Wat ik wou dat ik had geweten over het hebben van IVF in mijn 40s: het kostte haar £ 70,000, twee miskramen en eindeloze hartzeer, maar nieuwe moeder Sharon Marshall - Soap Queen van deze ochtend - is van plan het allemaal weer te doen

Presentator vanochtend in het Verenigd Koninkrijk deelt haar reis naar ouderschap en hoe IVFbabble.com en Lord Robert Winston haar op weg hielpen

Nadat ze haar vijfde kind op 54-jarige leeftijd had verwelkomd, voert actrice Brigitte Nielsen de vlag voor oudere moeders. Ik ben zelf pas op 46-jarige leeftijd bevallen en groet haar. Ik vermoed dat zij, net als ik, door de hel is gegaan om daar te komen.

Toen ik in januari mijn zwangerschap aankondigde in het tv-programma This Morning, was er veel speculatie over of ik IVF had gehad.

Ik deed. Ik had zelfs zeven rondes.

De komst van mijn dochter Betsey kost £ 70,000. Ik kwam niet in aanmerking voor de NHS in mijn omgeving, waar de leeftijdsgrens 39 is. Ik was 40 toen ik begon.

Waarom had ik niet eerder kinderen gehad? Soms ontmoet je de juiste persoon pas laat in het leven - ik was 40 toen ik mijn partner Paul ontmoette.

Scroll naar beneden voor video

'Toen ik in januari mijn zwangerschap aankondigde in het tv-programma This Morning, was er veel speculatie over of ik IVF had gehad. Ik deed. Ik had zelfs zeven rondes, 'zei Sharon Marshall (hierboven, met haar baby, Betsey)

'Toen ik in januari mijn zwangerschap aankondigde in het tv-programma This Morning, was er veel speculatie over of ik IVF had gehad. Ik deed. Ik had zelfs zeven ronden, 'zei Sharon Marshall (hierboven, met haar baby, Betsey)

Ik werkte hard, als krantenjournalist, presenteerde toen op This Morning en als een scenarioschrijver - maar stelde mijn carrière niet opzettelijk boven liefde of wat clichés die mensen graag gooien. Ik heb altijd de vreugde van een kind met een partner willen delen, en toen ik de juiste vond, konden we niet zwanger worden. We hebben elke test gehad om een ​​oorzaak te achterhalen en we weten nog steeds niet waarom.

Ik heb zes jaar IVF doorstaan, met twee miskramen onderweg. Jaar na jaar zakte ik in wanhoop toen poging na poging mislukte.

Het was net voor Kerstmis 2017 dat ik eindelijk zag waar ik wanhopig naar was geweest - de tweede blauwe lijn op de zwangerschapstest, een positief resultaat - en 14 meer kocht om mezelf te blijven vertellen dat het waar was, ik was eindelijk zwanger.

Tot op het moment dat Betsey werd geboren door de geplande keizersnede op 9 juli, op iets meer dan 6 pond, was ik nog steeds doodsbang dat er iets mis zou gaan.

Wat is IVF?

Voor het eerst 40 jaar geleden ontwikkeld, is in-vitrofertilisatie (IVF) een methode die wordt gebruikt om paren met vruchtbaarheidsproblemen te helpen zwanger te worden.

Eieren worden verwijderd uit de eierstokken van de vrouw en bevrucht met sperma in een laboratorium.

Het resulterende embryo wordt vervolgens teruggebracht naar de baarmoeder van de patiënt, waar de hoop is dat het zal implanteren en groeien.

IVF is inderdaad een wonder en ik ben de arts voor altijd dankbaar die mij en Paul onze prachtige dochter heeft gegeven. Ik moet echter bekennen dat toen ik zes jaar geleden het proces inging, ik geen idee had wat het fysiek en mentaal inhield, of hoeveel kansen er tegen mij waren gestapeld - vanwege mijn leeftijd.

Na elke mislukte cyclus ontdekte ik dat er echt een gebrek was aan betrouwbare, praktische informatie die me echt zou hebben geholpen: een vrouw van in de 40 die het proces doorloopt.

En sinds ik aankondigde dat ik zwanger was, hebben vrienden, kennissen en leden van het publiek contact opgenomen over hun wanhopige vruchtbaarheidsstrijd. Ze zeggen dat mijn verhaal hen hoop heeft gegeven.

Daarom heb ik besloten om me uit te spreken over mijn reis en je de belangrijke lessen te vertellen die ik onderweg heb geleerd, in de hoop dat het anderen kan helpen hun droom te vervullen ...

HET IS VEEL, MAAR MOGELIJK, IN JE 40s

Vrouwen van 30 jaar die geen vruchtbaarheidsproblemen hebben, hebben ongeveer 75 procent kans om binnen een jaar zwanger te worden. Zodra u 40 bereikt, daalt dit tot 44 procent. Degenen met IVF jonger dan 35 jaar hebben ongeveer 29 procent kans op een levende geboorte, maar zodra je de statistieken bereikt, valt de val van een klif bijna tot 38 procent. Het is nog erger voor vrouwen van 15 jaar, omdat hun kansen worden geschat op ongeveer twee procent. Maar dit betekent niet dat je het niet moet proberen.

Ik had verhalen gehoord van vrouwen die in de vijftig waren bedacht en wisten dat er tal van nieuwe, opkomende technologieën waren. En hoewel ik me zorgen maakte over wat mensen denken dat ik zwanger ben op 50-jarige leeftijd, was ik aangenaam verrast. Mensen zijn gewoon blij dat we een baby hebben gekregen. En ik was niet de oudste in het ziekenhuis. Terwijl ik Betsey naar buiten droeg, vertelde een verloskundige me dat ik een jaar moest wachten voordat ik het opnieuw probeerde. Tegen die tijd zou ik bijna 46 zijn, zei ik, maar het stoorde haar niet. Ze had ouder gezien.

Soap Queen Sharon Marshall, 46, vanochtend, verwelkomde de kleine Betsey eerder dit jaar. 'Tot op het moment dat Betsey werd geboren door de geplande keizersnede op 9 juli, op iets meer dan 6 pond, was ik nog steeds doodsbang dat er iets mis zou gaan,' zei Sharon. (Ook afgebeeld, haar partner, Paul)

Soap Queen Sharon Marshall, 46, vanochtend, verwelkomde de kleine Betsey eerder dit jaar. 'Tot op het moment dat Betsey werd geboren door de geplande keizersnede op 9 juli, op iets meer dan 6 pond, was ik nog steeds doodsbang dat er iets mis zou gaan,' zei Sharon. (Ook afgebeeld, haar partner, Paul)

HOOP OM TE SUCCESEREN MAAR BEREID JE VOOR OM TE FALEN

We praten niet genoeg over faalpercentages en dat maakt het moeilijker voor vrouwen.

Ongeveer vier jaar na mijn poging, een paar duizend pond naar beneden, en te horen gekregen dat nog een andere cyclus was mislukt, merkte ik dat ik de telefoon snikte naar de verpleegster die het nieuws had afgeleverd, en vroeg of ik een of andere freak was. Was ik de 'enige' in de kliniek die niet zwanger werd? Ze vertelde me nee. De glanzende marketingposters laten het niet toe, maar de overgrote meerderheid van IVF-cycli falen.

Ik ken een vrouw die 25 pogingen tot embryotransfers ondernam voordat ze eindelijk een kind kreeg. Als we eerlijker waren dat het vaak niet werkt, zouden vrouwen zich minder geïsoleerd voelen en minder falen.

PAS OP VOOR DE MARKETING HYPE OVER KLINIEK

De meeste mensen kiezen een kliniek op basis van succes. Maar pas op: gepubliceerde succespercentages kunnen misleidend zijn. Sommigen citeren resultaten na drie cycli, maar dit betekent meestal dat er meerdere daadwerkelijke embryotransfers plaatsvinden - wanneer het bevruchte embryo in de baarmoeder wordt geplaatst - omdat u meerdere eieren per cyclus produceert.

Wat u echt moet weten is per embryotransfer, wat is het levend geboortecijfer?

Zorg ervoor dat u tarieven krijgt voor een vrouw die dezelfde leeftijd heeft als u met dezelfde hormoonspiegels.

Deze calculator van de Lister Clinic was de meest eerlijke die ik tegenkwam: ivf.org.uk/about/pregnancy-calculator, om je een idee te geven van je kansen om zwanger te worden. Laat je niet afschrikken door een kliniek met iets lagere slagingspercentages. Het kan complexere zaken aannemen die anderen niet zullen aanraken uit angst hun succespercentages te beschadigen.

... EN DE KOSTEN

We gingen tien keer over ons budget. Ik was vastbesloten om absoluut elke aanvullende behandeling te betalen die ik kon krijgen. Ik moest dit mijn absolute alles geven. Er is een controverse over vruchtbaarheidsklinieken die naar verluidt overbelaste 'add-ons' zijn. Maar in mijn ervaring waren artsen altijd eerlijk - ze konden wel of niet helpen. Dus doe je onderzoek, luister naar advies en kijk wat je je kunt veroorloven. Tussen mijn vierde en vijfde behandeling nam ik een pauze van zes maanden om te recupereren, rusten en sparen. Van die loopband afstappen was het beste wat ik had kunnen doen. Maak je geen zorgen over de tijd die wegtikt; uw embryo's blijven dezelfde leeftijd als toen ze voor het eerst werden ingevroren, zelfs als u een jaar ouder bent.

VERTEL MENSEN DAT JE HET DOET

Falen doet pijn. Toch bieden de meeste klinieken paren slechts één counsellingsessie aan het begin. Je hebt meer nodig - en ik wou dat we meer hadden gedaan.

Het is goed gedocumenteerd dat IVF fysiek moeilijk is voor de vrouw - maar de mentale kant voor beide partners is veel slechter. Er wachten weken op resultaten: hoeveel eieren zijn er geoogst; hoeveel embryo's gemaakt; hoeveel halen het tot dag vijf, hoeveel kunnen worden overgedragen, reageert u op medicijnen ...

Sharon is een populair lid van het This Morning-team en droeg de oorringen van de late doodsangst-tante Denise Robertson tijdens de National Television Awards in januari vorig jaar.
Sharon is een populair lid van het This Morning-team en droeg de oorringen van de late doodsangst-tante Denise Robertson tijdens de National Television Awards in januari vorig jaar.

Er is de opwinding van de overdracht. En dan ... niets.

Je wacht tien pijnlijke dagen, laat een bloedtest doen, dan belt een vreemdeling je 's middags en zegt of je zwanger bent of niet. En zo niet, dat is het dan. Spel is over.

Ik deed de hele zaak jarenlang in het geheim, het hartzeer van elke mislukking verbergend. Ik schaamde me dat ik niet op natuurlijke wijze kon zwanger worden. Maar je moet praten voor je gezond verstand. Na onze tweede miskraam afgelopen zomer en aan het einde van onze ketting, hebben we het eindelijk aan vrienden verteld, die zich verzamelden en hun eigen moeilijkheden en verliezen vertrouwden.

Mijn laatste poging was gedaan met wat voelde als een oceaan van liefde en steun en dat is degene die eindelijk werkte.

LEES, LEES, LEES - ZORGVULDIG

Het is heel gemakkelijk om te beginnen met googlen en te worden meegezogen in prikborden en forums over IVF en vruchtbaarheid. Maar deze onthulden zoveel pijn dat ik moest stoppen met ze te lezen.

In plaats daarvan vond ik de website ivfbabble.com een ​​geweldige bron van informatie, evenals de website van IVF-pionier Professor Robert Winston - robertwinston.org.uk.

Mijn beste boeken staan ​​links.

BEN EEN PIJN IN DE HALS

In het begin injecteerde en slikte ik alle medicijnen die ik moest innemen. Ik voelde me uit de hand en begreep niet de helft van wat er met mijn lichaam werd gedaan.

Word dus een expert. Lees de boeken, schrijf alles op wat je doet, verteld en voelt. Stel vragen over wat u krijgt en waarom.

Phil en Holly feliciteren Sharon Marshall met baby meisje

Alleen door het proces volledig te begrijpen, kon ik geïnformeerde vragen stellen en een soort controle krijgen over wat ik mijn lichaam aan het doen was.

Dat gezegd hebbende, deed ik allerlei 'gekke' dingen om mijn geluk te proberen te veranderen. Ik kreeg een heks om een ​​zwangerschapsperiode te doen en weigerde naar klinieken te gaan zonder mijn 'gelukskristallen' in mijn beha. Als het goed voelt, doe het dan!

WEET WANNEER TE STOPPEN

Blijf doorgaan zolang je financieel, fysiek en emotioneel kunt. Maar weet wanneer je moet stoppen. Na zes jaar bereikte ik het einde van wat ik aankan. Mensen noemen het opgeven, maar dat is het niet. Het is sterk genoeg om te weten wat je kunt nemen, om alles te geven wat je hebt en om vervolgens niet meer te kunnen zeggen.

We hebben onze dochter. Ik weet dat ik geluk heb - en ja, ik zal het opnieuw proberen.

Als ik iets heb geleerd, is het dat elke vrouw die hier doorheen gaat trots op zichzelf moet zijn. Ze zijn krijgers omdat ze het ooit zelfs geprobeerd hebben.

Lezen het Daily Mail-artikelbezoek hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »