Hoe kan hypnotherapie helpen bij een diagnose van onvruchtbaarheid?

Door Sue Turner, klinische hypnotherapeut

Naarmate vrouwen ouder worden, zullen de meeste een gevoel van urgentie over het moederschap krijgen als de biologische klok tikt. Veel mannen zullen vaderschap zien als een belangrijk onderdeel van hun levensplan. Het kan dus verwoestend zijn voor het hele gezin om te ontdekken dat zwangerschap niet zo eenvoudig en natuurlijk is als we dachten dat het was.

In de loop der jaren, sinds ik mij kwalificeerde als klinisch hypnotherapeut, heb ik gewerkt met een aantal vrouwen en koppels bij wie de diagnose van onverklaarde onvruchtbaarheid is gesteld. Voor bijna een kwart van de mensen die medisch advies en testen zoeken, kan dit een frustrerende diagnose zijn.

Er wordt vaak gezegd dat dit soort onvruchtbaarheid onderworpen is aan de wet van 'omgekeerd effect'. Hoe meer je probeert, hoe moeilijker het lijkt te worden. Het is verbazingwekkend hoe de kracht van creatieve visualisatie en mensen helpen hun eigen drijfveer aan te boren, kan hen helpen hun doelen te bereiken, zich sterker voelen en vastbeslotener zijn om te zegevieren.

Het onderliggende thema van hypnotherapie is kalmte, zelfvertrouwen en zelfvertrouwen, gekoppeld aan een gevoel van ontspanning. Het stelt mensen in staat zichzelf een positief resultaat te zien bereiken. We weten dat we door te praten met het onderbewustzijn mensen kunnen helpen met belangrijke fysieke problemen, zoals blaas- en darmcontrole, prikkelbare darmsyndroom, het opruimen van psoriasis, het beheren van chronische pijn. Er kan ook een sterk element zijn in het werken met de kracht van de verbeelding van de persoon, zodat ze zich kunnen voorstellen of voelen dat hun lichaam perfect functioneert.

Dus wanneer ik werk met cliënten die een onverklaarbare onvruchtbaarheidsdiagnose hebben, probeer ik hen te helpen door hen te laten geloven dat ze het vermogen hebben om zwanger te worden. Misschien helpen ze hen in hun onderbewustzijn te tikken om diepere blokken te verwijderen. Dit kunnen hun gevoelens over hun relatie zijn, of hun vermogen om goede ouders te zijn, de omgeving waarin ze leven of hoeveel ze een kind op de wereld willen brengen. (Dit kan verband houden met hun eigen opvoeding).

Andere blokkades kunnen een ongezonde levensstijl of schuldgevoelens zijn. Hypnotherapie kan de paren afzonderlijk helpen of zich gezamenlijk meer ontspannen voelen en zichzelf en hun partners vertrouwen. Ik zou de vrouw ook haar baarmoeder laten voorstellen als een veilige haven of een prachtige plek voor een baby om te groeien. Met de toekomstige vaders zou ik hen laten denken dat ze gezond krachtig sperma hebben dat zich een weg kan banen en het ei kan bevruchten.

De emotionele en financiële kosten van IVF kunnen een relatie onder druk zetten

Ik zie nu steeds meer koppels of vrouwen langs de IVF-route die veerkrachtig en sterk moeten blijven, afzonderlijk en gezamenlijk om hen te helpen een gelukkig resultaat te bereiken. Ze moeten elkaar ondersteunen door middel van controles en complexe medische procedures en processen. De IVF-reis kan behoorlijk uitdagend zijn voor zowel vrouwen als hun partners.

Zodra het IVF-programma is ingevoerd, moet de vrouw een protocol en proces volgen dat tests, scans en hormooninjecties omvat. Deze tests en hormonen kunnen een beetje een emotionele achtbaan voor de vrouwen creëren en elk ziekenhuisbezoek kan een mijlpaal voelen voordat ze naar de volgende fase kunnen gaan. Ze moeten optimistisch blijven en positieve verwachtingen hebben over de uitkomst van de reis.

Andere emotionele druk kan de noodzaak en urgentie voor intimiteit en koppeling zijn, zelfs als de partners moe zijn of andere druk hebben.

Er kan financiële stress zijn als gevolg van de kosten en het nemen van tijd zonder werk, er kan ook een gevoel van sociale druk zijn - familie en vrienden willen constante updates.

Wanneer ik werk met vrouwen en koppels die de IVF-optie gebruiken, bied ik hulp en ondersteuning en zelfvertrouwen, vergelijkbaar met onverklaarde onvruchtbaarheid. De vrouw is het onderwerp van vele intieme onderzoeken en tests. Veel mensen zijn bang voor medische procedures en hypnose is zeer krachtig om hen hiermee te helpen.

Nogmaals, ik zou de kracht van hypnose demonstreren door hen te leren hoe ze kalm en ontspannen kunnen blijven en dat gevoel van zelfvertrouwen te hebben dat ze kunnen bereiken. In termen van hypnose zeggen we vaak 'wat je kunt bedenken - je kunt bereiken'. In dit geval zouden we kunnen zeggen 'als je kunt geloven dat je een baby zult krijgen en het kunt zien, heb je waarschijnlijk meer kans om zwanger te worden'.

Wil je meer weten?

Ik heb een programma geschreven om paren te helpen bij IVF- en onvruchtbaarheidsproblemen. Hypnotherapie staat bekend als een korte therapie, dus we proberen mensen in zo weinig mogelijk sessies te helpen, door hen hulpmiddelen te leren om zelf te oefenen, zoals zelfhypnose.

Als u meer wilt weten over hoe hypnotherapie kan helpen bij onvruchtbaarheid of IVF-contact Volg Turner hier. Als u in het VK bent op De vruchtbaarheidsshow in Londen dit weekend zal Sue ons vergezellen in de Babble Lounge en dus waarom niet langskomen en een praatje met haar maken daar.

Heeft hypnotherapie u geholpen ouder te worden? We horen graag je verhaal, e-mail mystory@ivfbabble.com

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »