Dus hoewel een embryo euploïde is, kunnen de mitochondriën suboptimaal zijn en niet genoeg energie produceren om de ontwikkeling en differentiatie van blastocysten te voeden. Vroege embryo-ontwikkeling en -differentiatie zijn hard werken (eigenlijk enkele van de meest energieverslindende processen in het hele lichaam). Wanneer de energieproducent (mitochondria) niet aan deze behoefte kan voldoen, kunnen deze processen zelf lijden, wat kan leiden tot vroegtijdig zwangerschapsverlies of het niet implanteren en groeien.

Hoewel dit artikel vooral gaat over de embryocomponent van implantatie, is ons bekend dat er ook een baarmoedercomponent is.

Hoe bepalen we dat de baarmoederwand van een vrouw ontvankelijk is?

De testen die we gebruikten (zoals een echografie of endometriumbiopsie waarbij de cellen microscopisch worden beoordeeld door een patholoog), hebben een slechte voorspellende waarde aangetoond. Er is opkomend onderzoekdat maakt echter gebruik van DNA-analyse om patronen te onthullen die te subtiel waren om te zien met behulp van eerdere technologie. Deze onderzoekers kunnen dan proberen het implantatievenster van die bepaalde vrouw te lokaliseren (in tegenstelling tot aannemen dat elke vrouw hetzelfde venster heeft). Deze technologie, en andere soortgelijke, is veelbelovend, maar we hebben nog veel werk te doen om de neiging van het embryo om zich aan de baarmoederslijmvlies te hechten te ontdekken en te verbeteren, of om het lichaam te helpen de juiste pasvorm te vinden tussen het beste embryo en de ideale plek in de baarmoeder waarin het zou moeten implanteren.

Betekent dit dat, aangezien de eerste cyclus niet heeft geleid tot een gezonde zwangerschap, de volgende cycli dat ook niet zullen doen?

Het korte antwoord is nee. In mijn ervaring zijn er veel die niet zwanger worden bij hun eerste poging met PGT, maar zwanger raken in toekomstige cycli met een andere euploïde blastocyst. Dus hoewel de bouwstenen van een gezonde zwangerschap aanwezig waren voor beide cycli, hebben we geen antwoord waarom alleen de tweede werkte - nog niet.

Voor sommigen kan het hebben van de feiten hen helpen de huidige situatie te accepteren en misschien elke schuld of andere negatieve emoties te verminderen die worden gegenereerd als gevolg van een mislukte behandelingscyclus. Maar we realiseren ons dat informatie geen afbreuk doet aan de pijn of de les van de emotionele tol die een mislukte cyclus kan veroorzaken. We moedigen u aan uw reis voort te zetten zoals u wilt en te erkennen hoe dapper en veerkrachtig u al bent geweest en zal blijven.

Hoe kunnen we dit weten?

Omdat wij als verpleegsters elke dag getuige zijn van uw moed en vasthoudendheid; omdat je deze blog leest; omdat je vragen stelt; omdat je soms weloverwogen, rationele beslissingen neemt over een situatie die alles behalve rationeel is.

Omdat je jezelf niet laat hobbelen door een moeilijke reis.

Dat is echte kracht.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »