Endometriose - Is een operatie vóór de zwangerschap aanbevolen?

Maart is de maand van de endometriose-bewustwording en dus vroegen we het fantastische team van Clinica Tambre om ons te informeren over de gemeenschappelijke toestand en hoe het uw vruchtbaarheid kan beïnvloeden

Dr. Blanca Paraíso van Clinica Tambre, vruchtbaarheidsexpert, vertelt ons over de meest aanbevolen vruchtbaarheidsbehandelingen in geval van endometriose.

Wat is endometriose?

Endometriose is een ziekte die tien tot 15 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft. Endometriumweefsel (dat de baarmoederholte bekleedt) verschijnt op andere plaatsen in het bekken in de vorm van knobbeltjes of cysten in de eierstokken, ook wel endometriomen genoemd. De oorzaak is nog onbekend, maar er wordt aangenomen dat het een erfelijke, immuun- en endocriene component kan hebben die verband houdt met de hormonen van de menstruatiecyclus.

Hoe weet ik of ik endometriose heb?

Haar diagnose is complex, omdat in maximaal 50 procent van de gevallen de patiënten geen symptomen hebben. De meest voorkomende manier om het bestaan ​​van te controleren endometriose is door visualisatie van endometriomen in een gynaecologische echografie, maar deze zijn niet altijd aanwezig. In andere gevallen kan het worden gediagnosticeerd als gevolg van intense pijn tijdens de menstruatie, tijdens geslachtsgemeenschap, veranderingen in het darmritme of in de menstruatiecyclus. Afgezien van de symptomen kan het ook van invloed zijn vruchtbaarheid: het belemmeren van de eileiders, het verminderen van de ovariële reserve, het veranderen van menstruatiecycli en het verslechteren van de immuunomgeving die embryonale implantatie in de baarmoeder zal verminderen.

Hoe beïnvloedt het de vruchtbaarheid?

Het is gebruikelijk om dat te denken vruchtbaarheid verbetert als endometriomen door een operatie worden verwijderd, maar tegenwoordig leidt de trend tot een meer conservatieve aanpak. Het is waar dat chirurgie de vruchtbaarheid van deze vrouwen kan verbeteren, maar de zaak moet goed worden geselecteerd, omdat een interventie ook negatieve gevolgen kan hebben voor de ovariële reserve (aantal eieren in de eierstokken).

Momenteel is de grootte van de endometrioom, de groei ervan in de tijd en de symptomatologie van vrouwen worden geëvalueerd. In het geval dat het endometrioma groot is (groter dan voor of vijf centimeter), erg snel groeit of dat de vrouw symptomen heeft zoals pijn die duidelijk hun kwaliteit van leven aantast, zal een operatie worden geïndiceerd. Integendeel, als er geen symptomen zijn, zijn de cysten stabiel en van kleine omvang, het wordt meestal aanbevolen om te proberen zwanger te worden of met geassisteerde reproductietechnieken voordat u een operatie ondergaat. Zwangerschap is een zeer gunstige hormonale situatie voor endometriose, stagnerend en soms zelfs zijn progressie omkerend.

Daarom zullen de operatieaanbevelingen afhangen van de omstandigheden van elke vrouw met betrekking tot symptomen, evolutie van de ziekte en tijdstip van steriliteit. De meest aanbevolen en minst invasieve chirurgische techniek is laparoscopie. Het is belangrijk om in handen van te zijn professionals die de zaak beoordelen en de ziekte correct opvolgen.

Voor patiënten met milde endometriose: wat is effectiever, in-vitrofertilisatie of kunstmatige inseminatie?

“In termen van effectiviteit, een in vitro fertilisatie zal altijd effectiever zijn dan een kunstmatige inseminatie. Maar voor patiënten met milde endometriose, hebben studies een toename van de mogelijkheid van een zwangerschap met kunstmatige inseminatie waargenomen in vergelijking met een spontaan conceptie bereikt door geslachtsgemeenschap. Deze toename zal altijd lager zijn dan voor vrouwen zonder endometriose, maar het is geobjectiveerd.

“Bovendien moeten we niet vergeten dat in-vitrofertilisatie niet altijd beschikbaar is. In de sociale zekerheid zijn er bijvoorbeeld bepaalde wachtlijsten en het is ook een duurdere en complexere procedure. Daarom is in de meeste klinieken, in het geval van jonge patiënten met milde endometriosewordt overwogen om een ​​zwangerschap tot stand te brengen kunstmatige bevruchting voordat u het rechtstreeks probeert met in vitro fertilisatie.

Biedt eiceldonatie goede resultaten voor patiënten met endometriose?

“Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de belangrijkste beperkende factor voor het bereiken van een zwangerschap voor vrouwen met endometriose is de ei.

Er zijn veel zorgen over deze kwestie geweest en er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd, omdat het waar is dat er voor deze patiënten een verminderde endometriumreceptiviteit kan zijn en dat embryo's mogelijk slechter worden ontvangen. Er is echter geconstateerd dat het het ei is dat ons de mogelijkheid van een zwangerschap zal geven. In een onderzoek waarin donoreieren werden gebruikt voor patiënten met endometriose en zonder endometriose, waren de zwangerschapspercentages hetzelfde.

Daarom in het algemeen eiceldonatie voor patiënten met endometriose bieden dezelfde zwangerschapspercentages als voor patiënten zonder endometriose die behoorlijk hoog zijn, tussen 60 en 70 procent. "

Is bij u de diagnose endometriose gesteld? Maart is de maand van de endometriose, dus we horen graag van je als je een diagnose en een daaropvolgend vruchtbaarheidsverhaal hebt gehad, e-mail mystory@ivfbabble.com

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »