Waarom is BMI zo'n zwaar probleem bij IVF-behandeling?

Door Gillian Lockwood, medisch directeur van ZORG Vruchtbaarheid Tamworth

Veel artsen melden dat praten met hun vrouwelijke patiënten over de noodzaak van gewichtsverlies een van hun moeilijkste consulten is. Een patiënt vertellen dat haar gewicht bijdraagt ​​aan haar vruchtbaarheidsprobleem en dat gewichtsverlies het antwoord is, is even pijnlijk voor arts en patiënt.

Wanneer stopt dit met een vruchtbaarheidsconsult en begint het fat-shaming te worden?

Obesitas kan een gevolg zijn van fysiologische en demografische factoren, evenals levensstijlkeuzes. Patiënten met overgewicht weten heel goed dat ze 'te veel' wegen, maar succesvol gewichtsverlies is complex, veeleisend en langzaam.

Vruchtbaarheidspatiënten worden vaak doorverwezen voor IVF met hoge BMI's en zijn zeer teleurgesteld vertelde dat ze niet in aanmerking komen voor een door NHS gefinancierde behandeling, tenzij hun BMI 30 of lager is. Oudere patiënten kunnen verwoest zijn om te beseffen dat een verstandig plan voor gewichtsverlies (idealiter een tot twee pond per week) om hen naar dat doel te krijgen kostbare maanden zal verbruiken die ze gewoon niet hebben.

Crash-diëten en chirurgische oplossingen zoals maagbanden kunnen snel gewichtsverlies bereiken, maar het bewijs is dat de patiënten stabiel moeten blijven op hun nieuwe gewicht voor een jaar voordat de behandeling wordt gestart of dat de respons op de behandeling slecht is. Als Moeder Natuur denkt dat je uitgehongerd bent, is het onwaarschijnlijk dat een baby nu een goed idee is.

Ongeveer 29 procent van de Britse bevolking is zwaarlijvig (dat wil zeggen een BMI hoger dan 30) en het bereik van 'gezond' is in feite een BMI tussen 19 en 25 (wat slechts 40 procent van de bevolking zal hebben). BMI is echter een relatief slechte manier om naar iemands gewicht te kijken en te beoordelen of het een gezondheidsrisico inhoudt of kan worden betrokken bij hun vruchtbaarheidsprobleem.

BMI wordt berekend door de verhouding van lengte en gewicht - gewicht in kilogrammen gedeeld door lengte in vierkante meters te vergelijken. Afgezien van de betrokken wiskunde, kan dit aantal misleidend zijn omdat spieren meer wegen dan vet en dus hebben atleten vaak BMI's verhoogd. Het National Institute for Clinical Evidence (NICE) en de British Fertility Society (BFS) bevelen een BMI aan tussen 19 en 30 voorafgaand aan de vruchtbaarheidsbehandeling.

Gewichtsproblemen en vruchtbaarheid zijn vaak gekoppeld - in feite de meerderheid van de vrouwen met Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) zijn te zwaar en als ze slechts tien procent van hun lichaamsmassa kunnen verliezen, zullen de onregelmatige menstruatie en afwezigheid van ovulatie, een symptoom van de aandoening, en vaak de oorzaak van hun onvruchtbaarheid, de kans op een spontane zwangerschap verbeteren.

Aan de andere kant van het BMI-spectrum hebben jonge vrouwen die hersteld zijn van anorexia of boulimia vaak nog steeds een zeer lage BMI (15 tot 18) en, naast onregelmatige of afwezige menstruaties, is er een verhoogd risico van een miskraam of een baby met een laag geboortegewicht.

Alternatieve gewichtsmetingen kunnen nuttiger zijn

Sommige vrouwen zijn peervormig (dat wil zeggen dat hun heupmaat groter is dan hun taille) en sommige zijn appelvormig waar ze geen taille hebben. Voor de appels betekent dit dat ze vetafzettingen rond hun midden hebben waarvan is aangetoond dat ze de vruchtbaarheid aanzienlijk verminderen. Een appelvorm is een taille: heupverhouding minder dan 0.85 en een peer is een taille: heupverhouding minder dan 0.7. Een Australische studie van meer dan 500 vrouwen die een behandeling met donorsperma insemineren, toonde aan dat de 'peren' twee keer zoveel kans hadden om een ​​zwangerschap te bereiken als de 'appels' - 63 procent versus 32 procent na 12 behandelingscycli.

BMI-onderzoeken bieden ook nuttige gegevens over de impact op de IVF-uitkomst. Een beoordeling van meer dan 5000 IVF-cycli voor vrouwen van alle leeftijden toonde aan dat de kans om zwanger te worden met een BMI boven de 30 met 25 procent was verminderd en het risico op een miskraam was bijna verdubbeld.

Taillemeting kan een nog eenvoudigere maatstaf zijn voor niet alleen vruchtbaarheidsperspectieven, maar ook voor de algemene gezondheid. Een recente Britse studie waarin de gezondheid van 300,000 mensen werd beoordeeld, toonde aan dat de verhouding tussen taille en lengte een betere voorspeller was voor hoge bloeddruk, diabetes, hartaanvallen en beroertes dan BMI. In het ideale geval moeten we er allemaal naar streven onze tailleomtrek minder dan de helft van onze lengte te houden. Dus een 5 ft lange vrouw (4 inch) moet haar taille onder de 64 inch houden.

Gewicht heeft ook een invloed op de mannelijke vruchtbaarheid. Mannen met een hoge BMI produceren minder normaal, beweeglijk sperma in het ejaculaat als gevolg van het 'warmte'-effect van die buik, dus vrouwen die een dieet starten en routine gebruiken om hun' vruchtbaarheidsconditie 'te stimuleren, moeten hun partners aanmoedigen om mee te doen.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »