Kan een chlamydia-vaccin een stap dichterbij zijn?

Chlamydia is een van de grootste gezondheidsproblemen over de hele wereld en elk jaar worden 131 miljoen mensen wereldwijd besmet

Het kan velen die besmet zijn met de seksueel overdraagbare ziekte onvruchtbaar laten, daarom is het enorm veelbelovend dat onderzoekers succesvolle eerste klinische proeven hebben uitgevoerd naar een vaccin.

Onderzoekers van het Statens Serum Institute (SSI) en Imperial College London hebben de resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Infectious Diseases.

Frank Follman, afdelingshoofd bij SSI: “Het vaccin vertoonde de exacte immuunrespons waarop we hadden gehoopt en die we in onze dierproeven hebben gezien. Het belangrijkste resultaat is dat we beschermende antilichamen tegen chlamydia in de geslachtsorganen hebben gezien. Onze eerste proeven laten zien dat ze voorkomen dat de chlamydia-bacteriën de cellen van het lichaam binnendringen. Dit betekent dat we veel dichter bij een vaccin tegen chlamydia zijn gekomen. ”

Moeilijk aan te vallen

Het project begon in 2004 en werd gedeeltelijk gefinancierd door het zevende kaderprogramma van de EU en het innovatiefonds Denemarken.

De uitdaging was om het zwakke punt van de Chlamydia-bacterie te vinden en ook om de meest effectieve manier van vaccineren te vinden.

Een paar jaar geleden hebben onderzoekers het eerste deel van de uitdaging opgelost. Ze ontdekten dat het zwakke punt van de Chlamydia-bacterie een speciaal eiwit in de bacterie was. Sindsdien hebben ze geëxperimenteerd met het vinden van een nieuwe en effectievere manier van vaccineren om zich op dit exacte eiwit te richten.

Alle vrouwen in het onderzoek ontwikkelden een immuunrespons tegen Chlamydia

In de eerste klinische proef met dit nieuwe vaccin werden 35 vrouwen gevaccineerd. Er waren geen ernstige bijwerkingen van het vaccin.

“We namen bloedmonsters van de vrouwen tijdens het proces. Ze toonden aan dat alle gevaccineerde vrouwen specifieke antilichamen en T-cellen tegen Chlamydia hadden gegenereerd, ”zegt Frank Follmann.

Volle kracht vooruit op de ontwikkeling van het vaccin

De vraag is nu of het vaccin beschermt tegen chlamydia wanneer vrouwen in de echte wereld besmet zijn.

“Onderzoek toont aan dat de combinatie van antilichamen en T-cellen beschermt tegen chlamydia, maar natuurlijk moeten we het vaccin testen in grotere en meer langdurige klinische onderzoeken om te zien of het beschermt tegen infectie. Gezien de resultaten die we hebben geboekt, hebben we onze verdere klinische proeven versneld ”, zegt Frank Follmann.

Professor Peter L Andersen, hoofd van het Centrum voor vaccinonderzoek van SSI: “Het HPV-vaccin heeft ons laten zien hoe effectief vaccinatie kan zijn tegen een seksueel overdraagbare aandoening. We hopen hetzelfde te doen met chlamydia en op termijn de twee vaccins te combineren. ”

Chlamydia kan tot een jaar duren en als het niet wordt behandeld, kan het onvruchtbaarheid, zwangerschap buiten de baarmoeder, chronische buikpijn bij vrouwen en epididymitis bij mannen veroorzaken, wat een zwelling is van de buis aan de achterkant van de zaadbal die wordt opgeslagen en vervoerd sperma.

Om meer te lezen over andere oorzaken van onvruchtbaarheid klik hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »