We vragen de Agora Fertility Clinic, wat is DNA-fragmentatie?

Wat is DNA-fragmentatie en waarom is het belangrijk?

De nieuwste ontwikkelingen in geassisteerde conceptie suggereren dat we de vruchtbaarheid van mannen nauwkeuriger moeten meten. Een basis sperma-analyse is gewoon de oppervlakte afromen van wat er echt gaande is in het sperma. Met meer informatie over de innerlijke werking van het sperma kunnen we die factoren onderzoeken die betrekking hebben op de levensstijl en gezondheid van een man die de gezondheid van het sperma en dus de vruchtbaarheid kunnen verminderen.

Dat geeft ons de kans om dingen 'recht te zetten' vaak voordat de behandeling is begonnen en de kansen te verbeteren dat een behandeling werkt. Het meten van de niveaus van DNA-fragmentatie in sperma is een actueel onderzoeksgebied dat nogal wat licht lijkt te werpen op de vraag waarom zoveel paren eindigen met een diagnose van 'onverklaarde onvruchtbaarheid', mislukte IVF of miskraam ondanks de gezondheid van het ei en sperma gezondheid lijkt in eerste instantie goed te zijn.

Recente ontwikkelingen in de medische diagnostiek hebben ons in staat gesteld om een ​​veel gedetailleerder venster te krijgen in de gezondheid van sperma, dat verband houdt met de gezondheid van het embryo.

De conventionele mannelijke test is een spermaanalyse, samen met de telling, de spermamorfologie (vorm) en bewegingskenmerken, maar nu kunnen we ook het niveau van sperma-DNA-schade of fragmentatie meten.

Deze test meet de integriteit van het DNA in de kop van het sperma en wordt gerapporteerd als de DNA Fragility Index (DFI).

In een DNA-fragmentatietest wordt een monster van ejaculatiesperma verzonden om de DNA Fragility Index (DFI) te meten met behulp van een diagnostische techniek die flowcytometrie wordt genoemd. Hoge DFI-niveaus weerspiegelen meer genetische schade in het sperma en dus een lagere gezondheid van het sperma.

DFI-niveaus van meer dan 15% zijn gekoppeld aan onverklaarde vruchtbaarheid, lagere succespercentages in alle ondersteunde conceptiebehandelingscycli en, in sommige onderzoeken, een verhoogd risico op een miskraam.

Alle mannen zouden een bepaald niveau van schade aan hun sperma-DNA moeten verwachten, maar recente gegevens tonen aan dat meer dan 20% van de mannen met verder goede spermaparameters DNA-schade boven de normale waarden van 15% vertonen.

DNA-schade kan worden veroorzaakt door verhoogde oxidatieve stress in het testiculaire compartiment, die op zijn beurt kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder blootstelling aan giftige stoffen zoals nicotine, alcohol of recreatieve drugs, obesitas, medische aandoeningen zoals verkoudheid of ' griep, infectie en overmatige hitte.

Alle cellen in het lichaam lijden wat DNA-schade door oxidatieve stress, maar zelfherstelmechanismen zijn niet altijd in staat om deze schade te herstellen.

De beste aanpak om de DFI-niveaus te verbeteren, is om naar de mogelijke oorzaken te zoeken, deze te verwijderen en te wachten tot er nieuw sperma wordt gevormd dat ongeveer 3 maanden duurt.

Hoe wordt het behandeld?

Het hangt allemaal af van de oorzaak. De vruchtbaarheidsconsulent moet eerst de levensstijl van de man onderzoeken, omdat stoppen met roken, alcohol, cafeïne, bodybuilding-medicijnen of recreatieve drugs de DFI-waarden aanzienlijk kunnen verbeteren, net als het gebruik van antioxidanten (mannelijke vitaminesupplementen).

We adviseren dat alle mannen met verhoogde DFI een infectiescherm op de urine en het sperma overwegen, alsof er een infectie wordt geïdentificeerd, antibiotica kunnen worden voorgeschreven aan de man en in sommige gevallen het paar om de DFI-niveaus te helpen verlagen. Het is in sommige gevallen ook verstandig dat de man door een mannelijke vruchtbaarheidsexpert wordt onderzocht als een varicocoele, wat wil zeggen dat er een abnormale verwijding van de aderen in het scrotum is, waardoor DFI-niveaus kunnen worden verhoogd.

Bij de Agora bieden we een verbeterde APK voor mannelijke vruchtbaarheid

Dit meet het niveau van DNA-fragmentatie, niveaus van reactieve oxidatieve stress, zoekt naar de aanwezigheid van infectie in zowel het sperma als de urine en kijkt uiteindelijk naar spermabinding die een maat is voor hoe goed het sperma aan het ei kan binden.

De belangrijkste focus als de resultaten abnormaal zijn, is het vinden van de oorzaak en een plan van behandeling of levensstijlveranderingen op zijn plaats zetten als een van de resultaten. We verwachten meestal een verbetering binnen drie maanden, wat de normale zaadcyclus is.

Wanneer de resultaten abnormaal zijn en niet zijn verbeterd met de behandeling, adviseren we meestal ICSI en andere maatregelen tijdens de behandelingscyclus om het negatieve effect van hoge niveaus van DNA-schade op de zwangerschap te verminderen.

Voor meer informatie over het prachtige Agora Clinic klik hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »