Scandinavische opvattingen over draagmoederschap door Sam Everingham

Gezinnen via draagmoederschap eerst conferentie over draagmoederschap in Zweden in augustus 2017 iets gedaan dat nog nooit eerder is geprobeerd. We brachten altruïstische en gecompenseerde surrogaten naar Stockholm om uit te leggen waarom ze ervoor hadden gekozen om te dragen.

Het was een riskante propositie in een land met conservatieve regels rond draagmoederschap. In tegenstelling tot landen zoals het Verenigd Koninkrijk, is altruïstische surrogach nooit toegestaan ​​in Zweden en een overheidstaakgroep heeft in 2016 aanbevolen om dit verbod te handhaven en Zweden ook te blokkeren voor internationaal draagmoederschap.

We wisten echter dat Zweden en Noorwegen twee van de grotere gebruikers van draagmoederschap wereldwijd waren. Onderzoek in 2015 had aangetoond dat, ondanks de afwezigheid van binnenlandse toegang, Zweden de zesde grootste was en Noorwegen de derde grootste gebruiker van internationaal draagmoederschap evenredig aan de bevolking, ondanks een rommelig proces van juridisch ouderschap

Lokale onvruchtbaarheid NGO's wilden graag een evenement in Stockholm bijwonen, gezien het feit dat ze al vele jaren draagmoederschapsvragen zonder betrouwbare informatie afhielden. De registraties van de conferentie waren veel groter dan verwacht, met beoogde ouders die reizen vanuit Finland, Noorwegen, Duitsland en Zweden.

Toen de dag echter aanbrak, draaiden activisten gekleed als 'Handmaiden's' uit het dysptopische verhaal van Margaret Atwood, Netflix-serie geassembleerd in stille protest aan de voorkant. Sommige moedige surrogaten en ouders confronteerden hen stilletjes

En het hoogtepunt was natuurlijk het laatste panel van surrogaten waarin werd uitgelegd waarom ze het geschenk van familie wilden geven aan paren die ze misschien nog niet eerder hadden ontmoet.

Maar waren deze demonstranten representatief voor de opvattingen van de gemeenschap in Zweden en Noorwegen? Om dit uit te zoeken, hebben we een Zweeds onderzoeksbureau opdracht gegeven om online een representatieve steekproef van 803 Zweden en Noren in de leeftijd van 18-49 jaar te houden.

De resultaten toonden aan dat de meerderheid van de deelnemers in beide landen de toegang tot draagmoederschap in een of andere vorm ondersteunde (meer dan 80 procent).

Gecompenseerd draagmoederschap werd populairder ondersteund dan altruïstisch, hoewel het verschil niet statistisch significant was.

Van de Zweedse steekproef vond de meerderheid dat Zweden toestemming moest krijgen om draagmoederschap in hun thuisland te krijgen (89 procent). Er was ook meerderheidssteun voor het recht op draagmoederschap in landen die de rechten van vrouwen beschermden (73 procent), of die ondersteunende draagmoederschapswetten hadden (65 procent).

De Noorse steekproef liet vergelijkbare resultaten zien. De meesten vonden dat ze toestemming moesten krijgen om deel te nemen aan hun thuisland (90 procent) of een vreemd land dat de rechten van vrouwen beschermde (87 procent), of ondersteunende wetgeving had (72 procent). Hoewel er minder steun was voor deelname aan een ander land (40 procent), was deze steun aanzienlijk sterker dan die van Zweden.

In beide monsters was er evenveel ondersteuning (meer dan 70 procent) voor vrouwen met een medische behoefte (zoals het hebben van geen baarmoeder) om toegang tot draagmoeder te krijgen.

Het is duidelijk dat er onder Zweedse en Noorse burgers in de opvoedingstijd vrij sterke steun is voor draagmoederschap, waar de juiste beschermingen aanwezig zijn. Vandaar de sociaal conservatieve

Het Scandinavische openbare beleid inzake draagmoederschap is duidelijk niet in overeenstemming met de opvattingen van de Zweedse en Noorse gemeenschap.

Zeker steun van de gemeenschap voor de hervorming van het sociaal beleid is op zichzelf onvoldoende. Het is ook cruciaal om na verloop van tijd rekening te houden met de uitkomsten voor zowel draagmoeder als voor kinderen.

Gelukkig volgt het Centre for Family Research van het Verenigd Koninkrijk al meer dan tien jaar dergelijke families in het Verenigd Koninkrijk op. Hun onderzoeken hebben consequent geen schadelijke effecten van draagmoederschap op de psychologische aanpassing van beide aangetoond de verwekte kinderen or hun surrogaten. Reeds Zweedse groepen willen UK-surrogaten uitnodigen om hun parlementariërs hierover te spreken

Hopelijk zullen Scandinavische landen beginnen te luisteren naar surrogaten over waarom ze ervoor kiezen om koppels het geschenk van ouderschap te geven.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »