IVF Spanje over waarom de rol van de man in de vruchtbaarheidsreis zo belangrijk is

Dankzij nieuwe wetenschappelijke en technologische verbeteringen weten we nu dat onvruchtbaarheid bij mannen ongeveer 50 procent van de gevallen van onvruchtbaarheid uitmaakt

Onvruchtbaarheid treft al een groot deel van onze samenleving en het aantal paren met vruchtbaarheidsproblemen blijft toenemen. Studies hebben aangetoond dat de vruchtbaarheid in de afgelopen 15 jaar met ongeveer zeven procent is afgenomen. Momenteel treft onvruchtbaarheid 15 tot 20 procent van de paren over de hele wereld, waarbij steeds meer paren hulp zoeken via een vruchtbaarheidsbehandeling.

Met onvruchtbaarheid vaker voor dan wat het was, wat zijn de oorzaken?

Het kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. In het geval van mannen houden de belangrijkste problemen bij onvruchtbaarheid verband met genetische factoren, anatomische veranderingen, neurologische afwijkingen of infecties. Maar verschillende studies over dit onderwerp hebben aangetoond dat er ook andere redenen zijn, zoals voeding, leeftijd, stress, lichaamsbeweging, gewichtstoename en testikeltemperatuur, waarvan wordt aangenomen dat ze de spermakwaliteit beïnvloeden, zowel op een positieve als negatieve manier.

Hoe te controleren vruchtbaarheid bij mannen?

Een uitvoeren geavanceerde sperma-test is de beste manier om te bevestigen of het vruchtbaarheidsprobleem verband houdt met de man. Een sperma-analyse of spermatelling meet de concentratie, beweeglijkheid en morfologie van de zaadcellen.

Naast de conventionele sperma-tests bieden sommige klinieken ook alternatieve sperma-tests, zoals sperma-DNA-fragmentatietests, die met name worden aanbevolen voor mannen ouder dan 40, die worden blootgesteld aan toxische middelen, die urineweg- en geslachtsinfecties hebben gehad of zijn behandeld voor kanker.

Een andere veel voorkomende test is de Annexine V-FITC Apoptosis Detectietest

Dit telt het aantal stervende zaadcellen, ook wel 'apoptotisch' genoemd, in de ejaculaatvloeistof en in spermamonsters die zijn voorbereid op geassisteerde reproductietechnieken. De test maakt gebruik van Annexine V-eiwit om apoptotische cellen te markeren die vervolgens worden gekwantificeerd met behulp van flowmeting die bekend staat als 'cytometrie'. De kwaliteit van abnormaal hoge niveaus van apoptose door spermacellen te isoleren voor verwijdering met behulp van Annexin V-MACS-kolommen. Apoptose, ook bekend als selectieve celnecrose, speelt een belangrijke rol bij spermatogenese (productie of ontwikkeling van volwassen spermatozoa), waardoor spermacellen met structurele en functionele defecten worden geëlimineerd. Een abnormaal hoog niveau van apoptotisch sperma kan de mannelijke vruchtbaarheid verminderen.

Is het mogelijk om de spermakwaliteit te verbeteren?

Omdat levensstijl een zeer belangrijke rol speelt bij de vruchtbaarheid, kunnen we proberen de sociale en omgevingsfactoren die een impact kunnen hebben, te herkennen en te verbeteren.

De meest voorkomende factoren zijn:

Leeftijd

Leeftijd als reden voor onvruchtbaarheid treft normaal gesproken meer vrouwen dan mannen, maar het kan nog steeds een reden zijn voor de afname van de spermakwaliteit.

Spanning

Stress op het werk, thuis, of zelfs het verlangen om ouders te worden en gerelateerde stress kunnen een negatieve invloed hebben op de spermakwaliteit. Daarom is patiëntenzorg en emotionele ondersteuning door IVF-klinieken zo belangrijk.

Voeding

Alles wat ons en onze gezondheid op een negatieve manier beïnvloedt, heeft een negatieve invloed op onze vruchtbaarheid. Dus een combinatie van onvoldoende beweging en een wisselend dieet kan een aanzienlijke impact hebben.

Evenzo gewichtsproblemen en te veel calorieën zullen de kwaliteit van het sperma verslechteren en zowel vrouwen als mannen moeten aandacht besteden aan hoe ze hun lichaam behandelen. Het is belangrijk om dat in gedachten te houden ongezonde levensstijlkeuzes kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden.

Sommige studies hebben ook bewezen dat naast de overmatige inname van vet en suikers, cafeïne een ander ingrediënt is dat onze vruchtbaarheid niet op een positieve manier beïnvloedt.

Het beste dieet om de kwaliteit van sperma te verbeteren, is een dieet met veel groenten en fruit, zoals de Mediterraan dieet. Het moet altijd een uitgebalanceerd dieet zijn, vergezeld van wat sport.

Oefening

Er zijn gepubliceerde studies die bevestigen dat lichaamsbeweging de spermamotiliteit en morfologie verbetert. Overmatige lichaamsbeweging kan echter ook het tegenovergestelde effect hebben en de kwaliteit van het sperma verminderen. Continue en matige lichaamsbeweging is het meest voordelig.

Temperatuur

Testikeltemperatuur is van fundamenteel belang voor de juiste spermatogenese of productie van sperma. Verhoogde temperatuur kan oxidatieve stress verhogen en de integriteit van sperma-DNA aantasten. Daarom kunnen dagelijkse activiteiten zoals fietsen, meerdere uren op kantoor zitten of zelfs nauwsluitende kleding dragen allemaal een negatieve impact hebben.

Wanneer patiënten een IVF-behandeling ondergaan, kunnen klinieken ondersteuning en begeleiding bieden bij het verbeteren van de spermakwaliteit om de beste kans te bieden hun droom van een gezin te verwezenlijken.

Meer weten over IVF Spanje en de beschikbare tests, Klik hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »