Waarom is mijn IVF-cyclus mislukt?

IVF doorlopen is geen garantie voor het krijgen van een kind - de kansen op succes zijn ongeveer een op de drie en het is niet overdreven om te zeggen dat het een uitdagende reis is - fysiek en emotioneel

Succespercentages worden beter, maar helaas moeten de meeste vrouwen een aantal doorlopen IVF cycli voordat er de gewenste uitkomst is, of helemaal niet.

Maar als je verlangt naar een baby, wanneer het de meest verslindende hartverscheurende overweldigende behoefte wordt, geef je gewoon niet om de statistieken of de kleine lettertjes, of wel?

We kennen maar al te goed het gevoel van een mislukte IVF-ronde. De schok, ongeloof, rauwe pijn, verdriet, verwarring en overweldigend verdriet. Ondanks de statistieken gaan we ervan uit dat het gaat werken; dat maakt dat telefoontje van de embryoloog en vertelt ons dat we niet genoeg eieren hebben geproduceerd, zodat de cyclus is geannuleerd, of er geen eieren zijn bevrucht, of de embryo's gewoon niet de graad hebben gehaald, of ze hebben niet geïmplanteerd, zelfs ondraaglijker.

Of misschien probeer je het hartverscheurende nieuws te verwerken dat je een miskraam hebt, om te beseffen dat je IVF heeft gefaald, wat zo'n overweldigend gevoel van droefheid en hulpeloosheid met zich meebrengt dat het moeilijk te begrijpen is.

Maar ongeacht in welk stadium uw behandeling is mislukt, dringt de pijn nog steeds diep door. De enige manier om met deze pijn om te gaan is om het antwoord te krijgen op de enige vraag die ertoe doet, waarom?

We vroegen het Lister vruchtbaarheidskliniek's Dr. Raef Faris zijn deskundige mening over waarom het niet altijd werkt.

Waarom faalt ivf?

IVF is de meest effectieve vorm van geassisteerde reproductieve technologie, maar we weten dat het niet altijd werkt. Hieronder staan ​​de redenen waarom uw IVF mogelijk niet heeft gewerkt:

Chromosomale afwijkingen in het embryo

De ontwikkeling van een embryo is een complex proces waarbij ofwel een genetische afwijking in het embryo, ofwel een abnormaal ontwikkelend embryo stopt met groeien. Ondanks dat het embryo van topkwaliteit lijkt te zijn onder de microscoop, kunnen miskraam en implantaatfalen nog steeds optreden vanwege chromosome afwijkingen die meestal optreden als gevolg van een fout in de celdeling. wanneer een embryo- is gemaakt, moet het bestaan ​​uit 23 chromosomen uit het ei en 23 chromosomen uit het sperma. Een ontbrekend of extra chromosoom kan ertoe leiden dat de zwangerschap niet implanteert of misgaat.

Slechte eikwaliteit vanwege leeftijd

Het geboortecijfer neemt af met de leeftijd waarop de eigen eieren van de vrouw worden gebruikt, evenals het risico dat een baby wordt geboren met een chromosoomafwijking. Dit komt omdat de eieren verouderen en mogelijk het verkeerde aantal chromosomen hebben op het moment van bevruchting.

De onderstaande percentages vanaf de Menselijke bemesting en embryologie (HFEA) tonen de gemiddelde kans op een geboorte door IVF-behandeling afhankelijk van de leeftijd van een vrouw. Deze cijfers zijn voor vrouwen die hun eigen eieren en het sperma van hun partner gebruiken per embryotransfer:

 • onder 35: 29 procent
 • 35-37: 24 procent
 • 38-39: 17 procent
 • 40-42: 11 procent
 • 43-44: 4 procent
 • boven 44: 3 procent

Vergeet niet dat je opties hebt. Als je je eigen eieren niet kunt gebruiken, is het gebruik van een donorei echt iets om te overwegen. Er zijn zoveel geweldige vrouwen die kinderen hebben gehad die een donorei gebruikten. Er zijn ook ongelooflijke steungroepen die u kunnen helpen. Neem een ​​kijkje door de artikel door Julianne Boutaleb, een perinatale psycholoog die ondersteuning en begeleiding biedt aan mannen en vrouwen die een donorconceptie overwegen.

Negatieve ontvankelijkheid van de baarmoeder

Dit kan te wijten zijn aan een afwijking in de baarmoederstructuur als een uterus- septum of de aanwezigheid van vleesbomen. Het niet implanteren of terugkerende miskraam kan ook worden veroorzaakt door een abnormale schildklierfunctie, stollingsproblemen of 'plakkerig bloed'.

Als de voering van uw baarmoeder te dun is, zal het embryo moeite hebben om te implanteren. De voering zou idealiter niet minder dan 7 mm moeten zijn. Progesteron gegeven tegen het einde van de IVF-cyclus zal helpen om de dikte van de baarmoederslijmvlies te behouden.

Verzuim om opgehaalde eieren te bemesten

Na het harde werk van stimulatie en ophalen, laat staan ​​de mentale uitputting, om vervolgens te horen dat er geen eieren bevrucht zijn, is een enorme teleurstelling.

Als er geen binding van sperma / ei is, is dat een teken dat het sperma en het ei elkaar niet herkenden en ICSI (intra-cytoplasmatische sperma-injectie), waarbij het sperma rechtstreeks in het ei wordt geplaatst, is een optie die u met uw arts moet bespreken.

Annulering van een cyclus

Te horen krijgen dat je je IVF-cyclus moet annuleren, is op zijn zachtst gezegd frustrerend. Het is iets waar de meeste mensen gewoon niet aan denken voordat ze beginnen, maar annuleringen kunnen gebeuren wanneer de patiënt medische complicaties ontwikkelt die het onmogelijk maken om embryo's op haar baarmoeder over te dragen.

Eieren van onvoldoende kwaliteit worden opgehaald

Vrouwen wiens eierstokken niet genoeg eieren produceren, of in feite eieren (of follikels) tijdens de behandeling, zullen helaas het vooruitzicht van een geannuleerde cyclus tegemoet zien. De ideale follikel moet tussen de 18 en 20 millimeter zijn. Je hebt drie tot vier volwassen follikels nodig voor het ophalen van eieren.

OHSS

OHSS (ovarieel hyperstimulatiesyndroom) is een zeldzame bijwerking waarbij uw eierstokken last hebben van overstimulatie en beginnen op te zwellen. Het komt meestal voor bij de vruchtbaarheidsmedicijnen die bij IVF worden gebruikt en kan zich enkele dagen na het ophalen van het ei of in een zeer vroege zwangerschap ontwikkelen. In de meeste gevallen is OHSS mild en veroorzaakt het slechts licht tot matig ongemak, maar als het ernstiger wordt, moet de embryotransfer misschien worden geannuleerd of uitgesteld en worden alle embryo's ingevroren voor toekomstig gebruik.

Wat is het eerste wat je doet als je je realiseert dat je IVF-cyclus is mislukt?

Maak de eerste beschikbare afspraak met uw kliniek. Dit gebeurt meestal binnen een paar weken. De arts zal de vorige cyclus evalueren en gebruiken als een diagnostisch hulpmiddel, de verschillende fasen ervan beoordelen en adviseren over eventuele wijzigingen of onderzoek voordat hij aan een andere cyclus begint.

Hoe snel kun je aan een nieuwe ronde beginnen?

Een vrouw kan in theorie de volgende ronde van IVF beginnen met haar volgende periode. Maar het is belangrijk om dit plan aan te passen aan de keuze van de patiënt, rekening houdend met de emotionele fysieke, financiële en sociale eisen. Het zou van essentieel belang zijn om tijdens deze periode begeleiding te bieden. Het is belangrijk om te onthouden dat een mislukte IVF-cyclus of miskraam is een rouw als elke andere en je moet jezelf tijd en ruimte geven om dit te verwerken.

Welke tests zijn beschikbaar om te beoordelen waarom een ​​ronde is mislukt?

 • hysterosalpingografie zal eenkijk naar de baarmoeder voor eventuele anatomische problemen, zodat de arts dat kan schatten de vorm en structuur van de baarmoeder, de openheid van de eileiders, en kijk of er is elke baarmoeder littekens.
 • Chromosomale analyse voor zowel u als uw partner, die is ontworpen om de kansen op genetisch abnormale embryo's te minimaliseren. De gebruikte techniek staat bekend als array comparative genome hybridisation (CGH) en stelt wetenschappers in staat chromosomale afwijkingen te detecteren die onder de microscoop kunnen worden gemist.

Wat moet ik mijn arts vragen?

We hebben altijd geconstateerd dat zodra u bij uw arts gaat zitten, uw geest leeg kan worden. De stress en het hartzeer van een mislukking kunnen leiden tot een volledige flatline en je verlaat met zoveel vragen onbeantwoord. Daarom hebben we hieronder een paar vragen op een rijtje gezet die u kunt opschrijven en mee kunt nemen naar uw volgende afspraak. U kunt ook onze checklist downloaden en enkele tests langs uw arts uitvoeren om te zien of er voor u relevante zijn.

 • Hebt u alle benodigde bloedtesten en scans gehad om te zorgen dat niets over het hoofd is gezien?
 • Bent u 100 procent tevreden dat er geen onderliggende medische factoren zijn die uw zwangerschap stoppen, zoals geblokkeerde eileiders, schildklierproblemen, poliepen, vleesbomen, lage eierreserve of andere mogelijke problemen die de oorzaak van het probleem kunnen zijn?
 • Heeft u problemen met het immuunsysteem? Is dit getest? Wanneer?
 • Is uw adviseur ervan overtuigd dat de medicijnen die u vóór en tijdens IVF kregen, naar behoren werkten? Zijn er andere medicijnen die misschien beter werken?

Naar wie kan ik mijn verdriet downloaden?

De verwoestende emotionele impact van een mislukte IVF-cyclus is overweldigend, ondraaglijk en kan niet worden overschat. Vrouwen die niet op natuurlijke wijze zwanger kunnen worden, hebben zelfs verhoogde angst- en depressieniveaus die vergelijkbaar zijn met vrouwen met hartaandoeningen en kanker. Dit is begrijpelijk; veel paren bevinden zich in verdriet of in rouw na een mislukte IVF-cyclus. Het is een gevoel van verlies en shock waar je gewoon niet op bent voorbereid.

Deze druk kan niet alleen een significant negatief effect hebben op de relatie van een paar, maar ook op relaties met vrienden en familie. Daarom is het zo belangrijk om de juiste persoon te vinden om mee te praten. Zorgvuldig gedoucht worden in de vorm van kopjes thee en knuffels van de mensen van wie je houdt, is gewoon niet genoeg. U wilt iemand die u kan helpen omgaan met deze ruwe pijn. Je kunt deze opluchting vinden in de vorm van een counselor of iemand die een mislukte IVF heeft meegemaakt.

Maar vergeet niet dat IVF brabbelen hier is om je te ondersteunen op je reis, zorg ervoor dat je lid wordt van onze online community door onze sociale mediapagina's leuk te vinden, @IVFbabble op Facebook, Instagram en Twitter, waar duizenden anderen dezelfde gevoelens en angsten als jij.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »