De onuitgesproken ellende van vroege miskraam

By Kate Boundy

Ik heb deze blog om verschillende redenen geschreven, waaronder de verwoesting die een vroege miskraam kan veroorzaken; kan levensveranderende gevolgen hebben, en dit wordt niet altijd begrepen

Het kan soms aan de kant worden geschoven als slechts een van die ongelukkige dingen, terwijl het in werkelijkheid het begin kan zijn van jarenlange zorgen of een vruchtbaarheidsreis die je nooit had verwacht.

Volgens Google wordt geschat dat één op de vier zwangerschappen, eindigen in een miskraam vóór 12 weken en dat aantal kan zelfs nog hoger zijn, omdat de meeste kunnen gebeuren voordat de moeder zich realiseert dat ze zwanger is.

HCG-hormoon begint te worden geproduceerd, wat het begin van het menselijk leven betekent en als gevolg van mediaconditionering vertellen twee roze lijnen op een stokje dat niets anders is. Wanneer ze net zo snel verdwijnen als ze aankwamen, blijven we verwoest, gekwetst en verward achter, omdat we nooit anders hebben geweten.

Wanneer dit gebeurt, de moeder en vader zijn al verbonden met het gevoel zwanger te zijn, de moeder vanwege overtollige hormonen, en beide vanwege de opwinding van het zien van die twee kostbare roze lijnen. Ze hebben misschien ook het lef gehad om door het gangpad bij Tesco te lopen - ik heb dit gangpad net als de pest vijf jaar vermeden. Ze worden vervolgens verwoest om te ontdekken dat hun droom van hen is weggerukt.

"De wereld ziet het als geen grote shakes"

De moeder wordt dan opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie, als er complicaties zijn, of er komt een heel zware periode aan, en de wereld ziet het als geen grote shakes. Ze krijgen dingen te horen als: 'dit is heel gebruikelijk' en 'geef jezelf gewoon tijd en alles komt goed', maar de waarheid is dat we alleen ontdekken hoe vaak het gebeurt wanneer het ons overkomt en het komt als een grote schok als het dat doet.

Er is ook een extra niveau van verdriet dat moet worden herkend als dat arme paar weken of zelfs maanden vruchtbaarheidsbehandeling heeft moeten doorlopen om op dat punt te komen. Het gevoel van mislukking dat ik persoonlijk voelde telkens als ik een miskraam volgde vruchtbaarheidsbehandeling was gewoon zielsvernietiging, omdat ik me op de een of andere manier minder vrouw voelde omdat ik het niet kon volhouden, omdat het iets was dat iedereen zo gemakkelijk leek te beheren. Dit is natuurlijk helemaal niet het geval, en ik faalde niet, maar ervoer alleen iets dat helaas heel natuurlijk en gebruikelijk is. Zeker als u een IVF-behandeling heeft gehad. Wanneer dit verdriet niet altijd op de juiste manier wordt herkend, kunnen we onszelf dwingen in een verwoeste stilte waar dat gevoel wordt versterkt.

Dan zijn er de reeks vroege miskramen die je kunt hebben; van een ectopische, een chemische, gemiste miskraam tot een kieszwangerschap, waarvan ik niets had gehoord tot sommige mij overkwamen. Allemaal even verontrustend en er wordt niet genoeg over gesproken totdat je er enkele ervaart.

Ik ben van mening dat het vergroten van het bewustzijn, over het bereik van vroege miskramen die je kunt hebben, van onschatbare waarde zou zijn en de ervaring veel draaglijker zou maken. Het zou dan op zijn minst minder schokkend zijn, bijvoorbeeld als je een chemische zwangerschap hebt, ben je vijf minuten zwanger voordat de twee roze lijnen beginnen te verdwijnen.

Vrouwen zouden zichzelf dan niet in twijfel trekken en denken - dit is mijn fout, als ik dat warme bad niet had gehad, als ik niet naar de sportschool was gegaan, als ik niet die sterke kop koffie had gehad. Het is niet hun schuld en die behoefte om zichzelf de schuld te geven zou afnemen als elke vrouw eerder bewust werd gemaakt.

Dus de vraag is wat er gedaan zou kunnen worden om deze ervaring minder ellendig en isolerend te maken?

De verloren baby erkennen is zo belangrijk. Ook accepteren dat het verdriet van een paar geldig is, ongeacht hoe vroeg in de zwangerschap is verloren en hoe lang het duurt voordat ze omgaan met wat er met hen is gebeurd.

Niet dingen zeggen als, "het was zo vroeg", "Het was gewoon een stel cellen en nog niet goed gevormd", "je hebt genoeg tijd om het opnieuw te proberen", al deze dingen werden ooit tegen mij gezegd of een ander en ze hielpen absoluut niet en zorgden er gewoon voor dat ik me veel slechter voelde.

Als het een vriend is, geef ze een geschenk, ongeacht hoe klein of klein, dat ze hun baby kunnen blijven onthouden.

Wees er gewoon voor hen en vraag hen hoe ze drie, zes of zelfs negen maanden later zijn, herinner hen eraan dat hun gevoelens geldig zijn, ongeacht wat ze zijn.

Onthoud hun ervaring en ga er nooit vanuit dat ze eindelijk over wat er met hen is gebeurd tot ze je vertellen dat ze dat zijn.

Moedig ze altijd aan om over hun ervaringen te praten. Dit is niet altijd iets dat je wilt doen als je een miskraam hebt gehad, maar het doet je wel een goed gevoel om naar te luisteren en je ervaring te begrijpen.

Onderwijs over hoe vaak miskraam is via de media en scholen om koppels te helpen omgaan met hun verdriet zou van onschatbare waarde zijn en ons stoppen het gevoel te hebben dat het onze schuld is of dat we op de een of andere manier niet helemaal gelijk of compleet zijn omdat dit ons is overkomen.

Als je iemand kent die onlangs een miskraam heeft gehad, wees er gewoon voor hem, luister naar hem en wees gevoelig met wat je zegt en als hij of zij wil praten, laat hem dan

We moeten uiteindelijk onze benadering van iemand veranderen nadat deze een vroege miskraam heeft meegemaakt, en dit veranderingsproces zal zeker niet gemakkelijk zijn. We moeten erkennen dat het niet uitmaakt hoe vroeg in de miskraam, dat het een verwoestende, langdurige ervaring kan zijn voor alle betrokkenen en niet een waar je gemakkelijk vanaf kunt gaan.

We moeten ook erkennen dat, ongeacht of je een miskraam hebt gehad na IVF of dat je een miskraam hebt gehad zonder behandeling, er een periode van overgang en decompressie moet plaatsvinden, zodat de betrokken mensen in hun eigen tijd uit hun verdriet kunnen overgaan en ruimte. Een miskraam verandert je voor altijden dat veranderingsproces moet door iedereen worden erkend, verzorgd en zorgvuldig overwogen.

Je kunt Kate's blog, Eindelijk moeder worden, volgen door te klikken op hier

Als u een vroege miskraam heeft meegemaakt, neemt u contact op met Miskraam vereniging voor informatie en ondersteuning

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »