IVF-gebabbel vraagt ​​klanten van Access Fertility hoe het bedrijf hen heeft geholpen op hun vruchtbaarheidsreis

De financiële druk in verband met IVF is een van de meest voorkomende onderwerpen waarover onze lezers ons schrijven

Statistieken tonen aan dat de kansen om zwanger te worden tijdens je eerste ronde van IVF ongelooflijk klein zijn. Dit betekent een enorme hoeveelheid financiële stress bovenop de emotionele druk die hand in hand komt bij het proberen zwanger te worden. Afhankelijk van waar u zich bevindt, kan een IVF-cyclus in het begin ergens tussen £ 3,000 en £ 8000 kosten. Dit is een enorm bedrag om te vinden zonder de garantie dat het zal resulteren in het kind waar je zo wanhopig naar verlangt.

We hebben verhalen gehoord van velen van jullie die veel schulden hebben moeten maken omdat ze leningen moesten afsluiten, lenen van ouders, als je een momentje krijgt, log dan in op Instagram en bekijk dit bericht over het ivf-gebabbel pagina - je zult zien dat je echt niet alleen bent als je de emotionele en financiële spanning voelt.

IVF babble publiceerde onlangs een artikel van de Toegang tot vruchtbaarheid team, dat uitleg geeft over de service die zij bieden, waardoor de druk van patiënten wordt weggenomen door hen de kans te bieden om de kosten van een IVF-behandeling vast te leggen, wat betekent dat u zoveel IVF-cycli krijgt als u nodig hebt gedurende twee jaar, met 100 procent terugbetaling als u niet ' t ga een baby krijgen.

We spraken met verschillende Access Fertility-patiënten om te zien hoe het paren helpt door middel van IVF-behandeling. Dit is wat ze te zeggen hadden ...

Kun je ons wat meer vertellen over je IVF-reis?

Heidi en Gary: “We hadden drie ronden IVF op de NHS. We verloren de eerste poging die absoluut verwoestend was. Het voelde alsof onze wereld was afgelopen en ik dacht niet dat we ooit onze droom zouden kunnen verwezenlijken. Maar toen waren we verbazingwekkend succesvol bij onze tweede poging !!. We werden weggeblazen van vreugde. We waren zo dankbaar voor het kind dat we hadden, maar we wilden haar echt een broertje of zusje geven. Maar ook al krijg je er maximaal drie op NHS, het stopt wanneer je succesvol bent. ”

Melanie en Gary: “Onze IVF-reis begon nu vier jaar geleden. We waren naar de artsen gegaan en hadden alle testen gehad, naar het ziekenhuis geweest, maar de dingen gebeurden gewoon niet voor ons, dus werden we doorverwezen voor IVF. We hadden de behandeling in eerste instantie op de NHS, maar het werkte niet. We kwamen op een kruispunt en namen toen een korte pauze om na te denken of we het juiste deden. We besloten toen dat het eigenlijk was wat we wilden en besloten ermee door te gaan. ”

Waarom heeft u gekozen voor een Access Fertility-programma?

Heidi en Gary: “We hadden gehoord van Access Fertility en we dachten niet dat we het ons konden veroorloven, maar we waren dol op het idee van het terugbetalingssysteem en het multicyclussysteem. In het slechtste geval dat we, als we geen broer of zus zouden krijgen in die drie pogingen, we iets terug zouden krijgen. "

Melanie en Gary: “We kwamen Access Fertility tegen. Het leek een heel goede optie voor Mel om ervoor te zorgen dat ze zich geen zorgen maakte over de achterliggende financiën en zich kon concentreren op de cycli - dat we eigenlijk nog drie pogingen konden doen. In plaats van ons elke keer zorgen te maken 'oh god, het gaat X een hoeveelheid geld kosten, we moeten dat opslaan, dan stoppen en dan weer sparen'. We wisten gewoon dat we die cycli 'op de bank' hadden als je wilt. '

Wat betekende het terugbetalingselement voor u?

Angela en Claire: “Het terugbetalingselement voor ons betekende dat we echt die geruststelling hadden. Als het allemaal mis zou gaan en we niet zouden krijgen wat we wilden en we de familie niet konden uitbreiden zoals we probeerden, dan zou er eigenlijk iets zijn aan het einde ervan, wat hopelijk nooit zou gebeuren nodig, maar we overwogen veel werk aan het huis en we wisten niet waar het pad ons naartoe zou brengen, dus het was de geruststelling om te zeggen dat als het allemaal fout zou gaan, er een terugbetalingselement zou zijn.

“Het betekende ook dat het wat van de druk afnam, als je zo ver in de rij was geweest, hoe lang het ook duurt om het volledige programma te doorlopen, het betekende dat als het niet had gewerkt je iets hebt, zelfs als je ga aan het einde van de vakantie een leuke vakantie hebben - gewoon iets om de financiële kant ervan te ontlasten en een beetje van de emotionele pijn te verlichten waarvan we dachten dat we er voor ons zouden zijn. "

Wat vond je van de multicyclusbenadering?

Heidi en Gary: “Het ergste is om een ​​IVF-cyclus te verliezen en niet te krijgen wat je wilt en daarna ook zorgen te maken over die financiële zorgen. Ik denk dat veel paren het daarover eens zullen zijn - je betaalt al dat geld voor iets waarvan je niet zeker weet dat je het hebt. Met Access Fertility krijgt u de mogelijkheid om het opnieuw te proberen, het is niet het einde van de weg, zo zie ik het. Met Access weet je in het ergste geval dat je het opnieuw kunt proberen. '

Angela en Claire: “We hebben waarschijnlijk meer tijd besteed om na te denken, niet noodzakelijkerwijs over het restitutiegedeelte, maar bijna over het feit dat we drie cycli konden doorlopen zonder ons zorgen te maken over dingen in het midden. Dat was bijna het belangrijkste voor ons, in de hoop dat we niet aan de terugbetaling hoefden te denken. Dus toen we onze eerste zwangerschapstest deden, hoefden we ons geen zorgen te maken 'als dit niet werkt, kunnen we ons geen nieuwe gang veroorloven' en hoeven we niet eens te denken 'ik moet geld overboeken om de volgende cyclus te kunnen starten 'we hoefden nergens aan te denken. Dus toen we dat initiële geld hadden betaald, was het klaar. "

Hoe heb je het proces gevonden?

Gemma en David: “We vonden Access Fertility zo eenvoudig. Iedereen met wie we spraken, beantwoordde graag vragen (en ik had veel vragen) voordat we ons aanmeldden, voordat we zelfs maar besloten door te gaan. Ik belde om vragen te stellen en die te laten beantwoorden, wat betekende dat toen we besloten dat we door zouden gaan met het plan het zo eenvoudig was. "

Heidi en Gary: “De service bij Access Fertility is ongeëvenaard. Vanaf het allereerste telefoontje tot Lexi - je voelt je geen statistiek / nummer, het voelde als een persoonlijke service. "

Welk advies heeft u voor anderen die een IVF-behandeling volgen?

Gemma en David: “Iedereen vertelt je wanneer je een vruchtbaarheidsbehandeling krijgt dat je het beste kunt proberen om zo ontspannen mogelijk te blijven, wat erg moeilijk is als je die behandeling doormaakt en je zoiets graag wilt maar ik voel dat ik via de toegangsweg een deel van die druk elimineerde. '

Melanie en Gary: “Ik zou 100% Access Fertility aanbevelen aan iedereen die misschien zijn NHS heeft opgebruikt of niet de financiering heeft die ik zou zeggen. Het is zo eenvoudig en helpt echt om de stress weg te nemen. Het ontspant je, het is eenvoudig, het is gemakkelijk en ze zijn een geweldig bedrijf om mee om te gaan ... en je mag hopelijk twee kleine wonderen thuisbrengen. "

Heidi en Gary: “Ik zou zeggen dat het beste van Access Fertility is dat het de stress wegneemt als een paar wanhopig op zoek naar kinderen. De stress, de zorgen, de angst is zo hoog, dus alles dat helpt dat weg te nemen is een groot, groot pluspunt. Ik geloof echt dat we daarom bij de eerste poging hebben gedacht. '

Wat was voor jou het moeilijkste deel van de IVF-behandeling?

Melanie en Gary: “Voor mij persoonlijk is het moeilijkste om te nemen als je dat proces doormaakt, vrienden, collega's en mensen om je heen die naar je werk komen of je bellen en zeggen 'we krijgen een baby '. Dat is niet gemakkelijk om te nemen als je door zo'n proces gaat, dus het was een opluchting toen we eindelijk in staat waren om onze vrienden te vertellen dat het onze beurt was en we deze kleine twee onderweg hadden. ”

Als u een recensie over Access Fertility wilt delen, of als u meer informatie wilt, stuur ons een bericht op info@ivfbabble.com

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »