"Genetisch testen thuis zal een einde maken aan de anonimiteit van de donor", zegt Progress Education Trust

Progress Educational Trust (PET) heeft deze week een campagne gelanceerd om de noodzaak te onderstrepen van een systeem van ondersteuning voor individuen die via donorconceptie zijn bedacht.

Sarah Norcross, directeur van PET, zei: “PET is verheugd over de onlangs vrijgegeven Britse richtlijnen over de gebruik van donorsperma, eieren en embryo's die donoren, ontvangers en hun families aanbevelen, moeten nu worden geïnformeerd over de beschikbaarheid en implicaties van testen van genetische voorouders en hoe de anonimiteit van de donor niet langer gegarandeerd is. Dit is een wake-up call voor iedereen die betrokken is bij de conceptie van donoren; er kunnen geen donorgeheimen meer zijn. Wat nu nodig is, is passende en adequate ondersteuning voor alle getroffenen. "

Het #EndofAnonimiteitsdebat, dat op woensdag 18 juni in Londen wordt gehouden, zal van Debbie Kennett, genetisch genealoog en eredoctor bij University College London, horen over de snelle groei van de genetische vooroudertestindustrie, hoe gemakkelijk het is om genetische te vinden familieleden online in het big data-tijdperk, en hoeveel mensen die de tests doen doen dit in een later stadium van hun leven, in hun jaren '50, '60 en '70, vaak na het ontvangen van een DNA-kit voor thuis als verjaardag of kerstcadeau.

100 miljoen mensen zullen tegen 2021 een test op voorouders hebben gebruikt

Debbie zei: “We zien een exponentiële groei van de direct-to-consumer-genetische testindustrie: in 2016 hadden 3 miljoen mensen deze tests gebruikt; in 2019 zijn dat er 30 miljoen. Een voorspelling suggereert dat tegen 100 2021 miljoen mensen een vooroudertest hebben gebruikt. De geest is uit de fles. De anonimiteit van de donor is voorbij, de vraag is nu hoe we omgaan met de gevolgen? Voor mensen die niet wisten dat ze door een donor waren verwekt, kan hun identiteit volledig worden vernietigd, ze hebben het gevoel dat er hun hele leven tegen hen is gelogen. "

Andy Waters was een spermadonor in het VK voordat de wet werd gewijzigd om de anonimiteit te beëindigen en het afgelopen jaar contact is opgenomen met een aantal van zijn door donoren verwekte nakomelingen, die hem vonden na het gebruik van DNA-thuistestsets.

Hij zei: “De populariteit van genetische afstammingstesten betekent dat het niet langer uitmaakt of u als individu ervoor kiest om mee te doen, of uw familieleden dat wel doen - uw broer, uw zus of uw neven of zelfs iemand met wie u een overgrootouder deelt - genetische overeenkomsten met u kunnen worden geïdentificeerd. Door donor-verwekte personen eerder te vertellen, wordt het veel gemakkelijker om de informatie te assimileren en in hun identiteit op te nemen. Als je er later in het leven achter komt, is dat meestal leed en emotionele schade. "

Ga je akkoord? Gelooft u dat de anonimiteit van donors ten einde loopt? Heeft u anoniem gebruik gemaakt van eiceldonatie of een spermadonor? hoe denk jij erover? We horen graag uw verhaal, stuur een e-mail naar mystory@ivfbabble.com

Gerelateerde content

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »