Carole Gilling-Smith praat in de wereld van vandaag over zwanger worden

Tegenwoordig kunnen mannen en vrouwen met hiv veilig ouders worden. Ter gelegenheid van Wereld Aidsdag, Carole Gilling-Smith, medisch directeur van de Agora Clinic in Hove, kijkt naar de medische vooruitgang die dit mogelijk heeft gemaakt

In de jaren 80 en 90 werd HIV beschouwd als een terminale ziekte. Geïnfecteerde mannen en vrouwen werd geadviseerd om beschermde geslachtsgemeenschap te hebben en niet te proberen een kind te krijgen uit angst het virus door te geven. Vervolgens, ongeveer 20 jaar geleden, als gevolg van nieuwe, zeer actieve antiretrovirale therapie (HAART), werd HIV opnieuw gedefinieerd als een chronische (langdurige) ziekte. Tegen die tijd genoten mannen en vrouwen die met de aandoening leefden een goede levensverwachting, vergelijkbaar met die met diabetes, en er was geen reden meer om hen de kans te ontzeggen een gezin te stichten als het veilig kon worden gedaan. Het echte probleem was het voorkomen van de overdracht van geïnfecteerd sperma naar een niet-geïnfecteerde partner.

Van sperma wassen ...
Eind jaren negentig had ik het voorrecht om het vruchtbaarheidsteam in het Verenigd Koninkrijk te leiden dat baanbrekend werk verrichtte om HIV-positieve mannen te helpen veilig vaders te worden, met behulp van een techniek die bekend staat als 'spermawassen'. Het stelde sperma van een hiv-positieve man in staat om zo te worden verwerkt dat het 'vrij van hiv' was en vervolgens, via intra-uteriene inseminatie of IVF-technieken, werd gebruikt om een ​​paar te helpen zwanger te worden zonder het risico van besmetting van de vrouw of hun kind .

Een van mijn patiënten, Perry Evans, had begin jaren tachtig hiv opgelopen door een geïnfecteerde bloedtransfusie. Perry en zijn vrouw Heather gebruikten de sperma-wastechniek om een ​​zoon, Isaac, te verwekken. Kort daarna ontwikkelde Perry kanker (die vaker kan voorkomen bij patiënten met HIV), maar we konden zijn sperma wassen en invriezen voordat hij met chemotherapie begon. Gelukkig konden Perry en Heather, nadat hij zijn behandeling had voltooid, zijn bevroren sperma gebruiken om hun mooie gezonde dochter, Cerian, te verwekken.

"Als ouders zijn we zo dankbaar voor het werk van Carole en haar team," zei Perry. “Je leeft je leven opnieuw door je kinderen, ze raken je hart, en het is een prachtige ervaring. Soms kijk ik terug op de dag dat mij werd verteld dat ik nooit een gezin zou hebben, en de achtbaanervaring die resulteerde in ons gezin, en ik ben zo dankbaar voor het werk dat is gedaan - en nog steeds wordt gedaan - in dit land.”

... tot natuurlijke conceptie

De afgelopen tien jaar is er nog een positieve draai aan het hele hiv-verhaal geweest - iets dat niemand had kunnen voorspellen. In 2008 werd in een wetenschappelijke publicatie uit Zwitserland voorgesteld dat mannen en vrouwen die leven met hiv niet langer als besmettelijk moeten worden beschouwd als ze minstens zes maanden HAART hebben gebruikt en het virus niet meer in hun bloed kan worden gemeten. Natuurlijke conceptie was nu een reële mogelijkheid.

In juli 2016 werd de 'U = U'-campagne gelanceerd. Dit is een eenvoudige maar enorm belangrijke campagne op basis van solide wetenschappelijk bewijs. U = U staat voor Udetecteerbaar virus in het bloed (via HAART) wat betekent dat het is Uniet overdraagbaar (kan dus niet seksueel worden doorgegeven aan anderen). Het is goedgekeurd door de meer dan 500 wetenschappelijke instellingen wereldwijd, waaronder de Centers for Disease Control in de VS en de Britse HIV Association. De campagne is al succesvol geweest in het beïnvloeden van de publieke opinie en het verminderen van het stigma dat eerder geassocieerd werd met HIV.

Tegenwoordig kunnen mannen en vrouwen die leven met hiv een lang, gezond en bevredigend leven hebben, kinderen op een natuurlijke manier verwekken als ze HAART gebruiken - en zich geen zorgen hoeven te maken over het doorgeven van het virus door seksueel contact. En als ze aan onvruchtbaarheid lijden, kunnen ze op dezelfde manier worden behandeld met IVF als iemand die hiv-negatief is. Sperma wassen wordt zelden gebruikt, tenzij een patiënt niet reageert op HAART.

Er is echter nog meer werk aan de winkel voor diegenen die leven met HIV die eiceldonatie of spermadonor willen worden van een bekend surrogaat. In de meeste delen van de wereld staan ​​regelgevende instanties (zoals de HFEA in het VK), ondanks HAART en de 'U = U'-campagne, niet toe dat donoren met HIV worden besmet. Op een dag geloof ik dat het mogelijk zal zijn; het is gewoon een kwestie van tijd voor de regelgevende instanties om de echte impact te begrijpen die HAART op HIV heeft gehad.

Wereld Aids Dag wordt georganiseerd door de Terrence Higgins Trust met de aim fondsen werven om stigma aan te pakken en mensen met hiv te ondersteunen.

Voor meer informatie over de prachtige Agora Clinic, Klik hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »