Clinica Tambre verklaart de relatie tussen humaan papillomavirus (HPV) en vruchtbaarheid

Dr. Jessica Garcia Cataño uit Tambre Clinic legt uit of er een verband is tussen HPV en vruchtbaarheid

Humaan papillomavirus (HPV) is een virus dat vaak seksueel wordt overgedragen. Er zijn meer dan 100 soorten HPV geclassificeerd in soorten met een hoog risico en een laag risico, afhankelijk van hun risico op baarmoederhalskanker. HPV veroorzaakt veranderingen in de cervicale cytologie van vrouwen en condyloma in geslachtsdelen van beide geslachten, meestal zonder gevolgen op lange termijn.

Zowel vrouwen als mannen kunnen worden getroffen door dit virus. Maak je geen zorgen als je de diagnose hebt gekregen; HPV komt veel voor en naar schatting zal meer dan 80 procent van de seksueel actieve bevolking op enig moment in hun leven een HPV-infectie hebben. De meeste getroffenen zijn jong en de frequentie neemt af met de leeftijd.

De meeste HPV-infecties worden seksueel overdraagbaar, maar infectie kan ook optreden door contact met geïnfecteerde objecten of van moeder op kind tijdens de bevalling.

HPV wordt meestal gediagnosticeerd na een routinematige pap-test, maar er zijn ook tests voor mannen en vrouwen om het op te sporen. In de meeste gevallen verdwijnt de infectie spontaan, maar in andere gevallen kan deze blijven bestaan. Na detectie is nauwlettend toezicht vereist om de ontwikkeling ervan te voorkomen.

Heeft het invloed op mijn vruchtbaarheid?

Wat betreft mannen, het effect van HPV op de vruchtbaarheid is controversieel, recente studies tonen een afname aan spermakwaliteit, maar andere studies hebben geen vergelijkbare resultaten kunnen vinden. Voor vrouwen tonen meerdere onderzoeken verschillende resultaten; het is niet bewezen dat HPV alleen de vruchtbaarheid beïnvloedt.

De rol van HPV bij geassisteerde reproductiebehandelingen is niet gedefinieerd, wij geloven dat het geen positieve effecten heeft, maar het is ook niet duidelijk dat het een negatief effect op de resultaten heeft.

HPV gaat vaak gepaard met andere seksueel overdraagbare aandoeningen zoals Chlamydia en Herpes. Chlamydia-infectie kan leiden tot veranderingen in de functie en structuur van de buizen en dus van invloed op de vruchtbaarheid. Deze infecties samen met HPV kunnen bij de geboorte worden overgedragen, dus afhankelijk van de situatie moet de juiste zorg worden ingesteld om dit te voorkomen.

Wat kan ik doen als ik HPV heb?

Bij 90 procent van de patiënten neemt de HPV-infectie binnen twee jaar spontaan af, voor de rest kan het langer aanhouden. Controle met uw gynaecoloog is essentieel om complicaties te voorkomen.

Een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en een laag alcohol- of tabaksverbruik zijn nuttig gebleken voor een snel herstel. Vaccinatie tegen HPV voor mannen en vrouwen kan de infectiesnelheid helpen verminderen.

In het geval van een geassisteerde reproductiebehandeling bij Tambre Clinic, zal uw arts de richtlijnen aangeven die moeten worden gevolgd om de beste resultaten te verkrijgen, terwijl u ook altijd medisch en emotioneel wordt ondersteund.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »