Clinica Tambre biedt u de ultieme gids voor endometriose

Clinica TambreDr. Marta Zermiani geeft u een overzicht van endometriose, lees hier alles wat u moet weten over een van de meest voorkomende vruchtbaarheidscondities in de moderne wereld

Endometriose is een ziekte die wordt gekenmerkt door de migratie van endometriumweefsel naar de buitenkant van de baarmoeder. Het endometrium is het binnenste deel van de baarmoeder waar zich zwangerschap ontwikkelt en die maandelijks wordt vernieuwd met een menstruatie.

Endometriumimplantaten kunnen de buizen, eierstokken, baarmoederbanden, blaas of darm aantasten. Er zijn verschillende graden van endometriose in relatie tot de aangetaste structuren:

Graad één: met kleine implantaten vooral in de eierstokken en smalle verklevingen

Graad twee: met oppervlakkige eierstok- en bekkenimplantaten

Graad drie: met diepere eierstok- en bekkenimplantaten en stevigere verklevingen

Graad vier: met implantaten en stevige verklevingen op ovarieel, bekken- en blaas- of darmniveau.

De symptomen van endometriose zijn zeer variabel, de meest voorkomende zijn buik- en bekkenpijn, vooral tijdens de menstruatie. Sommige vrouwen hebben overmatige menstruatie of bloeden buiten hun menstruatie.

Het is ook gebruikelijk om pijn te hebben tijdens geslachtsgemeenschap. Steriliteit is een ander probleem met betrekking tot endometriose, dat vaak wordt gediagnosticeerd in het onderzoek voorafgaand aan een geassisteerde reproductiebehandeling bij paren die geen zwangerschap bereiken.

Behandelingen voor endometriose

Medicamenteuze behandeling van endometriose omvat het blokkeren van spontane ovulatie om de symptomen te verminderen. Dit kan ook de groei en activiteit van endometriumlaesies helpen vertragen en proberen littekens (verklevingen) te voorkomen. Een oestroprogestatieve anticonceptiepil (die oestrogenen en progesteron bevat) wordt normaal gebruikt en voor vrouwen waar oestrogenen gecontra-indiceerd zijn, kan een oraal progesteron-anticonceptivum worden gebruikt. Een andere optie is het gebruik van gonadotropine-releasing hormone (GnRH) -agonisten, hormonen die de ovulatie remmen door de menopauze te simuleren.

Soms is een chirurgische behandeling geïndiceerd wanneer pijn zeer moeilijk te beheersen is, in het geval van zwangerschap zoeken om de toestand van de eierstokken, baarmoeder en buisjes te controleren en ook in het geval van urineweg- of darmcomplicaties. Normaal is de eerste stap het uitvoeren van een verkennende laparoscopie (voer met een camera op buikniveau in om het stadium van de laesies en de betrokkenheid van de bekkenorganen te beoordelen). Dezelfde techniek kan worden voortgezet om de laesies te verwijderen en uiteindelijk de permeabiliteit van de buizen te controleren of, in sommige gevallen, is het noodzakelijk om door te gaan met open chirurgie (laparotomie), vooral wanneer er darm- of blaasbetrokkenheid is.

Veel vrouwen met endometriose hebben vruchtbaarheidsproblemen. De belangrijkste oorzaak is verklevingen en implantaten in het bekken, die de werking van de buizen kunnen beïnvloeden en een natuurlijke zwangerschap ingewikkeld kunnen maken. Maar we weten ook dat endometriose de kwaliteit van de eicellen beïnvloedt en de eierstokreserve kan veranderen, wat problemen veroorzaakt bij het bereiken van zwangerschap, ook met kunstmatige voortplantingstechnieken. Behandelingen voor behoud van vruchtbaarheid laat het zoeken naar zwangerschap uitstellen met behoud van de kwaliteit van de eicel en extraheer ze voordat zich ovariële laesies ontwikkelen.

De meest voorkomende techniek om zwangerschap te bereiken voor vrouwen met endometriose is IVF. Bij vrouwen die deze techniek echter al zonder resultaat of met een hogere leeftijd hebben geprobeerd eiceldonatie is aanbevolen.

We zijn ons bewust van het grote aantal sterke en dappere vrouwen die tegenwoordig tegen endometriose vechten. Als jij een van hen bent en je wordt niet zwanger na zes tot 12 maanden proberen, wachten we op je in Tambre. We kunnen uw situatie bespreken en de opties die er zijn om de juiste behandeling op tijd. Al ons team zal hun best doen om uw droom waar te maken.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »