Hebben mannen echt een biologische klok?

We hebben allemaal de tekenfilms gezien van een letterlijke tikkende klok rond de hoofden van vrouwen in hun late 20s en 30s - de vermoeide oude trope van de biologische klok die alleen het vrouwelijke geslacht lijkt te beïnvloeden

Mannen zoals Hugh Hefner en Robert De Niro verwekten kinderen in hun gouden jaren, en Charlie Chaplin was maar liefst 73 jaar oud toen hij zijn laatste kind kreeg. Mannen hoeven zich toch geen zorgen te maken over de vervaldatum van hun eigen vruchtbaarheid?

Het antwoord is een beetje ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. Hoewel het waar is dat de mannelijke vruchtbaarheid meestal op latere leeftijd afneemt dan bij vrouwen, is dit niet altijd het geval. Sommige mannen moeten meer aandacht besteden aan die tikkende klok dan ze misschien denken.

Neemt de mannelijke vruchtbaarheid af met de leeftijd?

Net als alle andere aspecten van het lichaam neemt de mannelijke vruchtbaarheid inderdaad af met de leeftijd. Hoewel ze mogelijk geen overgang ervaren die gelijk is aan de menopauze, is de kwaliteit, beweeglijkheid en kwantiteit van sperma bij oudere mannen verlaagd. Dat betekent niet dat een Charlie Chaplin niet af en toe zal langskomen en een gezond kind tot ver in zijn laatste jaren zal verwekken, maar mannen moeten hier niet op rekenen.

Uit gegevens blijkt dat conceptie na de leeftijd van 40 jaar 30 procent minder waarschijnlijk is in vergelijking met mannen onder de 30 jaar vanwege significante veranderingen in spermaparameters. In feite begint de hoeveelheid sperma van een man (de vloeistof die de zaadcellen bevat) en de beweeglijkheid van het sperma (het vermogen om te bewegen) af te nemen op de leeftijd van 20 jaar.

Veroorzaakt een oudere vader geboorteafwijkingen?

Hoewel potentiële geboorteafwijkingen geassocieerd met een gevorderde moederleeftijd door de pers wild zijn overschat, valt niet te ontkennen dat het potentieel voor bepaalde problemen toeneemt met de leeftijd van de moeder. Maar is de leeftijd van de vader ook van belang voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van het kind? Het antwoord lijkt te wijzen op ja.

Studies tonen aan dat een vrouw met een partner ouder dan 45 heeft meer kans op een miskraam dan een vrouw wiens partner jonger is dan 45. De reden hiervoor is waarschijnlijk te wijten aan sperma dat op een genetisch niveau is beschadigd als gevolg van gevorderde vaderlijke leeftijd.

Baby's geboren uit oudere ouders hebben een iets hoger risico op genetische afwijkingen en aangeboren afwijkingen. Vaders die ouder zijn dan 40 jaar hebben ook marginaal meer kans op kinderen met psychische problemen en een autismespectrumstoornis.

Het vonnis?

Hoewel veel mannen gezonde en gelukkige baby's van 40 jaar en ouder kunnen verwekken, moeten mannen zeker op hun vruchtbaarheid letten. Net als bij vrouwen neemt de vruchtbaarheid van mannen inderdaad af naarmate ze ouder worden.

IVF gebrabbel gevraagd Carole Gilling Smith, van de Agora vruchtbaarheidskliniek, haar mening over het biologische klokfenomeen.

Ze zei: “Bij de Agora moedigen we beide partners aan om een ​​gezonde levensstijl te hebben voordat ze met de behandeling beginnen.

“Vooral voor mannen kunnen te veel lichaamsbeweging, strakke kleding (zoals lycra), roken en recreatieve drugs de vruchtbaarheid echt aantasten en de kans op een zwangerschap verkleinen.

“We raden drie maanden gezond eten, matige lichaamsbeweging en weinig stress aan om ervoor te zorgen dat mannelijk sperma de kans krijgt zich weer op te bouwen en de opties voor een succesvolle zwangerschap te maximaliseren. Obesitas is in verband gebracht met een slechte spermakwaliteit en persoonlijke training is vaak een goede manier om een ​​gezonde levensstijl op gang te brengen en zorgt ervoor dat u de steun krijgt om op koers te blijven.

"Sommige van onze patiënten hebben ondervonden dat het volgen van Revolution Personal Training voor hun programma van 12 weken geweldige resultaten oplevert."

Voor meer informatie over het fantastische Agora Clinic klik hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »