Het belang van een geïnformeerde keuze

Onlangs door artikelen bladeren I (Tracey) kwam er een tegen van Zita West over een van de meest voorkomende vragen die ze krijgt.

'Hoe lang ik nog heb voordat het te laat is om ooit een eigen kind te krijgen.'

Zoals Zita West zegt, "Verschillende koppels hebben verschillende uitdagingen als het gaat om het overwegen om een ​​baby te krijgen, en vragen zoals deze zijn moeilijk te beantwoorden, omdat vruchtbaarheid niet zwart en wit is: er zijn zoveel grijstinten"

Dit raakte een snoer met me omdat mijn vruchtbaarheidsreis absoluut niet zwart en wit was. . . en was niet de 'norm'

Ik had een 'langdurige' relatie in mijn late tienerjaren en 20s en op een dag stierf mijn partner zo massaal helaas in een auto-ongeluk. Mijn wereld stond op zijn kop. De gedachte om een ​​gezin te stichten ging vele jaren weg en hief niet echt het hoofd totdat ik mijn nu prachtige echtgenoot op 39-jarige leeftijd ontmoette!

Voor sommigen is dat misschien al te laat, voor anderen is er nog meer tijd. . .

Ik herinner me een vriendin van mij, die toen 38 jaar oud was, die me vertelde dat ze dacht dat ze zwanger was omdat ze al twee maanden geen menstruatie had gehad! Ze had een jaar of zo een prachtige kerel ontmoet en ze stond op het punt om bij hem in te trekken. Ze bezocht haar arts met zoveel opwinding en een beetje angst. . .

Vreemd genoeg was het na één zwangerschapstest negatief. Ze was er zeker van dat het positief zou zijn omdat ze nog nooit een periode had gemist! Haar huisarts stuurde haar vervolgens voor meer bloedonderzoek en een scan. De uitkomst? Ze was perimenopauzaal. . . en blijkbaar heel dicht bij de menopauze.

Dit was niet wat ze verwachtte te horen. . . ze was zeker nog jong genoeg, ze kon het niet begrijpen, ze was nog zo lang in een verschrikkelijke toestand na deze diagnose. Toen ze uiteindelijk de kracht vond om er met haar moeder over te praten, ontdekte ze dat haar moeder ook in de late jaren dertig de overgang had doorgemaakt.

Dit was niet het eerste verhaal dat ik toen tegenkwam en sindsdien ook niet!

Dat was voor mij aanleiding om met mijn moeder te praten

Ik had er nooit aan gedacht om het onderwerp zelfs maar eerder ter sprake te brengen! Waarom zou ik? Ik had gedacht dat we allemaal gewoon zwanger zouden worden als we dat willen. . . Ik had nooit gedacht dat we problemen zouden hebben en dat er een dreigende tijdslimiet was !!!

In mijn geval was het verhaal van mijn moeder heel anders. Haar moeder was haar op 42-jarige leeftijd bevallen (en haar eerste kind op 32-jarige leeftijd!). . . Mama was ook niet de laatste! Ze vertelde me ook dat ze eind jaren 50 de overgang doormaakte! Ze had me in haar 40s bevallen.

Nogmaals, noem me naïef, maar ik realiseerde me niet de grote variantie van wanneer mensen door de menopauze zouden gaan en dat er tientallen jaren uit elkaar kunnen liggen!

Deze ervaring heeft me geleid - vooral omdat ik zo gezegend ben heb een tweeling als een oudere moeder - en ook heel veel geluk daarmee! Ik wil er zo voor zorgen dat iedereen - vanaf tieners - begrijpt zijn 'vruchtbaarheid' niet als vergeven te beschouwen.

Het betekent trouwens niet dat als je moeder voortijdig eierstokfalen heeft gehad, dat ook zal gebeuren. . . maar er is een kans en het mooie van de huidige tijd is dat je het kunt controleren!

Dus hoe kun je dit controleren?

U kunt bloedtesten zoals FSH en AMH laten uitvoeren om uw eierreserve en kwaliteit te controleren, waardoor artsen een idee krijgen van een tijdlijn voor u. Klik hier om te luisteren naar de leidende vruchtbaarheidsconsulent, Raef Faris, van de gerenommeerde Lister Fertility Clinic, leg meer uit over controle vóór de behandeling.

Je kunt ook je eieren invriezen!

Natuurlijk, hoe eerder je je eieren invriest, hoe beter! Sommigen zoals Diane Hayden (ex Miss World), die onlangs zwanger is geraakt van haar eigen eieren, en publiekelijk deelde dat ze deze na 41 jaar bevroor. Dit is samen met vele anderen zoals ik, die de beslissing nemen om hun eieren later in het leven te bevriezen. . . maar het lijkt een beetje op Russische roulette of ze het gaan nemen. . . maar er is tenminste een kans, zij het een kleine.

Maar om jezelf meer kans te geven - en keuzevrijheid bij het nemen van een beslissing over het moederschap - is het echt raadzaam om je eieren eerder te bevriezen - 20s / 30s geeft je meer kans.

Dus terugkomend op het artikel van Zita West

'Om vrouwen te helpen met hun vruchtbaarheid, besteed ik veel tijd aan het proberen hen bewust te maken van de mogelijke vertragingen in het proces en de gevolgen van vertraging, en hoe ze strategisch moeten zijn in hun beslissingen.' . . .

Ik kan hier niet genoeg voor instaan, om alle redenen die ik hierboven heb genoemd.

Zita West zegt verder

Ik plan zoveel van je vruchtbaarheidsreis als je kunt. En aan het einde van het jaar wil ik het hebben over het belang van geen spijt hebben.

Een van de meest pijnlijke omstandigheden die ik in de kliniek zie, is wanneer vrouwen voor me zitten en denken aan wat ze anders hadden moeten doen.

Normaal - en ik zeg dit door duizenden paren te hebben geholpen - wilden ze dat ze eerder waren begonnen met proberen of eerder hulp hadden gezocht. Ik ben de tel kwijt van het aantal keren dat ik heb gehoord paren zeggen dat tegen mij.

Om vrouwen te helpen met hun vruchtbaarheid, besteed ik veel tijd aan het proberen hen bewust te maken van de mogelijke vertragingen in het proces en de gevolgen van vertraging, en hoe ze strategisch moeten zijn in hun beslissingen.

De reden? Om ervoor te zorgen dat ze deze spijt niet voelen.

Ik ben het daar helemaal mee eens!

Er is altijd een mogelijke andere optie voor u om kinderen te krijgen, zoals donor, draagmoederschap, adoptie, opvoeding. . . maar waarom geef je jezelf geen geïnformeerde keuze. . . heb geen spijt. . . het is zo belangrijk om de leiding te nemen over je toekomstige en toekomstige familiebeslissing.

Lees verder: Inzicht in de vertragingen van de vruchtbaarheid en terugkijken zonder spijt

Lees meer Tracey's reis naar ouderschap

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »