Rosie en Richard: tien tips om u te helpen op uw IVF-reis

Vier jaar, drie klinieken, twee positieve tests, een miskraam en uiteindelijk een succesvolle zwangerschap. Rosie Bray weet hoe zwaar IVF kan zijn.

IVF is moeilijk voor u, uw lichaam en uw relatie. Oh ja, en (tenzij je NHS-loterij-geluk hebt) is het ook moeilijk voor je portemonnee.

Het is niet iets dat iemand ervoor kiest om te doen. Je bent er omdat je een baby niet op de 'normale' manier kunt maken. Ik wist dat IVF geen lachertje zou zijn, maar ik was niet helemaal voorbereid op de slordige slog die het werd.

Maar de mogelijke prijs is zo groot en dus meld je je aan en hoop dat je de rit kunt overleven. Het kostte me drie cycli om erachter te komen welke overlevingstips ik vanaf het begin had willen weten:

  1. Word georganiseerd

Er is VEEL papierwerk bij IVF, dus neem er al vroeg de controle over en blijf ALLES. Als je cyclus faalt, wil je er doorheen bladeren en het onverstaanbare gekrabbel van elke embryoloog te veel analyseren. Ik had uiteindelijk vijf uitpuilende mappen met biljetten en vond het meer dan vervelend, maar vervolgens gerationaliseerd dat, als er veel papierwerk voor nodig is om een ​​huis te kopen, er echt veel nodig is om een ​​baby te maken.

  1. Vertrouw je instinct

Bij het kiezen van een vruchtbaarheidskliniek, laat u niet te veel vastlopen door hun statistieken. Ga naar een paar 'open avonden' om een ​​indruk te krijgen van de faciliteiten, de vriendelijkheid van het personeel en de algemene ambiance. Als u geen door NHS gefinancierde behandeling in het VK kunt krijgen, moet u er rekening mee houden dat u de kliniek veel geld betaalt, dus u moet er helemaal blij mee zijn. (Het woord 'gelukkig' is daar duidelijk relatief ...). Kijk vooral of je je op je gemak voelt bij de verpleegkundigen, want zij zijn de mensen die je het vaakst zult zien.

  1. Stel vragen, maak lijsten

Bij uw eerste consult zal uw arts u overweldigen met informatie (de onze heeft een ongelooflijk complex GCSE-biologiediagram van een baarmoeder getekend). Neem een ​​lijst met vragen met u mee over ALLES. U mag de consultant slechts eenmaal ontmoeten en zij beslissen vaak over uw geneesmiddelenprotocol tijdens deze vergadering, dus u wilt precies weten wat u gaat doen en waarom.

  1. Negeer de schrikverhalen

Probeer de medicijnen positief te bekijken. Een hypnotherapeut stelde voor me ze voor te stellen als een gouden vloeistof, die mijn lichaam op magische wijze aanmoedigde om veel gezonde eieren te produceren. Ik had alle horrorverhalen gehoord over IVF-medicijnen die vrouwen gek maken, maar voor mij was het gewoon niet waar. Zelfs de injecties zijn niet al te slecht. Het voelt eigenlijk vreemd aan om tijdens de thee in de keuken te zitten met je broek omlaag en een hypoderm in je dij te slaan. Best niet gedaan met gasten rond hoor.

  1. Neem vrijaf van het werk

Ik kan dit niet genoeg aanbevelen. Ik zou aanraden om de paar dagen tussen het verzamelen van eieren en een mogelijke dag 5 embryotransfer plus een dag of twee daarna af te nemen om thuis te rusten. Dat is in totaal ongeveer een week. En boek absoluut de vrije dag op de zwangerschapstestdag. Je denkt misschien dat het goed is om meteen die ochtendvergadering binnen te komen, maar vertrouw me, als het negatief is, zul je het niet doen.

  1. Beperk wie je het vertelt

Het laatste wat je nodig hebt, zijn eindeloze teksten van vrienden en familie die willen weten of het werkt. Vertel mensen dat JIJ ZE zult bellen als je nieuws hebt. De tweede keer dat we IVF deden, had ik mijn eerste positieve zwangerschapstest ooit. Dat was de oncontroleerbare explosie van vreugde, ik wilde de wereld vertellen dat ik zwanger was. Dus dat deed ik vrijwel - een beslissing waar ik acht weken later liever spijt van had toen een scan het tegendeel bewees.

  1. Verwen uzelf

Doe wat nodig is om je goed te voelen. Neem na de injectie wat chocolade. Doe na het verzamelen van eieren iets moois om je lichaam (en geest) te helpen herstellen. Ik had massages, acupunctuur en warme rustgevende baden en over het algemeen ontspannen zodat mijn geest en lichaam goed uitgerust waren toen de embryo's klaar waren om terug te worden geplaatst.

  1. Bespreek ALLE mogelijkheden

Hoewel het belangrijk is om hoopvol te zijn, is het verstandig realistisch te zijn. Soms werkt IVF niet. Het is geen magische kogel en we kregen slechts 30% kans op succes. Bespreek met uw andere helft de scenario's 'wat als het niet werkt' VOORDAT u uw IVF-cyclus start. Het hebben van een plan B zal de klap verzachten als je niet succesvol bent.

  1. Ga gewoon door

De slechtste periode van IVF is de 'twee weken wachten', de pijnlijke 10-12 dagen vanaf de embryotransfer tot de dag van de zwangerschapstest. U kunt niets doen om de uitkomst te beïnvloeden, dus probeer los te laten. En nee, opstaan, lopen of zelfs rennen voor de bus zorgt er niet voor dat het embryo eruit valt. Ze zijn daar veilig - iemand heeft ze ooit beschreven als zoutkorrels in een boterham met pindakaas.

  1. Laten we het hebben over IVF

Ik wou altijd dat ik een IVF-veteraan had gehad om mee te praten toen ik er doorheen ging, maar op dat moment kende ik gewoon niemand. Dus ga op forums, vraag rond en praat met andere vrouwen die het hebben gedaan. Die gedeelde ervaring is van onschatbare waarde, zelfs alleen voor geruststelling en advies. En als je succesvol bent, geef wat je hebt geleerd door aan anderen. Hoe meer we over IVF praten, hoe meer tips en adviezen worden gedeeld, waardoor de kansen op succes van mensen worden vergroot.

"Get A Life: His and Hers Survival Guide to IVF'Van Rosie Bray en Richard Mackney is beschikbaar om hier te kopen

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vertalen »