“Genetisch testen thuis zal een einde maken aan de anonimiteit van donoren”, zegt liefdadigheid Progress Education Trust

Progress Educational Trust (PET) heeft deze week een campagne gelanceerd om de noodzaak te onderstrepen van een systeem van ondersteuning voor individuen die via donorconceptie zijn bedacht.

Sarah Norcross, directeur van PET, zei: “PET verwelkomt de onlangs vrijgegeven Britse richtlijnen voor de gebruik van donorsperma, eieren en embryo's waarin donoren, ontvangers en hun families worden geadviseerd, moeten nu worden geïnformeerd over de beschikbaarheid en implicaties van testen op genetische voorouders en hoe de anonimiteit van donoren niet langer is gegarandeerd. Dit is een wake-up call voor iedereen die betrokken is bij de conceptie van donoren; er kunnen geen donorgeheimen meer zijn. Wat nu nodig is, is passende en adequate ondersteuning voor alle betrokkenen. "

Het #EndofAnonimiteitsdebat, dat op woensdag 18 juni in Londen wordt gehouden, zal van Debbie Kennett, genetisch genealoog en eredoctor bij University College London, horen over de snelle groei van de genetische vooroudertestindustrie, hoe gemakkelijk het is om genetische te vinden familieleden online in het big data-tijdperk, en hoeveel mensen die de tests doen doen dit in een later stadium van hun leven, in hun jaren '50, '60 en '70, vaak na het ontvangen van een DNA-kit voor thuis als verjaardag of kerstcadeau.

100 miljoen mensen zullen tegen 2021 een test op voorouders hebben gebruikt

Debbie zei: “We zien een exponentiële groei van de genetische testsector voor consumenten: in 2016 hadden 3 miljoen mensen deze tests gebruikt; in 2019 is dat 30 miljoen. Een voorspelling suggereert dat 100 miljoen mensen tegen 2021 een test voor voorouders zullen hebben gebruikt. De geest is uit de fles. De anonimiteit van donoren is afgelopen, de vraag is nu hoe we omgaan met de gevolgen? Voor mensen die niet wisten dat ze donor-verwekt waren, kan hun identiteit volledig worden verbrijzeld, ze hebben het gevoel dat ze hun hele leven zijn voorgelogen. "

Andy Waters was een spermadonor in het VK voordat de wet werd gewijzigd om de anonimiteit te beëindigen en het afgelopen jaar contact is opgenomen met een aantal van zijn door donoren verwekte nakomelingen, die hem vonden na het gebruik van DNA-thuistestsets.

Hij zei: "De populariteit van genetische voorouders test betekent dat het niet langer uitmaakt of u als individu ervoor kiest om mee te doen, of uw familieleden dat doen - uw broer, uw zus of uw neven of zelfs iemand met wie u een overgrootouder deelt - genetische overeenkomsten met u kunnen worden geïdentificeerd. Het vertellen van door donoren verwekte individuen maakt het veel gemakkelijker om de informatie te assimileren en op te nemen in hun identiteit. Het resultaat van het later ontdekken in het leven is typisch nood en emotionele schade. "

Ga je akkoord? Gelooft u dat de anonimiteit van donoren ten einde komt? Heb je anoniem eiceldonatie of een spermadonor gebruikt? hoe denk jij erover? We horen graag je verhaal, e-mail mystory@ivfbabble.com

Gerelateerde content

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »